Miego ritualai: kodėl jie svarbūs kūdikiui

Miego ritualai: kodėl jie svarbūs kūdikiui

05. Feb 2014, 15:08 Egle_Mamyciuklubas.lt Egle_Mamyciuklubas.lt

Kodėl svarbu kiekvienai mamytei sukurti savus miego ritualus mažyliui? Kiek turi trukti kūdikio migdymas? Apie visa tai konsultuoja šeimos klinikos "ALFA CLINIC "vaikų ligų gydytoja-pulmonologė Jovita Mažeikienė.

Ritualai kaip ir miego režimas svarbūs ne tik pilnaverčiam miegui (t.y. vaikelis greičiau užmiega, geriau miega ir pailsi), bet ir vaiko sveikatai.

Kiekviena mama ar tėtis turėtų susikurti savo ritualą, kuris būtų priimtinas šeimai. Svarbiausia vengti aktyvios veiklos bent porą valandų prieš miegą. Taip pat nerekomenduojami ir stiprūs pavalgymai. Pasivaikščiojimai lauke, maudynės, pasakos skaitymas ar dienos įvykių aptarimas galėtų būti kaip pavyzdžiai praleisti laikui prieš miegą.

Kiek turi trukti kūdikio migdymas? Jei mama ant rankų sūpuoja mažylį penkiolika minčių ir jis vis neužmiega, ar verta ieškoti priežasties ar ir toliau stengtis jį užmigyti?

Vienareikšmio atsakymo į šį klausimą taip pat nėra. Užmigimo laikas priklauso nuo vaiko: vieni užmiega per keletą minučių padėjus į lovelę, kitiems reikalingas ilgesnis laiko tarpas nusiraminimui ir užmigimui. Tad kiekvieni tėvai turėtų žinoti, kiek jiems reikia laiko, kad užmigdytų savo vaikelį. Žinoma, jei vaikas jaučiasi pakankamai žvaliai ir yra geros nuotaikos, reikėtų pagalvoti, ar tikrai verta "vargti" migdant jį.

Gal galite patarti, kaip tinkamai migdyti kūdikį – gal tiesiog įdėti į lovelę, pritemdyti šviesą ir palikti vieną, ar visgi reiktų pasūpuoti ant rankų? Kas geriau?

Užmigdymo būdas priklauso nuo jūsų šeimos sutarimo: vieni palieka vaiką kitame kambaryje nereaguodami į verksmus, kol jis galiausiai užmiega; kiti - padeda į lovelę su mylimu žaisliuku ar pridengia mėgstama medžiaga; treti - sūpuoja ant rankų. Nėra vienos taisyklės, mat tiek skirtingiems vaikams reikia skirtingų užmigimo būdų, tiek skirtingiems tėvams reikia skirtingų užmigdymo kelių. Tad turėtumėt išsirinkit sau labiausiai priimtiną būdą ir laikytis jo.

PIRMOSIOS 12 SAVAIČIŲ: KAIP MAŽYLIS SUSIPAŽĮSTA SU NAUJU PASAULIU

20131129110218-87593.jpg

Ekspertai

Jovita Mažeikienė

Vaikų ligų gydytoja, pulmonologė
Jovita Mažeikienė in-vecaku-skola
06. Feb 2014, 01:37

Kad ir ka kas besakytu,migdau savo 10 menesiu dukryte ant ranku. Kai ji jau mieguista, jei nakciai tai dar pienuko, paimu ja gulscia arba jei atsiastojus as stacia,pasupu, paniuniuoju, ir taip malonu matyti tas saldziai besimerkiancias akytes, ta perejima i ramaus miegelio busena...negaliu dar kitaip,ir jai dar to reikia, juk amzinai tai netruks, tad megaujames dabar abi😀