Maudome mažylius: viskas, ką reikia apie tai žinoti

Maudome mažylius: viskas, ką reikia apie tai žinoti

01. Jul 2014, 16:13 Egle_Mamyciuklubas.lt Egle_Mamyciuklubas.lt

Kūdikiui gimus kol kas nesijaudink dėl pirmųjų maudynių, šis laikas ateis šiek tiek vėliau. Nes vaikučiui gimus jo higiena pasirūpins specialistai, o tada tau pačiai teks viską daryti. Atidžiai nuvalyk mažylio veiduką ir įsitikink, kad su bambute viskas gerai.

Pasak Šeimos medicinos centro šeimos gydytojos Laimos Bulikaitės, maudynės nepakeičiamos kūdikio gyvenime - jos ir grūdina, ir ramina, ir teikia daug teigiamų emocijų, be to, tai ir higieninių įgūdžių pradžia.

Ar reikia maudyti kūdikį iškart grįžus iš gimdymo namų - trečią ar ketvirtą mažylio gyvenimo parą?

Pirmosios naujagimio maudynės priklauso nuo jo atėjimo į pasaulį. Vieni kūdikiai maudomi gimdymo skyriuje, kiti tik namuose. Tačiau gimdymo skyriuje maudomi ne visi vaikai, tik pagal būtinybę, jei mama su kūdikiu ligoninėje pasilieka ilgiau nei tris keturias dienas.

Tačiau paprastai, kai tik vaikutis su tėvais grįžta į namus, jį patariama išmaudyti tą pačią dieną (3-4 jo gyvenimo parą).

Maudynių laikas priklauso nuo daugelio dalykų – ar mama ir tėvelis yra pasiruošęs, ar mama turi fizinių galimybių. Jeigu yra susidariusios nepalankios maudynėms sąlygos pirmąją dieną grįžus iš namų, vaikutį jau būtina išmaudyti penktą šeštą parą po gimdymo.

Kaip pasiruošti maudynėms? Kaip mamytei nebijoti, juk dažnai baiminamės net paimti į rankas gležną kūdikį?

Pačios pirmosios maudynės būna labai trumpos – tiesiog pažintinės. Kūdikis labai jaučia tėvų emocijas, tad mažylio maudynėms tėveliams reikėtų pasiruošti psichologiškai, drąsiai nebijant ir užtikrintai.

Pirmosios maudynės – tai tik kūdikio nuplovimas vandenuku, glostant mažylio odelę, apipilant ir žaidžiant vandeniu. Labai svarbu, kad pirmas įspūdis kūdikiui būtų malonus ir teigiamas.

Pasistenkite pieš maudynes ir po jų nejausti jokios įtampo ar streso. Suprantama, pirmosios maudynės – didelis išbandymas tėvams – nežino, kaip paimti, nežino, nuo ko pradėti.

Tačiau reikia susikaupti, tai turi būti maloni procedūra, ne sudėtingas nuprausimas, o tik pripratinimas ir supažindinimas vaikučio su vandeniu. Jam tai turi būti malonu ir teikti džiaugsmą kaskart, kai jis bus maudomas.

Kokios temperatūros vanduo geriausias, kokia turėtų būtų patalpos temperatūra ir pan.?

Pirmiausia pasakysiu, koks yra kūdikio maudynių standartas (tačiau tai nėra taisyklė ir visuomet gali būti išimčių).

Maudynių dažnumas: 2-3 kartai per savaitę

Trukmė: iki 10-15 min

Vandens temperatūra: 37-37,5 laipsnių

Vanduo: iš vandentiekio. Vanduo gali būti virinamas, kol bambutė neužgijusi

Vandens gylis vonelėje: iki vaikučio klubų

Kambario temperatūra: 21-22 laipsnių šilumos (stebėkite, kad nebūtų skersvėjo).

Vandens temperatūra gali svyruoti, nebūtinai laikytis standartinės - 37-37,5 laipsnių temperatūros. Jeigu norite vaikutį grūdinti, galite po truputį vandenuką vėsinti iki 36 laipsnių.

Kaip dažnai maudyti?

Jeigu mažyliui labai patinka maudytis, jis po maudynių atsipalaiduoja ir gerai užmiega bei jo odelė nėra išsausėjusi ar sudirgusi, jis gali būti maudomas kasdien.

Kai mažylis jau pradeda šliaužioti, aktyviai juda, maudome dažniau, tačiau viskas priklauso nuo to, ar jam tai paitnka. Jei maudynės vaikučiui nėra didžiausias malonumas, tuomet maudome bent 2-3 kartus per savaitę.

Kūdikio oda yra labai jautri ir turi labai ploną apsauginį sluoksnį. Po maudynių ji turi savybę dar labiau sausėti, todėl jei jūsų vaikučio odelė linkusi į sausumą ir paraudimą, maudynes ribojame.

Ar naudoti muiliuką, šampūną ir kitas prausimosi priemones?

Jei kūdikio oda yra sausa ir problematiška, į vonelę mudynių metu pilame tik aliejaus. Labiausiai tiktų Balmandol migdolų aliejus, kurį galite nusipirkti vaistinėje. Jo užteks 5 ml (šaukštelis į vonelę).

Maudynių metu odelė apsitepa tuo aliejumi. Jeigu neturite šio, galite naudoti ir saulėgrąžų aliejų.

Po maudynių nusausinus odelę, per tris minutes turite mažylio odelę spėti ištepti drėkikliais, minkštikiais – emolientais, pasitariant su alergologais ir dermatologais, jeigu jūsų mažylio odelė yra atopinio ir sauso tipo.

Kodėl per tris minutes? Nes per tokį laiką spėjus ištepti emolientais, mažylio odelė mažiausiai pažeidžiama, vanduo nespėja išsausinti apsauginio jos paviršiaus.

Kiek maudynės gali trukti?

Maudynių laikas gali būti įvairus, tai priklauso nuo kūdikį maudančių žmonių veiksmų suderinamumo bei patirties, todėl į minutes galite ir nežiūrėti.

Tačiau paprastai maudome kūdikį 10-15 minučių (nebus tragedijos, jei ir ilgiau maudysite, jei nespėjote išsitekti).

Kaip maudyti kūdikį, jei virkštelė nenukritusi?

Grįžus iš gimdymo namų dažnai tėveliai bijo maudyti kūdikį, kol nenukritusi virkštelė ir kol matomas bambutės segtukas. Tačiau maudynės tikrai nepakenks virkštelei ir jam neskaudės. Virkštelė paprastai nudžiūsta per dvi-tris savaites.

Maudynių metu reikėtų bambutę laikyti neįmerktą į vandenį, o po maudynių virkštelę reikėtų tinkamai prižiūrėti – nusausinti ir patepti 70% spiritu.

Vandenį galite virinti, kol virkštelė nenukritusi dėl galimos infekcijos. Jei pateks infekcija bus problemos – bambutė ims pūliuoti, bambutės žiedas taps paburkęs, paraudęs, taps nemalonaus kvapo.

Bambutė gyja sudarydama sekretą, susidaro šašelis. Tai normalu, bet jei atsiranda kvapas ir paburkimas, vadinasi prasidėjo uždegimo požymiai.Tokiu atveju reikėtų iškart kreiptis į gydytoją.

Ar nereikėtų bambutės uždengti sauskelnėmis?

Jei bambutė nelinkusi pūliuoti, prakštiškai nėra skirtumo, ar mes ją uždengsime, ar ji bus atvira. Nėra griežtų taisyklių, svarbiausia, kad bambutė būtų tinkamai prižiūrėta, sausa ir švari.

Ką daryti, jei vaikutis vos pradėjus maudynes ima verkti ar net klykti?

Tokiu atveju nenutraukite maudynių, tačiau jos turėtų būti gerokai trumpesnės ir retesnės. Maudynių niekas nepakeis, vis tiek turime įveikti vaikučio baimę, stenkitės su juo kalbėti dar prieš maudynes, nuteikite tam ritualui.

Jeigu vis tiek mažylis verkia vos įmerkus jo kojytes į vandenuką, pažiūrėkite, ar jis ne per karštas ir pan. Tačiau maudynių nenutraukite, palaukite, kol jis nusiramins, ir toliau maudykite.

Nemaudykite kūdikio alkano ir sotaus, nes didelė atpylimo tikimybė. Be to, sotus mažylis pilnas emocijų. O alkanas vaikutis bus neramus ir zirs. Taigi, geriausia maudyti mažylį tarp maitinimų.

Kaip dažnai plauti galvytę ir kada pradėti naudoti kūdikių šampūną?

Pirmųjų maudynių metu kaip ir visą kūnelį apiplauname vandenuku, taip ir galvytę – sušlapinate tik vandeniu. Ji plaunama pati paskutinė, po viso kūnelio nuprausimo.

Vėliau jau galite naudoti ir kūdikiams skirtą šampūną. Užtenka galvytė plauti kartą per savaitę.

Nors yra visokių nuomonių dėl šampūnų naudojimo. Vieni teigia, kad nereikia naudoti šampūno iki šešių mėnesių. Kiti gi teigia, kad užtenka jo naudoti kartą per savaitę plaunant galvytę. Tad aš laikyčiau pastarosios nuomonės.

20130710145858-13108.jpg

Maudymosi priemonė naujagimiams

Tai švelni priemonė, skirta pačių mažiausiųjų maudynėms - su gydomosiomis žolelėmis, atstato biologiškai aktyvų odos rūgšties-lipidų sluoksnį bei atlieka apsauginę funkciją. Gydomųjų augalų ekstraktai sumažina odos paraudimą ir nuramina mažylio nervų sistemą.

 

20130710145940-41838.jpg

Dušo gelis mažyliams

Skirtas kasdieniam vaikučio, turinčio jautrią odą, prausimuisi. Ekonomiškas naudojant. Patogus - su dozatoriumi. Drėkina, nuvalo ir saugo jautrią odą bei plaukus. Turi maitinančių komponentų. "Be ašarų". Turi raminantį ir drėkinantį poveikį.

20130710150020-12140.jpg

Vaikiškas šampūnas

Specialiai vaikams pagamintas šampūnas saugo ir nuplauna jautrią galvos odą. Plaukai lengvai išsišukuoja ir įgauna natūralų blizgesį. "Be ašarų". Pasižymi raminančiu ir drėkinančiu poveikiu.

Ekspertai

Laima Bulikaitė

Šeimos medicinos centro vaikų ligų gydytoja
Laima Bulikaitė in-vecaku-skola