Mama intuityviai atpažįsta naujagimio poreikius

Mama intuityviai atpažįsta naujagimio poreikius

26. Jun 2012, 08:00

Pagal senas tautų tradicijas, vaiko nešiojimas, gimdymas ir 40 dienų po gimdymo buvo ypatingos svarbos laikas motinos, tėvo ir vaiko artumui. Kodėl? Apie tai pasakoja Nėščiųjų sveikatingumo mokyklos vadovas, gydytojas ginekologas Romualdas Šemeta.
 

Mama intuityviai atpažįsta savo naujagimio poreikius


Tačiau tik 60–jų metų pabaigoje buvo įrodyta tarp motinos ir vaiko bendravimo sistema, atsirandanti iškart po gimdymo. Ją pavadino  “prieraiša” arba bondingu (angl. – ryšys, įsipareigojimas).  ai motiniškas arba tėviškas instinktas, pagrįstas ne protu ar logika, o nuojauta.

 

Jis padeda atpažinti kūdikio poreikius geriau, negu autoritetų patarimai. Tai harmoningų santykių tarp suaugusiųjų ir vaikų pagrindas. Po gimdymo motina intuityviai atpažįsta savo naujagimio poreikius, paskui intuityviai randa būdų juos patenkinti. 

 

Motinos ir mažylio gyvo ryšio pagrindas yra fiziologinis refleksas, kuriuo dvi būtybės jaučiasi kaip viena. Būtent dėl šio reflekso jauna mama gali teisingai suprasti ir vertinti kiekvieną savo mažylio judesį, išraišką, skleidžiamus garsus. Tai ypač ryškiai stebima civilizacijos mažai paliestose tautose.

 

Pavyzdžiui, jeigu Gvatemaloje ir Ugandoje kūdikis, kurį motina nuolat nešioja prie kūno, greitai neišmoksta „prašytis“, tokia moteris laikoma nedėmesinga ir prasta mama. Kai jų paklausė, kaip jos sužino, kad kūdikį reikia „sodinti ant puodo“, ji atsakė: „Tuo metu ir aš noriu to paties“.

 

Bondingo neišmokstama. Tai natūralus ir įgimtas subrendusios motinystės pareigai moters širdies šauksmas. Intuityvūs ryšiai nenuslopinami, jeigu kūdikis yra laukiamas, jei moteris  ruošiasi gimdymui ir atsikrato gimdymo baimės.

 

Nėštumo ir gimdymo metu sustiprėja šeštasis pojūtis – intuicija

 

Turėdama gilią prasmę, Gamta taip sutvarkė, kad pirmomis dienomis po gimdymo motinos ir naujagimio organizmai pradeda gyventi vienodu režimu. Jeigu mes iškart po gimdymo dirbtinai nenutrauktume šio svarbaus nematomo kontakto, motina ir mažylis gyventų vienodu ritmu. Seniai pastebėta, kad tiek nėštumo, tiek ir gimdymo metu pas moterį sustiprėja šeštasis pojūtis – intuicija. 

 

Todėl nėštumo metu kiekviena moteris turėtų įsiklausyti, „ką sako jos kūnas“, pajusti vos nuspėjamus pojūčius bei signalus. Intuicijos  atsiradimą skatina gimdymo metu patirti įspūdžiai, kai moteris sąmoningai dalyvauja šiame procese, kai ji mato ir jaučia naujos gyvybės atėjimo kainą.

 

Gamta tūkstantmečiais kurdama žmogų – Homo Sapiens – nepadarė klaidos, palikdama stiprius pojūčius gimdymo metu. Visad labiau vertinama tai, kas sunkiau pasiekiama. Deja, šiuolaikinis mūsų požiūris dažnai ignoruoja šį įgimtą vidinį balsą.  

 

Prieraišai didelės reikšmės turi ir pirmos valandos po gimdymo: ar motina su vaiku būna kartu, ar atskirai, kai vaikas išnešamas į naujagimio palatą.  Šie atradimai tapo pagrindu naujiems atradimams.

 

Daugiau apie tai - kituose R.Šemetos straipsniuose.

 


1

Všį "Mama, tėtis ir Aš"

Nėščiųjų sveikatingumo mokykla

Tauro g. 10, Kaunas

Tel. (8 37) 348357, 764262; Mob. 8 687 64757