Mėnuo su mama ir tėčiu

Mėnuo su mama ir tėčiu

24. Jun 2012, 08:00

Pagal Lietuvoje galiojančius įstatymus, pirmąjį vaikučio mėnesį jį auginti gali abu – tėtis ir mama. Žinoma, jeigu tėtis yra apdraustas ir turi teisę gauti Tėvystės pašalpą.

 

Tokia galimybė Lietuvoje yra nuo 2006 –ųjų metų, ir smagu, kad Lietuvos tėčiai noriai ja naudojasi. Prisiminkime, ko reikia, kad Tėvystės pašalpa būtų skiriama, ir tėtis galėtų padėti mamai pirmomis nelengvomis dienomis po gimdymo.

 

 Būtinos sąlygos Tėvystės pašalpai


Tėvystės pašalpa skiriama, jeigu vyras yra draudžiamas ligos ir motinystės socialiniu draudimu, jam suteiktos tėvystės atostogos ne ilgiau kaip iki vaikui sukaks vienas mėnuo. Tam tėtis iki pirmosios tėvystės atostogų dienos turi turėti ne trumpesnį kaip 12 mėnesių per paskutinius 24 mėnesius ligos ir motinystės socialinio draudimo stažą.

 

Galima išlyga – jei vyras neturi reikiamo stažo, bet yra iki 26 metų amžiaus ir nurodytu laikotarpiu mokėsi nustatyta tvarka įregistruotose bendrojo lavinimo ar profesinėse mokyklose pagal dieninę mokymo formą bei aukštosiose mokyklose pagal dieninę ar nuolatinę studijų formą ir pertrauka nuo mokslo pabaigos (pagal mokslo baigimą įrodantį dokumentą) iki tapo apdraustuoju, neviršija 3 mėnesių.

 

Kokio dydžio pašalpa?

 

Tėvystės pašalpos dydis – 100 procentų pašalpos gavėjo kompensuojamojo uždarbio dydžio. Jis apskaičiuojamas pagal apdraustojo asmens draudžiamąsias pajamas, turėtas per paeiliui einančius 12 kalendorinių mėnesių, buvusių iki praeito kalendorinio mėnesio prieš tėvystės atostogų pradžios mėnesį. 

 

Pavyzdžiui, asmenims, įgijusiems teisę į pašalpą 2012 m. sausio mėn., kompensuojamasis uždarbis apskaičiuojamas iš laikotarpiu nuo 2010-12-01 iki 2011-11-30 gautų draudžiamųjų pajamų.

 

Asmens draudžiamosios pajamos – visos asmens pajamos, nuo kurių buvo mokamos ar turėjo būti mokamos socialinio draudimo įmokos ligos ir motinystės socialiniam draudimui, apdraustajam priskaičiuotos ligos (įskaitant darbdavio mokamas 2 pirmąsias ligos dienas), profesinės reabilitacijos, motinystės, tėvystės, motinystės (tėvystės) pašalpos, ligos dėl nelaimingo atsitikimo darbe ar profesinės ligos pašalpos, taip pat nedarbo socialinio draudimo išmokos.

 

Minimumas ir maksimumas

  

Minimalus mėnesio kompensuojamasis uždarbis – trečdalis einamųjų metų draudžiamųjų pajamų, galiojančių tėvystės atostogų pradžios mėnesį. Maksimalus mėnesio kompensuojamasis uždarbis – einamųjų metų draudžiamųjų pajamų, galiojančių tėvystės atostogų pradžios mėnesį, 3,2 dydžių suma.

 

Tėvystės pašalpa mokama tėvystės atostogų laikotarpiu (nuo vaiko gimimo dienos iki vaikui sukanka vienas mėnuo) už darbo dienas. Jeigu apdraustasis pasinaudoja ne visomis tėvystės atostogomis, o tik dalimi, tėvystės pašalpa mokama už šią atostogų dalį, bet ne ilgiau kaip iki vaikui sukanka vienas mėnuo. Tėvystės pašalpa išmokama pasibaigus tėvystės atostogoms (ne vėliau kaip per 5 darbo dienas).

 

Kitų šalių patirtis


Ši Tėvystės pašalpa nėra privaloma Lietuvoje, ir dalis tėvų ja nesinaudoja. Įdomu, kad yra šalių, kur tėvystės atostogų išeina visi vyrai. Pavyzdžiui, Islandijoje yra numatytos 9 mėnesių trukmės atostogos. Jos suskirstytos į tris dalis: 3 mėnesiai skiriami mamai, 3 – tėčiui, o likę trys – jau šeimos nuožiūra, kuris nori ir gali. Kiekvienam iš tėvų skirtų 3 mėnesių negalima perduoti kitam sutuoktiniui.

 

Ar Jūsų vyras pasinaudojo pirmo mėnesio teise auginti naujagimį drauge?

04. Dec 2012, 01:07

O kitose ES salyse tas irgalioja?

gintarerei gintarerei 24. Jun 2012, 10:55

galetu tu atostogu buti ir daugiau vyrui 😀

gintarerei gintarerei 24. Jun 2012, 10:55

taip pasinaudojo ir labai dziaugiuosi tuo, nes neisivaizduoju kaip motrerys pirmomis savaitemis po gimdymo vienos issiverstu 😀