Kokių produktų derinių geriau vengti su mėsa?

Kokių produktų derinių geriau vengti su mėsa?

06. Oct 2017, 07:00 Mamyčių klubas Mamyčių klubas

Nuo kokio amžiaus vaikui rekomenduotina mėsa, kokia ir kaip paruošta kalbamės su sveikos mitybos specialiste, "Sulieknėk sveikai" (www.sulieknek.lt) įkūrėja Vaida Kurpiene. Ji teigia, kad žemiau aptarti dalykai svarbūs ne tik mažyliams ir didesniems vaikams, bet ir mamoms, norinčioms puikiai atrodyti ir jaustis.

NUO KOKIO AMŽIAUS VAIKUI REKOMENDUOTINA DUOTI MĖSOS?

Vaikas gali būti primaitinamas mėsa maždaug nuo septinto mėnesio, prieš tai pripratinus prie daržovių bei kruopų tyrių.

KAIP DAŽNAI IR KIEK REIKĖTŲ DUOTI MĖSOS MAŽIEMS VAIKAMS?

Pirmam kartui visai pateikite mažą kiekį, pavyzdžiui 5-10 g trintos virtos mėsos įmaišykite į mažylio mėgstamą daržovių tyrę. Palaipsniui mėsos kiekį didinkite, tuo pačiu mažindami daržovių tyrės kiekį. Jei vaikelis griežtai kelis kartus iš eilės atsisako mėsos. Padarykite pertrauką ir vėl bandykite. Normalu, kad vaikui produktas ima tikti ir patikti tik po 10-15 kartų ragavimo.

Teigiama, kad vaiko iki metų amžiaus mėsos porcija yra 30-50 gramų per dieną, o vyresnio vaiko iki 100 g mėsos per dieną.

Daug kur galima rasti rekomendacijas duoti mėsą kasdien. Bet, nepamirškime, kad dar yra žuvis, kiaušiniai, rūgštaus pieno produktai. Taigi sudarius įvairų meniu mėsą vaikai valgys tikrai rečiau, nei kartą per dieną. Maždaug 3-4 kartai per savaitę ir tai tikrai pakankama, jei mityba yra subalansuota.

Geriausia baltyminius produktus valgyti dienos metu. Vakare sunkiau virškinamo maisto prisivalgęs vaikas gali prasčiau miegoti, be to, maistas gali blogiau pasisavinti.

Labai blogai, jei kelis kartus per dieną duodama mėsa, kas pas mus yra įprasta. Tokiu atveju gaunamas gyvūninių baltymų bei riebalų perviršis, bei kitų naudingų produktų suvalgoma mažiau. Sveikatai toks mitybos būdas ne tik nenaudingas, bet ir kenksmingas.

KOKIĄ MĖSĄ PARINKTI VAIKUI?

Kokia vaikams turi būti siūloma mėsa ir kaip ją geriausia paruošti priklauso nuo jų amžiaus. Pirmiausia reikėtų pradėti nuo triušienos, veršienos ir kalakutienos. Šios mėsos lengviausia virškinamos, nes turi mažiau jungiamojo audinio. Jautienoje geležies yra daugiau, nei veršienoje, tačiau veršiena lengviau pasisavinama. Kuo jaunesnio gyvūno mėsa, kuo mėsa liesesnė – tuo ji lengviau pasisavinama. Tinkama ir stirniena, elniena, nutrijos mėsa, tačiau mažai kas turi galimybių ją įsigyti.

Vėliau galima įvesti neriebios jautienos ar kiaulienos išpjovą, naminių paukščių mėsą, tačiau kaip pagrindinis pasirinkimas iki trijų metų vis dėl to turėtų išlikti triušiena, veršiena ir kalakutiena.

Būtina mėsos rūšis kaitalioti savaitės bėgyje, kadangi skirtingos mėsos rūšys ne tik turi savitą skonį, bet ir skirtingas maistines medžiagas.

KAIP MĖSA TURI BŪTI GAMINAMA MAŽYLIUI IR DIDESNIAM VAIKUI?

Pirmiausia būtina tinkamai pasirengti gaminimui: nupjauname matomus riebalus, paukštienos odelę būtinai nulupame prieš gamindamos maistą mažyliui.

Pradėjus virti po 5 minučių nuovirą nupilti, mėsą dar kartą nuplauti ir tada antrą kartą virti jau ilgesnį laiką. Mėsa turi būti visiškai išvirusi.

Mažyliams iki 8-9 mėnesių rekomenduojamą mėsą ne tik sumalti, bet ir sutrinti, nes neišsivysčiusi virškinimo sistema. Iš tokiu būdu pagamintos mėsos geriau pasisavinamos amino rūgštys.

Vėliau galima duoti paruoštos garuose ar virtos maltos mėsos, pasmulkintos peiliu.

Venkite keptos mėsos, ji sunkiai pasisavinama. Ypatingai venkite griliuje skrudintos mėsos. Ji ne tik sunkiai virškinama, bet skrudėsiai kupini toksinių kancerogeninių (vėžinių) medžiagų.

SU KUO VALGOMA MĖSA GERIAUSIAI PASISAVINAMA IR KOKIŲ DERINIŲ GERIAU VENGTI?

Idealu patiekti mėsą tik su daržovėmis. Daržovėse esančios skaidulos bei kitos medžiagos  paskatins tinkamą virškinimą. Jei vaikas visai mažytis- mėsą pateikite su daržovių tyrelėmis. Vėliau – įveskite į racioną ir šviežių vandeningų daržovių. Ar atkreipėte dėmesį, kad šiek tiek didesni vaikai, kurie jau patys renkasi ką iš lėkštės valgyti nevalgo vienu metu bulvių ir mėsos?

Jokiu būdu  mėsos valgymo metu nedėti papildomai riebalų ar pateikti derinyje su grūdų košėmis, ypatingai su pienu, nes toks derinys sunkiai virškinamas.

Kokios mėsos bei jos gaminių reikėtų atsisakyti skaitykite čia>>

AR MĖSA BŪTINA VAIKŲ RACIONE?

Negalima vienareikšmiškai teigti būtina ji ar ne. Ypatingai daug diskutuojama apie tai visame Vakarų pasaulyje ir bet kokiu atveju tėveliams turi būti suteikiamas pasirinkimas kaip maitinti savo vaiką. Apie tai plačiau kitame straipsnyje.