Kūdikis – mamos veidrodis

Kūdikis – mamos veidrodis

28. Jan 2013, 00:00

Kūdikis nerimsta? Gal mama šią naktį blogai miegojo ir jaučiasi pavargusi? Kūdikis neturi apetito? Gal mama susipyko su vyru ir šiuo metu jos širdyje verda neigiami jausmai?

 

Atliepti kūdikio poreikius

 

Nuo pat gimimo akimirkos vaikelis pasaulį suvokia per mamos pojūčius, jausmus, nes kol kas mama ir yra visas kūdikio pasaulis. Vaikelis pasaulį mato tokį, kaip ir mama.

 

Jei mama yra pailsėjusi, sveika ir supranta vaikučio poreikius, vadinasi, pasaulis yra geras.  Pasaulis blogas tada, kai norisi pienuko, bet kūdikis jo negauna, kai skauda pilvelį, bet skausmas nenumalšinamas. Jei pasaulis „blogas”, vaikutis bus irzlus, dažnai verks, prašysis ant rankų, nes norės saugiau jaustis.

 

Suprasti kūdikio poreikius nėra lengva, ir tai pasiseka toil gražu ne nuo pirmos jo gimimo dienos. Kartais mamos prireikia kelių mėnesių ar net pusmečio, kol jos gali pasakyti: “verkia, nesnori ant rankų”, “verkia, nes nori valgyti”. Tačiau mamos pareiga – mokytis kartu su vaiku būti mama, įsiklausyti į jo poreikius. Gal todėl patariama bent pirmus kelis mėnesius riboti didžiulį svečių srautą, dideles išvykas ar keliones po prekybos centrus ir kitas viešas vietas, kurios vargina. Pirmi mėnesiai skirti mamos ir vaikučio susipažinimui, ryšio užmezgimui, sveiko prieraišumo formavimuisi.

 

Gera mamos nuotaika - saugus kūdikis

 

Kūdikis pasaulį pažįsta per įvairius pojūčius, ir lytėjimo pojūtis jam yra itin svarbus pirmais mėnesiais. Kuo dažniau jausti mamos rankų šilumą, jos kūno kontaktą, širdies plakimą, jausti pažįstamą kvapą – visa tai labai svarbu mažyliui. Jo elgsenai ir savijautai labai svarbi mamos emocinė būklė.

 

Jei mama rami ir jam neperduoda jaudulio, kai mama nerimauja, mažylis tai jaučia ir jam persiduoda mamos nerimas. Tikriausiai  pastebėjote, kad pavyzdžiui, tądien, kai ruošiatės į svečius ar polikliniką, lyg tyčia iki tol buvęs ritmas sugriūva- mažylis ir prasčiau miega, ir gali prasčiau valgyti, nerimauti. Visai gali būti, kad tai įtampos, kurią jaučiate jūs, prieš eiidami pas gydytoją ar kitur, pasekmė.

 

Jei mama dėl ko nors labai jaudinasi (kamuoja kaltės jausmas, konfliktai su giminaičiais ar sutuoktiniu ir pan.), kūdikis nerimsta, stengiasi ilgiau užsibūti ant mamos rankų.

 

Taigi, norėdami auginti ramius, pasitikinčius savimi ir saugiai besijaučiančius kūdikius, pirmiausia tokiomis turime jaustis ir pačios.