Kokią įtaką mažylio laikysenai daro vaikštynės: kineziterapeutės pastebėjimai

Kokią įtaką mažylio laikysenai daro vaikštynės: kineziterapeutės pastebėjimai

24. Oct 2016, 13:12 Egle_Mamyciuklubas.lt Egle_Mamyciuklubas.lt

Ar žinote, kaip įvairios vaikštynės, vaikiški šokliukai gali būti susiję su mažylių laikysena? Tai vienas iš klausimų, kuriuos aptarėme susitikime su kineziterapeute Viktorija Paltanavičiūte praėjusią savaitę.

Kartais tėvai mano, jog vaikštynės skatina mažylių vaikščiojimą. Bet tai netiesa. Greičiau, priešingai - kadangi vaikštynės turi nestabilų medžiaginį pagrindą, ant kurio vaikutis sėdi, tame yra šiokie tokie pavojai jo laikysenai. 

Anot Viktorijos, kai mažylis sėdi vaikštynėje, jo liemuo "kabo", kojytėmis jis spardosi arba šiek tiek siekia pirštukais grindis. Tokiu būdu vaiko liemuo nesilaiko stabiliai, sėdimas pagrindas nėra kietas, todėl mažylis, žaisdamas vaikštynėje, krypsta tai į vieną, tai į kitą pusę. 

Vaikštynės ar šokliukai nelabai “draugiškai” elgiasi su vaikučiu. Pasak kineziterapeutės, yra taip vadinamas - gerasis ir blogasis šokliukų variantas. Tie šokliukai, kuriuose sėdėdamas vaikas gali suktis visu kūnu, pasiekdamas visus norimus žaisliukus - tai “gerasis variantas”.

Blogiau, kai žaislai yra tik priekinėje šokliuko dalyje ir vaikas negali pasisukti visu korpusu. Tada vaikas žaisdamas persikreipia ir žaidžia tik su jam patikusiu vienu žaisliuku, pasviręs į vieną pusę. Tai blogai atsiliepia jo stuburui ir laikysenai.

Žinoma, vaikštynes galima naudoti, bet rekomenduojama naudoti ne ilgiau kaip 30-40 minučių per visą dieną su pertraukomis.

Sėkmės.