Maitinimas krūtimi padeda smegenims

Maitinimas krūtimi padeda smegenims

25. Jun 2013, 12:07 Mamyčių klubas Mamyčių klubas

Naudodami magnetinio rezonanco įrenginius mokslininkai nustatė, kad maitinimas krūtimi skatina vystytis kūdikio smegenis. 

Studijoje, paskelbtoje žurnale "NeuroImage", buvo lyginimai kūdikiai, kuriuos mamos maitina krūtimi ir kūdikiai, kurie maitinami mišinukais. Paaiškėjo, jog natūraliai maitinami kūdikių smegenyse baltosios medžiagos padaugėjo už planavimą, socialinį ir emocinį funkcionavimą, motoriką ir kalbą atsakingose zonose. 

Mokslininkai tyrė 133 sveikus vaikus nuo 10 mėnesių iki 4 metų amžiaus trijose grupėse: vien tik maitinami mamos pienu, maitinami vien tik mišinuku ir tuos, kurie maitinami ir tuo, ir tuo. Visų gimimas buvo normalus ir nekomplikuotas, be jokių neurologinių, genetinių ar psichinių sutrikimų. Grupės buvo suderintos pagal mamos išsilavinimą ir socialinę padėtį, kūdikio gimimo svorį, ūgį ir mamos amžių. Kūdikių maitinamų krūtimi ir mažiau mišinukais galva augo didesniu greičiu. 

"Aš neteigiu, jog jeigu jūsų nemaitins krūtimi, jūs būsite kvailas, - teigia tyrimo autorius Sean C.L.Deoni. - Mes negalime kontroliuoti tėvų bendravimo kiekio su kūdikiu bei mokomosios aplinkos kuri jį supa, kas yra labai svarbu. Juk yra daugiau faktorių, kurie įtakoja sėkmingą augimą."