Mokslininkai: Kūdikį reikia žindyti, vos krūtis prisipildo pieno

Mokslininkai: Kūdikį reikia žindyti, vos krūtis prisipildo pieno

10. Jan 2017, 08:00 Mamyčių klubas Mamyčių klubas

Kūdikius patariama maitinti motinos pienu iškart, kai jo atsiranda, o nes laikui bėgant keičiasi jo cheminė sudėtis, be to, jo pasigamina tiek, kiek mažylis išžinda.

Tokią išvadą padarė ispanų mokslininkai, praneša PhysOrg. Tyrėjai iš Ekstremadūros universiteto išanalizavo 30 motinų pieno mėginius per 24 valandas. Motinos pieno sudėtyje išskirti trys nukleotidų tipai – adenozinas, guanozinas ir uridinas, kurie turi emociškai žadinantį ir slopinantį poveikį nervų sistemai.

Paaiškėjo, jog daugiausiai „raminamųjų“ nukleotidų motinos piene atsiranda, kai kūdikis ima žįsti naktiniu paros laiku – nuo 20 iki 8 valandos.

Tyrimo rezultatus aiškinusi darbo grupės vadovė Kristina Sančez (Cristina Sánchez) teigė, jog motinos piene yra tiek „dienos“ komponentai, suteikiantys žindomam kūdikiui energijos ir aktyvumo, tiek „naktiniai“, padedantys jam užmigti.

Remdamiesi tyrimo išvadomis mokslininkai patarė motinoms maitinti kūdikius, kai tik krūtys jo prisipildo, o ne atidėlioti to „kiek vėlesniam laikui“.

Teigiama, jog žindymas ypač padeda neišnešiotų kūdikių smegenų vystymuisi bei apsaugo motinas nuo širdies ligų ir išsėtinės sklerozės paūmėjimų. Tačiau ankstesni duomenys apie motinos pieno įtaką vaiko intelektui ir rizikos susirgti astma sumažėjimui yra prieštaringi.

Parengta pagal physorg.com