Koks maistas ir gėrimai skatina pieno gamybą?

Koks maistas ir gėrimai skatina pieno gamybą?

04. Aug 2015, 11:00 Mamyčių klubas Mamyčių klubas

Mamos klausimas:

Koks maistas, gėrimai gali skatinti laktaciją? Girdėjau, kad kmynų arbata padeda ar tai tik mitas? 

Konsultuoja žindymo skatinimo veikla užsiimančios organizacijos „Pradžių pradžia“ konsultantė, mama Rasa: 

Smagu, kad nepasitikite mitais ir ieškote informacijos. Jūs esate teisi, joks maistas ar gėrimai laktacijos neskatina. Nėra mokslinių įrodymų, kad didesnis skysčių vartojimas ar ypatingų maisto produktų valgymas bei specialios vaistažolės didintų pieno gamybą.

Net priešingai, vaistažolės nerekomenduotinos dėl šalutinio poveikio. Pavyzdžiui, manoma, jog vaistinė ožragė turi labai silpną laktaciją stimuliuojantį poveikį, tačiau šalutiniai reiškiniai: alerginė reakcija, mažina kraujo gliukozės kiekį, kraujoplūdis menstruacijų metu, migrena, kraujospūdžio sumažėjimas, parodo jog žala gali būti didesnė už naudą.

Vargu ar norėtumėte tai išbandyti, rizikuodama savo ir vaikelio sveikata. Jei atsirastų ryškus laktacijos stimuliantas, patikėkit, tuo greit pasinaudotų farmacininkai pagamindami laktaciją didinančių produktų žindyvėms.

Dabar vaistinėse yra arbatų, tačiau jų tik pavadinimai gražūs, o anotacijose nėra pateikiama duomenų ar tyrimų rezultatų, kad tai padidina pieno gamybą. Neapsigaukit, pagrindinis ir patvirtintas moksliškai būdas, kaip pagausinti pieno gamybą yra dažnas žindymas.

Svarbu žinoti, kaip dažnai žindote dienomis ir naktimis (naujagimis turėtų žįsti bent kas 2 val. dieną ir naktį keltis žįsti bent 2-3 kartus). Dažnai geresnio rezultato sulaukiama, kuomet ne laktacijos gausintojų  ieškoma, bet pašalinami laktacijos slopintojai. 

Pavyzdžiui, pieno gamybą neigiamai veikia žinduko naudojimas ir mišinys iš buteliuko. Jei kūdikis neramus, vertėtų kuo dažniau pasiūlyti jam (jai) krūtį. Primaitinimas pieno mišiniu neigiamai veikia jūsų pieno gamybą (laktaciją).

Jei po žindymo primaitinate, reikėtų kaskart pamažinti mišinio kiekį – kūdikis turėtų greičiau išalkti ir prabusti anksčiau, tuomet pasiūlykite krūtį, ištuštinus – kitą krūtį. 

Dažnas žindymas, krūtų stimuliacija ir pilnas ištuštinimas – per keletą dienų padidina laktaciją ir taip „išstumia“ pieno pakaitalą.

floryte floryte 04. Aug 2015, 18:24

👍, teisingai😀