Kūdikių alergija pienui ir jo netoleravimo požymių atpažinimas

Kūdikių alergija pienui ir jo netoleravimo požymių atpažinimas

15. May 2020, 08:00 Mamyčių klubas Mamyčių klubas

Priežastis ir pasekmė

Reakcijos į karvės pieną nustatymas

Nuo pilvo dieglių iki vėmimo ir viduriavimo – pieno netoleravimo ir alergijos pienui simptomai labai panašūs. Be to, šių sutrikimų pavadinimai dažnai vartojami kaip sinonimai ir ne visada teisingai. Žinojimas, kaip juos atpažinti, gali padėti greičiau nustatyti diagnozę kūdikiui ir sudaryti veiksmingą dietinės mitybos programą. Tai bus daroma per jūsų dietą, jeigu maitinate krūtimi, arba specializuotu pieno mišiniu alergiškiems vaikams, jeigu maitinate iš buteliuko. 

Kūdikių alergija pienui ir jo netoleravimas

Kūdikiai gali būti alergiški pienui arba jo netoleruoti. Kadangi kai kurie alergijos pienui ir jo netoleravimo simptomai yra panašūs, juos gali būti sunku diagnozuoti. 

Alergija pienui reiškia imuninę reakciją į piene esantį vieną ar daugiau baltymų, o netoleravime imuninė sistema nedalyvauja. Netoleravimą sukelia negebėjimas susidoroti su tam tikromis piene esančiomis medžiagomis, tokiomis kaip laktozė. Vienas pavyzdys, apie kurį dažnai kalbama, yra laktozės netoleravimas, kada kai kurie asmenys visiškai negamina arba gamina nepakankamai laktazės fermento, kuris skaido laktozę. Nesuvirškinta laktozė sukelia nemalonius simptomus, tokius kaip viduriavimas, pilvo pūtimas ir dujų kaupimasis.

Kaip atpažinti alergiją pienui

Jeigu jūsų kūdikis alergiškas pienui, jis reaguos į mišinį karvės pieno pagrindu ir kartais, bet labai retai, į jūsų pieną, jeigu neseniai vartojote pieno produktus. Simptomai, į kuriuos reikia atkreipti dėmesį, yra pilvo diegliai, vėmimas, viduriavimas, bėrimas, dilgėlinė, egzema ir apsunkintas kvėpavimas. Atskiri simptomai kartais gali būti susiję su infekcija, bet jeigu paveikiamos dvi atskiros jūsų kūdikio kūno vietos, pavyzdžiui, skrandis (vėmimas) ir oda (dilgėlinė), turėtumėte pasitarti su gydytoju.

Paprastai kūdikiai, kurie yra alergiški karvės pienui, būna alergiški ir ožkos arba avies pienui, kadangi juose yra panašių baltymų. Deja, nėra vieno diagnostinio testo nustatyti alergiją karvės pienui ir dažnai reikia testų derinio arba kelių maisto išėmimo ir pakartotinio įtraukimo į dietą bandymų. Labai svarbu, kad kreiptumėtės rekomendacijų į gydytoją, jeigu įtariate, kad jūsų kūdikis alergiškas, tam, kad sutrikimas būtų tinkamai ir laiku diagnozuotas ir gydomas.

Kaip galite padėti savo gydytojui nustatyti diagnozę

Pateikdami savo gydytojui kuo daugiau informacijos apie savo kūdikio simptomus galite paspartinti diagnozės nustatymą. Fiksuodami jų simptomus, įskaitant laiką, kada jie atsirado ir kiek tęsiasi, galite padėti gydytojui nustatyti arba atmesti alergijos karvės pienui diagnozę. Bet kokių odos reakcijų, tokių kaip bėrimas, nufotografavimas, taip pat gali būti naudingas. Jeigu žinote, turėtumėte pranešti savo gydytojui savo šeimos alergijos istoriją. 

Maitinimas ir alergija pienui

Alergijos karvės pienui valdymas reiškia bet kokio karvės pieno išėmimą iš kūdikio dietos, todėl būtina skaityti maisto etiketes ir sudėtį, kadangi pieno gali būti netikėčiausiose vietose. Čia jums padeda teisės aktai, reglamentuojantys maisto ženklinimą, kadangi įprasti alergenai, tokie kaip pienas, turi būti nurodyti fasuotuose maisto produktuose.

Jeigu jūsų kūdikis maitinamas mišiniu ir jam nustatyta alergija karvės pienui, jūsų gydytojas gali paskirti labai hidrolizuotą mišinį. Baltymas šiuose mišiniuose suskaidytas į mažesnes dalis, kad kūdikio imuninė sistema neatpažintų jo kaip alergeno – tai procesas, kuris neturi įtakos mišinio maistinei vertei. 

Sojos mišiniai nerekomenduojami iki 6 mėnesių, kadangi juose yra fitoestrogenų (augalinių junginių, turinčių estrogenų savybių), o kūdikiai, kurie reaguoja į karvės pieno mišinius, dažnai taip pat reaguoja ir į sojos mišinius. Ožkos pieno mišiniai taip pat nerekomenduojami alergijai karvės pienui gydyti, kadangi ožkos pieno baltymai turi tokias pačias stiprias alergizuojančias savybes, kaip ir karvės pieno baltymai, ir po trumpo pagerėjimo laikotarpio kūdikiui išsivystys alerginė reakcija į ožkos pieną, kuri gali pasireikšti kitaip ir suklaidinti. 

Retais atvejais jūsų kūdikis gali reaguoti į pieno baltymus, patenkančius iš jūsų maisto į jūsų pieną, kuriuo maitinate kūdikį. Jeigu jūsų kūdikiui nustatyta alergija karvės pienui ir jūs maitinate jį krūtimi, jums gali reikėti pakeisti savo dietą, tačiau tai turėtų būti daroma tik pasikonsultavus su sveikatos priežiūros specialistu, kadangi taip nutinka pakankamai retai.

Ar kūdikių alergija pienui dažna?

Tik apie 2 – 7,5 proc. kūdikių iki vienerių metų yra alergiški karvės pienui. Iki trejų metų dauguma vaikų išauga iš alergijos pienui, tačiau keliems ji gali tęstis iki kol jiems sukaks 6 – 8 metai. Kartais tai gali tęstis ir suaugus – ypač, jeigu tai šeima, turinti alergijų istoriją.

Kaip nustatyti, ar jūs kūdikis netoleruoja laktozės

Kūdikiui, kuris netoleruoja laktozės, paprastai pasireiškia ne tokios stiprios reakcijos, nei tam, kuris turi alergiją. Kaip ir alergijos pienui atveju, laktozės netoleravimo simptomai gali būti viduriavimas, vėmimas ir pilvo diegliai, tačiau paprastai nebūna dilgėlinės arba apsunkinto kvėpavimo. Kitas skirtumas yra tas, kad laktozės netoleravimo nerodys kraujo arba odos lopo mėginys. Vis tik, jūsų kūdikio reakcija bus pastebima, nors ir ne tokia stipri, kaip alergijos atveju. 

Yra du pagrindiniai laktozės netoleravimo tipai. Pirmasis yra pirminis laktozės netoleravimas ir jį sukelia laktazės fermentų trūkumas. Tačiau tai nereiškia, kad laktozę reikia visiškai pašalinti iš dietos: priklausomai nuo individo, turintieji priminį laktozės netoleravimą dažnai toleruoja tam tikrą laktozės kiekį. 

Antrinį laktozės netoleravimą paprastai sukelia virškinimo trakto pažeidimai, pavyzdžiui, po sunkios skrandžio infekcijos. Tačiau ši sutrikimo forma paprastai yra laikina, ji tęsiasi tol, kol virškinimo traktas išgyja. Labai sunkiais atvejais, gali reikėti kelioms savaitėms išimti laktozę iš dietos, tačiau taip padaryti reikėtų tik rekomendavus sveikatos priežiūros specialistui.  

Prieš pradedant jaudinantis dėl alergijos pienui ar jo netoleravimo, vertėtų prisiminti, kad kūdikiai ir maži vaikai dažnai pasigauna įprastas infekcijas bendraudami su kitais vaikais, kuriems pasireiškia panašūs nemalonūs simptomai. Tačiau, jeigu jūsų kūdikio simptomai neišnyksta, reikėtų pasitarti su gydytoju.