Kodėl naujagimiai dažnai verkia?

Kodėl naujagimiai dažnai verkia?

24. Apr 2019, 10:49 Egle_Mamyciuklubas.lt Egle_Mamyciuklubas.lt

Pirmosiomis savaitėmis kūdikis stengiasi prisitaikyti prie naujos aplinkos ir apskritai prie naujo pasaulio, juk jis atėjo iš tokios jaukios vietelės - pilvelio. Gali atrodyti, kad mažylis vis verkia ir verkia. Sužinokite, kokiais atvejais normalu, kai kūdikis verkia.

Pasak Všį „Pradžių pradžia“ žindymo konsultantės, mamos Jūratės, mamytėms neretai iškyla klausimas, kur ta riba – kada vaikelis jau per daug verkia ir kada verksmas gali būti kokios nors rimtesnės būklės simptomas.

Mokslininkai, stebėję vaikelius, teigia, jog mažyliai per dieną vidutiniškai verkia 1-2 valandas dėl nepaaiškinamų priežasčių. Tai laikoma normaliu reiškiniu, jei vaikas tarp verkimo epizodų būna aktyvus, guvus ir laimingas.

Galimų priežasčių mažylio verksmui paaiškinti yra labai daug.

Dažniausiai kūdikiai verkia, kai:

  • alkani,
  • dėl pilvo dieglių,
  • nesaugumo jausmo,
  • pervargimo,
  • nepatogumo.

Verksmas – tai vėlyvas alkio požymis. Tokiu atveju padėtų, jei krūtį kūdikėliui pasiūlytumėte vos pastebėjusi ankstyvus alkio ženklus – burbuliukų leidimą, seilėjimąsi, čepsėjimą, rankyčių čiulpimą.

Intensyvus verksmas, trunkantis tris ir daugiau valandų per dieną, kai vaikelis auga normaliai ir jokių medicininių priežasčių nerandama, vadinamas pilvo diegliais.

Kas padeda?

Diskomforto jausmą kūdikėliui padeda sumažinti sukamųjų judesių pilvuko masažas, šilti kopresiukai dedami ant pilvo ir kt. Tėvelius ramina bent jau tai, kad trečiąjį mėnesį dažniausiai šie nemalonumai pranyksta.