Kodėl užsienio patirtis svarbi Lietuvos ankstukams?

Kodėl užsienio patirtis svarbi Lietuvos ankstukams?

08. Oct 2014, 11:28 Egle_Mamyciuklubas.lt Egle_Mamyciuklubas.lt

 Jauna Lietuvos neišnešiotų naujagimių asociacija „Neišnešiotukas“ aktyvumu ir energija dažnai stebina dešimtmečius pagalbą teikiančias ankstukų organizacijas, veikiančias užsienyje. Visgi Asociacijos prezidentės Astos Speičytės-Radzevičienės teigimu, būtent perimama užsienio organizacijų patirtis labai svarbi Lietuvoje teikiant informaciją ir pagalbą tėvams, kurių kūdikiai į pasaulį atėjo anksčiau laiko.

Ankstukų tėvams parama būtina

„Šeimai, kurios kūdikis į pasaulį ateina anksčiau laiko, tai – didžiulis iššūkis. Artimieji išgyvena pyktį, kodėl taip turėjo nutikti, kaltę, kad galbūt kažką darė ne taip, siaubą, kas dabar bus, baimę dėl nežinomybės, kas laukia vaikelio. Mūsų tikslas – suteikti jiems  pagalbą, parodyti, kad ankstukas – jokiu būdu ne nuosprendis ir tinkamai juo rūpinantis jis užaugs toks pats sveikas ir laimingas“, – sako asociacijos „Neišnešiotukas“ prezidentė Asta Speičytė-Radzevičienė.

„Neišnešiotuko“ savanorės teikia informaciją ir psichologinę pagalbą, dalinasi savo istorijomis ir palaiko ankstukų tėvus emociškai. Taip pat nuolat organizuojamos Tėvų paramos grupės.

„Mūsų asociacija jauna, tačiau jau jaučiame, kad užpildome nišą, kurią užpildyti tikrai reikėjo. Sėkmės istorijos suteikia vilties bei tikėjimo ankstukų tėveliams. Prie mūsų jungiasi vis daugiau ir daugiau šeimų, kuriasi gyvybinga ir palaikanti savo narius bendruomenė. Literatūros lietuvių kalba iki šiol trūksta, tačiau neapsiribojame Lietuva ir perimame gerąją užsienio patirtį“, – sako asociacijos „Neišnešiotukas“ prezidentė.

Gerųjų užsienio praktikų „Neišnešiotukas“ semiasi aktyviai bendradarbiaudamas su kitomis ankstukų organizacijomis visame pasaulyje. Asociacijos narystė EFCNI, didžiausioje tarptautinėje organizacijoje, vienijančioje ankstukų šeimas, padeda „Neišnešiotukui“ įgyti svarbių žinių apie ankstukų priežiūrą ir pagalbą jų tėvams.

Prancūzijoje – nemokama psichologinė pagalba telefonu

Prancūzijoje neišnešiotų naujagimių tėvus vienijanti organizacija „Sos Préma“ veikia jau dešimt metų. Organizacija teikia nemokamą psichologinę pagalbą telefonu visiems ankstukų tėvams, taip pat turi atskirą liniją, kuria tėvai gali susisiekti su medike ir drąsiai klausti apie visas su ankstukais susijusias problemas.

„Konsultuotis telefonu ypač patogu, gyvenant kitame mieste ir neturint galimybės atvykti. Tėvus psichologas labai padrąsina. Kita labai svarbi psichologo funkcija – paruošti tėvus, kaip ligoninėje bendrauti su kitų ankstukų tėvais. Kiekvienas ištartas žodis yra didžiulė atsakomybė ir, pasakytas ne laiku, gali iššaukti blogas pasekmės, nes ankstukų tėvai yra labai emociškai pažeidžiami“, – sako „Sos Préma“ įkūrėja Charlotte Bouvard.

„Sos Prema“ taip pat organizuoja kongresus medikams ir ankstukų tėvams, kuriuose tėvai dalinasi savo patirtimi: ką jie jautė, pirmą kartą atvykę į skyrių, kaip jaučiasi mama, negalinti paliesti savo naujagimio. A. Speičytės-Radzevičienės teigimu, panašūs kongresai – naudinga patirtis kiekvienai jaunai organizacijai, kuri rūpinasi ankstukais.

Lenkijoje steigs Nacionalinį centrą ankstukams

Lenkijos neišnešiotų naujagimių fondo “Wcześniak” steigėjas Tomasz Makaruk pasakoja, kad 2017 m. šalyje ruošiamasi įrengti Nacionalinį neišnešiotų naujagimių centrą. Centras ne tik atitiks visus naujagimių priežiūros reikalavimus, bet ir padės ankstukams visą jų vaikystę.

„Kiekviena šeima, susidūrusi su priešlaikiniu gimdymu, galės Nacionaliniame neišnešiotų naujagimių centre gauti visų reikalingų specialistų medicininę apžiūrą vienoje vietoje iki tol, kol vaikui sueis 7 metai. Tėvams nereikės keliauti iš rajonų pas skirtingus specialistus, laukti bendrose eilėse. Bus sukurta centralizuota vaiko medicininių įrašų bazė, kuri leis matyti vaiko ligos istoriją visoje šalyje“, –  sako T. Makaruk.

Statistika

Maždaug vienas iš dešimties naujagimių gimsta neišnešioti. Iš viso kasmet į pasaulį ateina 15 mln. neišnešiotų naujagimių. Daugiau kaip 1,1 mln. visų kasmet į pasaulį ateinančių neišnešiotų naujagimių neišgyvena.

Lietuvos statistikos departamento preliminariais duomenimis, 2013 m. Lietuvoje gimė 27309 naujagimiai, iš jų 1649 – neišnešioti. Pats mažiausias Lietuvoje gimęs, išgyvenęs ir sėkmingai užaugęs naujagimis tesvėrė 450 gramų, o pats jauniausias naujagimis gimė vos 22 savaičių.

Dabar išgyvena 57 proc. labai mažų, nė kilogramo nesveriančių neišnešiotų naujagimių, pirmaisiais Lietuvos Nepriklausomybės atkūrimo metais išgyvendavo vos 12 proc. Didesnių neišnešiotukų, sveriančių 1000-1499 g., išgyvena 94 proc., pirmaisiais Nepriklausomybės atkūrimo metais išgyvendavo 48 proc.

Nuo rugsėjo 15 d. visoje Lietuvoje vyksta paramos iniciatyva „Ankstukai“, kviečianti Lietuvos žmones padėti anksčiau gimusiems kūdikiams užaugti. Paremti ankstukus galima perkant specialiu „Ankstukų“ akcijos ženklu pažymėtas prekes „Maxima“ prekybos centruose, aukojant akcijai skirtose dėžutėse prekybos centro kasose arba visus metus skiriant paramą SMS žinute numeriu 1670 ir pavedimu į sąskaitą.

Paramos projektą „Ankstukai“ inicijuoja neišnešiotų naujagimių asociacija „Neišnešiotukas“ ir kūdikių kosmetikos gamintojas „Johnson‘s Baby“. „Ankstukams“ greičiau augti padeda „Maxima“ ir „TV3“.