Kuo dula gali padėti po gimdymo? Atsako dula Lina

Kuo dula gali padėti po gimdymo? Atsako dula Lina

23. May 2017, 11:00 Mamyčių klubas Mamyčių klubas

Jei nėštumo, pasiruošimo gimdymui, būsimo naujagimio priežiūros, žindymo kursų, paskaitų, knygų ir filmų pasiūla ir lietuvių, ir kitomis kalbomis yra didžiulė, tai laikotarpis po gimdymo vis dar pasižymi informacijos ir pagalbos moteriai stoka.

Net dauguma knygų apie nėštumą ties gimdymu ir baigiasi – nors didieji gyvenimo pasikeitimai tik prasideda. Klausimų namo su naujagimiu, nesvarbu, ar jis pirmas, ar jau ne, grįžusioms mamoms kyla nuolat ir daug. Dalį jų atsakys gydytojas, kai ateis vizito metas, dalį – mamų forumas feisbuke ar savos draugės, tačiau tęstinės akušerinės priežiūros kol kas mes neturime.

Šioje srityje dulų darbas gali būti vienas svarbiausių, ir jis gali būti informacinis, emocinis ar tiesiog fizinis. Dula gali padėti paprastais žindymo, savęs ir naujagimio priežiūros klausimais, prireikus greičiausiai žinos patikimus specialistus, į kuriuos galima kreiptis, patars, kas yra normalu, o ką verta keisti.

Svarbus ir susitikimas praėjus keletui savaičių po gimdymo – buvusiai patirčiai aptarti, iškalbėti viską: kas kaip buvo, kas tiko, kas gąsdino, dėl ko pikta, dėl ko džiugu. Kartais vyrai ar draugės išklauso, tačiau kyla jausmas, kad jie irgi nori labiau iškalbėti savo patyrimą, nei nevertindami išklausyti naują mamą. Iškalbėti tokią išskirtinę, analogų gyvenime neturinčią patirtį moteriai svarbu – taip tai, kas patirta, tampa savastimi, yra priimama, įsisąmoninama ir leidžia eiti toliau. 

Rytų kultūrose laikotarpis po gimdymo vadinamas auksiniu mėnesiu. Sakoma, kad jo metu, tinkamai save prižiūrėdama, itin saugodama ir tausodama, daug ilsėdamasi ir priimdama aplinkinių pagalbą moteris gali ne tik atstatyti per nėštumą ir gimdymą išeikvotas jėgas, bet ir išsigydyti lėtines ligas.

Atitinkamai – savęs netausojimas, bandymas spėti viską, gyventi iki nėštumo buvusiu tempu ir tikslais gali pasireikšti ne tik slenkančiais plaukais, mažėjančiu geležies kiekiu organizme, nugaros skausmais, prasta nuotaika, bet ir sudėtingesnėmis ligomis vėliau gyvenime.

Pogimdyvinis laikotarpis tęsiasi mėnesį ar du, tačiau jau atsiranda tyrimų, teigiančių, kad visai atsistatyti po gimdymo moteriai reikia metų.