V.Kurpienė pataria: "Kūdikio pilvo pūtimas. Ko vengti maitinančiai mamai?"

V.Kurpienė pataria: "Kūdikio pilvo pūtimas. Ko vengti maitinančiai mamai?"

17. Feb 2014, 18:00 Goda_Mamyciuklubas.lt Goda_Mamyciuklubas.lt

Šįkart www.sulieknek.lt sveikos mitybos specialistė Vaida Kurpienė rašo labai aktualia tema daugeliui mamyčių. Daugelį kūdikių kankina pilvo pūtimas, dažnai tai susiję su mamos mityba, ypač pirmaisiais trimis mėnesiais. Kartais žindomas kūdikis kenčia nuo pilvo pūtimo ir penkis mėnesius. Kūdikio pilvo pūtimas problema ne tik mažyliui, bet ir visai šeimai: sutrinka miegas ir rėžimas, kūdikis tampa neramus, o ir mama negauna progos pailsėti. 

Apie kūdikių pilvo pūtimo sunkumus ir kaip jo išvengti ar bent sumažinti pasakoja sveikos itybos specialistė Vaida Kurpienė. “Žinome, kad kūdikio maitinimas, jo gaunamos medžiagos, priklauso nuo žindančios mamos mitybos. Pilvo pūtimo priežasčių yra daug, atminkite, jog ne visada kūdikiui pučia pilvą nuo mamos maisto. Gali pūsti ir dėl to, kad mama žindydama užsiima kitais reikalais, pavyzdžiu skaito, kalbasi telefonu. Kartais kūdikiams pilvą pučia net… nuo prastos mamos nuotaikos, nuovargio ir susierzinimo. Jei pildėte mitybos dienoraštį, aprašytą žemiau, stebėjote, bet nematėte žymių pokyčių – vadinasi pilvuko bėdos nesusijusios su Jūsų maistu.”

Žemiau rasite produktų sąrašą, skirtą maitinančioms mamoms, kurių vaikučiams pučia pilvą. Taip pat rasite išvardintus vengtinus produktus. Kartais kūdikiui gali kauptis dujos ir nuo kitų, čia neišvardintų maisto produktų. Dažnai nebūtina pilvą pučiančių produktų visai atsisakyti, užtenka tik sumažinti jų kiekį.

Reikia žinoti, jei pilvo pūtimą lydi viduriavimas, tai gali reikšti, kad kūdikis netoleruoja pieno cukraus (laktozės) bei įvairių cukrų, pvz., fruktozės (vaisių cukraus). Tai kūdikiams pasitaiko itin retai. Laikinai iš dalies pieno cukraus kūdikis gali netoleruoti, jam pūsti pilvuką gali po gydymo antibiotikais, tuomet būtinas laikina pagalba gerosiomis bakterijomis. Gerųjų bakterijų dozę ir rūšį Jums nurodys pediatras.

Jei manote, kad žindomam kūdikiui pučia pilvuką nuo maisto, mamai rekomenduojama iš pradžių savaitei stipriai apriboti savo meniu bei pradėti rašyti mitybos dienoraštį. Tuomet imti įvedinėti į racioną naujus produktus, per dvi dienas po vieną ir stebėti kūdikio pilvo pūtimą. Tokiu būdu nesunku bus pastebėti koks maistas ar jo kiekis mažyliui sukelia pilvo pūtimą.

Kad ir kokius produktus valgytumėte, patarimai maitinančioms mamoms:

– Valgykite kas 2,5-3 valandas, kaskart gausite energijos, neperalksite ir geriau suvirškinsite maistą.

- Gerai sukramtykite maistą. Kartais pilvo pūtimas gali atsirasti ne dėl pačių produktų, o dėl prasto jų sukramtymo.

- Neapkraukite skrandžio ir nakčiai, pavalgykite ne vėliau kaip 3 valandos iki miego.

- Valgykite šviežių daržovių, tik jas nuplikykite karštu vandeniu ar 5 minutes apdorokite garuose.

- Valgydamos vaisius visuomet nuskuskite vaisiaus žievę.

- Stebėkite savo kūdikį ir Jūsų maisto įtaką pilvo pūtimui.

- Jei kūdikio pilvelį pučia, vienu metu stenkitės nemaišyti sunkiai virškinamų produktų. Vienu metu vienas sotesnis produktas.

- Maitinimo metu reikia stebėti, kad vaikas gerai apžiotų spenelį ir prarytų kuo mažiau oro, o po to – padėkite jam atsirūgti.

Rekomenduotina valgyti žindančiai mamai Maitinančiai mamai reikia vengti, jei kūdikiui pučia pilvą Atsargiai vartoti – pabandykite ir stebėkite kūdikio reakciją 

Grūdų košes

Bulves, virtas su lupenomis ar keptas orkaitėje

Viso grūdo dalių makaronus

Jautieną, veršieną, triušieną, paukštienos krūtinėlę

Liesą žuvį: menkę, lydeką ir pan.

Rūgščius pieno produktus be priedų: varškę, rūgpienį, kefyrą, fermentinį (nebrandintą) ar varškės sūrį

Kiaušiniai

Bananai

Granatai

Garinti ar orkaitėje kepti obuoliai. Tik vos vos, nereikia laukti, kol sutįžta visai

Avokadai

Morkas šiek tiek pagarinkite ar trumpai pakepkite orkaitėje

Per dieną galite išgerti 3-6 puodelius žolelių arbatos, mažinančios pilvo pūtimą, o būtent: pankolių, kmynų, ramunėlių, melisos, liepų, mėtų ar krapų.

Rūgščių vaisių ir uogų (spanguolės, bruknės), rugščios uogienės ir trintų uogų

Rabarbarų

Kriaušių

Saldžių obuolių

Slyvų

Vynuogių

Agurkų

Kopūstinių daržovių

Salotų, špinatų

Ankštinių: pupelių, pupų, žirnelių, žirnių, lęšių

Termiškai neapdorotų česnakų

Šviežių morkų

Termiškai neapdorotų ropių, ridikėlių. Juos galima nuplikyti karštu vandeniu. Įsitikinsite,  liks ir traškumas, ir skonis, bet poveikis kūdikio pilvukas bus kitoks.

Nuo keptų svogūno net ir kai kuriems suaugusiems pučia pilvą

Patiekalų su soja

Pieno (ne pieno produktų)-1/3 Lietuvos gyventojų netoleruoja laktozės ir dauguma to nežino, geriau rinkitės rūgščius pieno produktus.

Riešutų, chalvos

Silkės ir lašišos, ar kitos termiškai neapdorotos žuvies

Rupios ar viso grūdo dalių duonos

Grybų

Aštrių gaminių, su daug prieskonių

Marinuoto, rūkyto ar stipriai apkepto maisto.

Šokoladą ir kakavą

Riebius saldumynus

Jogurtus su juodaisiais serbentais, persikais, abrikosais, braskemis, žemuogėmis

Burokėlių gaminius-salotas, mišraines, sriubą, marinuotus burokėlius

Pomidorus

Papriką

Baklažaną

Arbūzus

Šaldytas uogas

Jei bandote vartoti vaisius – nusilupkite odelę ir gerai sukramtykite


sraigiukas sraigiukas 28. Feb 2014, 10:45 Zylutee

Aš sėdėjau tik ant grikių ir ką, kaip klykdavo taip ir klykė, tik dabar jau perkračius viską, suprantu, kad jai pūsdavo pilvą, nuo to, kad buvo prisirijus vaisiaus vandenų ir iškart negavo mamos pienelio, o antibiotikų ir gliukozės ☹((((((((
Su antra valgiau viską, nes nepamirškite, kad maitinanti mama turi daug geriau valgyt nei nėščia 😉 ir ką nieko 😀 aišku vengiau raugintų kopūstų, žirnių, pupų

17. Feb 2014, 22:52

beja iskilo klausymukas.skiltyje ka rekomenduojama valgyt, parasyta metos melisos arbata.teko girdeti kad meta ir melisa mazina pienuko kieki

17. Feb 2014, 22:50

del visa ko sia info issisaugosiu.nors pilvuko maziukui nepucia bet ka gali zynoti 😀