Mažylis nugraužė spenelius. Ar pientraukis - išeitis?

Mažylis nugraužė spenelius. Ar pientraukis - išeitis?

26. Aug 2013, 07:00 Egle_Mamyciuklubas.lt Egle_Mamyciuklubas.lt

Mamos Ainos klausimas:

Auginu 1 mėn sūnelį, pirmą savaitę maitinau tik krūtimi, bet ilgai neištvėriau ir įsigijau pientraukį, nes mažylis labai nugraužė spenelius.

Tad iki šiol nusitraukinėju pieną ir girdau iš buteliuko. Būna dienų, kad duodu ir mišinuko, nes pasitaiko, kad vaikas nubunda anksčiau ir, kad nevirkdyčiau, kol nusitrauksiu pieną (nes gan ilgas procesas), duodu mišinuko. Esmė ta, kad noriu maitinti tik savo krūtimi, bet kaip išsigydyti pažeistus spenelius, kurie iki šiol be galo skausmingi.

Pientraukis juos taip pat traumuoja. O kai pagalvoju, kad mažyliui tiesiog imti ir duoti, net baisu pasidaro, nes prisiliesti net negaliu prie jų. Ir antspenius naudojau, bet iš skausmo net ašaros kaupiasi su kiekvienu mažylio judesiu, o ir jis labai pyksta, nes jau yra pratęs prie buteliuko.

Tikrai esu labai pavargusi nuo pieno nusitraukinėjimo, tad kol nevėlu prašau padėti.

Žindančioms ir besilaukiančioms mamoms pataria Kazimieras Vitkauskas, vaikų gydytojas, knygos Kūdikio žindymas. Nepakeičiamas kaip motinos meilė autorius.

Dažniausia mamos spenelius „nugraužia“ netinkamai prie krūties prigludęs kūdikis. Taip būna, kai vaikelis apžioja per mažai - tik spenelį. Tuomet spenelis traumuojamas dėl siurbimo ir maigymo dantenomis, jo gale atsiranda skausmingos žaizdelės, kurios gali net kraujuoti. 

Kūdikiai nebemoka gerai žįsti ir įpranta čiulpti tik spenelį, jeigu raminami čiulptuku tuštuku ir/arba girdomi iš buteliuko per čiulptuką. Taip dar atsitinka ir tada, kai atidėliojamas pirmasis žindymas ir naujagimiui sunku gerai priglusti prie jau pritvinkusios krūties. Panašiai būna ir po bandymų mamai išmiegoti nežindžius per visą naktį.

Atkaklus spenelių skausmingumas, ypač jeigu kartu ir niežti, gali būti spenelių pienligės požymiu. Jai būdingas ir blyškiai rausvas išbėrimas. Pienligė yra Candida grybelių sukeliama užkrečiamoji liga, o infekcija plinta kontaktiniu būdu, t.y., susiliečiant. Jeigu speneliai jau buvo pažeisti („nugraužti“) dėl kūdikio blogo prigludimo, grybeliams prie jų „prilipti“ ir sukelti ligą daug lengviau. 

Neretai pienligės požymių randama ir žindomo kūdikio burnoje – balkšvų nenusivalančių apnašų ant liežuvio, vidiniuose lūpų ir skruostų paviršiuose. Pienligė gydoma specialiais priešgrybeliniais vaistais. Plačiau apie MAMOS IR KŪDIKIO PIENLIGĘ skaitykite knygoje „Kūdikio žindymas: nepakeičiamas kaip motinos meilė“ (p.211-220).

Beje, spenelių traumavimo priežastimi galėtų būti ir trumpas žindomo kūdikio liežuvio pasaitėlis. Tokiu atveju kūdikio išmokymo vėl gerai priglusti prie krūties pamokų sėkmei reikėtų atlikti ir nedidelę liežuvio išlaisvinimo operaciją. Detaliau apie „prisegtą liežuvį“ - minėtoje knygoje (p.132-136.)

Daugiau informacijos apie žindymą ir naudingų praktiškų patarimų rasite knygoje “Kūdikio žindymas: nepakeičiamas kaip motinos meilė” ir www.zindyk.lt

1

Ekspertai

Kazimieras Vitkauskas

Vaikų gydytojas, žindymo konsultantas (www.zindyk.lt)
Kazimieras Vitkauskas in-vecaku-skola
27. Aug 2014, 13:51

Aš tai naudojau tepalą speneliams, pirkau iš http://www.vaistine.lt/Pub/default.aspx
Likau labai patenkinta. Tepalas natūralus, poveikis greitas, o ir žindymo nutraukti nereikia 😉

09. Jul 2014, 17:45

Nugraužė ir man pirmagimis iki kraujingų žaizdų. Buvo ir pienligė. Pradžioje, patarta ateinančios sesutės, bandžiau gydytis plaunant spenelį sodos tirpalu. Veltui. Situacija tik blogėjo, krūtinę pradėjo "šaudyti žaibais" nuo spenelių link kaklo. Kiekvienas maitinimas dar net jam neprasidėjus buvo psichologinė trauma, nes žinojau kad skaudės nežmoniškai. Pirkom pientraukį, tommee tippee anticolic ir avent natural buteliukus (jų čiulptukai platūs, tad vaikutis juos žinda panašiausiai į krūtį.. na bent jau apžiojimas ir liežuvio padėtis panašiausia) bei Daktarin kremą (vėliau labai ant savęs pykau kad nenusipirkau jo anksčiau). Kas antrą dieną speneliams leidau ilsėtis nuo leliuko burnytės, pienuką nusitraukdavau. Žaizdos pradėjo gyti po 3-4 dienų, dingo "žaibai", o visiškai sugijau per dvi savaites.. Prasikankinau beveik 2 mėn., bet dabar mažiukui 1 m. 1 mėn. ir mes vis dar geriam mamos pieną.