Kokias uogas ir kada pasiūlyti kūdikiams?

Kokias uogas ir kada pasiūlyti kūdikiams?

12. Jul 2016, 10:03 Mamyčių klubas Mamyčių klubas

Uogos...mmm. Braškės, avietės, žemuogės, trešnės, vyšnios...Jų mes, suaugusieji, jau turbūt šią vasarą spėjome nemažai suvalgyti, o kai kurios uogos dar tik sirpsta... O ar žinote, kada pirmą kartą jų galima vaikučiui duoti paragauti, kaip dažnai ir kokiomis porcijomis?

Uogos - papildomas kietas maistas, tad kaip žinia, kūdikiams iki 6 mėnesių pakanka motinos pieno ir jokių uogų nereikėtų duoti, nes išauga alergijos pavojus.

Pasak gydytojos pediatrės Eugenijos Nazimovienės, ypač atsargiai vaikučiui reikėtų duoti ryškiaspalvių uogų, pvz. žemuogių, braškių. Nuo jų dažniausiai išberia mažylius, nors būtent šiose uogose gausu geležies, jos naudingos kūdikių mažakraujystės profilaktikai.

Pradėkite nuo vienos uogos

Jei visgi nutarėte duoti paragauti mažyliui (vyresniam nei pusės metų) savo sode išaugintų gėrybių (braškių, serbentų, agrastų), visų pirma, gydytoja jas pataria kruopščiai nuplauti ir pirmą kartą duoti tik vieną uogą.

"Geriausia būtų ragauti pirmoje dienos pusėje, kad dienos bėgyje galėtumėt stebėti, kaip mažylis toleruoja naują produktą. Antrą dieną duodame 2 uogas. Savaitės bėgyje stebime, kaip mažylis toleruoja naują maistą – ar jo neberia, ar nepučia pilvelio ir kt.

Jei savaitės pabaigoje matote, kad mažyliui naujas maistas tinka, tuomet jo gali suvalgyti iki 2-3 valgomų šaukštų per dieną. Ši taisyklė galioja įvedant kiekvieną naują patiekalą, naują uogą", - pasakojo pediatrė E.Nazimovienė.

Nepataria gydytoja kūdikiui duoti uogų mišinių (tyrelių iš kelių rūšių uogų), kol mažylis neišragavo kiekvienos uogos atskirai. Bet kokiu atveju uogas pradedame ragauti ne anksčiau, nei nuo 6 mėnesių amžiaus.

Uogų uogyčių nauda

Žemuogės. Labai vertingos žemuogės dėl jose esančios geležies, vitaminų C ir B derinio.

Avietės. Nereikėtų pamiršti aviečių, kuriose gausu mineralinių medžiagų (kalio, kalcio, cinko, magnio, fosforo, natrio). Taip pat avietės turi uždegimą mažinančių savybių, tad jos itin vertingos kūdikiui sunegalavus.

Mėlynės. Nuo seno žinoma, jog valgant mėlynių sumažėja uždegimų procesų tikimybė. Šios uogos padeda kompleksiškai gydyti ūmines ir lėtines virškinimo ligas, viduriavimą. Nuolat valgant mėlynes atsigauna pavargusios akys.

Juodi serbentai. Tai puikios uogos organizmo atsparumui stiprinti, tačiau reikia nepamiršti, kad juodieji serbentai turi kraują tirštinančių savybių.

Braškės. Tai itin vandeninga uoga, kurioje gausu vitamino C, daug kalio, tad karštą dieną jos puikiai atgaivina.

Pediatrė E.Nazimovienė pataria neskubėti duoti mažyliui visko daug ir vienu metu: "Mažylis tik pradeda pažinti apasaulį, tad atrasti naujus skonius tikrai suspės. Ragaujant uogas, o ir visą kitą naują maistą, svarbu kantrybė. Jūsų kūdikio sveikatos labui".

Kokių uogų jau spėjote šiemet paragauti? Kokias labiausiai mėgsta jūsų atžalos?