Kodėl 5 mėnesių kūdikis dar nesivarto?

Kodėl 5 mėnesių kūdikis dar nesivarto?

19. Mar 2019, 08:37 Egle_Mamyciuklubas.lt Egle_Mamyciuklubas.lt

Iš mamos Kristinos laiško:

Labai nerimauju, jog mano dukrytė dar  nesivarto. Jai dabar 5 mėn. ir savaitė. Mažoji yra labai prieraiši, dažnai nori ant rankų, maitinu pati savo pienu. Patinka gulėti ant pilvuko. Sunkiai atsirūgsta, gydytojos rekomenduota pradėjau truputį siūlyti bulvės tyrelę, nes priaugo nedaug svorio. Buvome pas neurologę, ji paskyrė 5 mankštas ir 5 masažus. Kažkokių kitokių sutrikimų neurologė nepastebėjo, išskyrus tai, jog truputį įsitempusi nugarytė. Praėję šį kursą mažoji pradėjo vartytis ant šonuko, bet taip ir neapsiverčia ant nugaros. Būdama ant pilvo jau kuris laikas daro laivelį, bando net apsiversti, bet niekaip neišeina. O svarbiausia, jog po visų mankštų dukrytė pradėjo labai riestis, neįmanoma net užpakaliuko po kranu nuprausti, galvą ir nugarą riečia, kojos tiesios įsitempę. Šiaip mažoji nuo pirmų dienų labai aktyvi, kojytėmis spardosi, trumpai miega, dažnai valgo. Neišmiega visos nakties, migdau prie savęs miegmaišį, dienos metu miega ant lovos čiužinio. Pradėjau vežioti dukrą į baseiną, ten jai visai patiko, nors ir vandenį riečiasi kartais. Prašau patarkite, kodėl dukra vis dar nesivarto ir labai riečiasi. Gal reikėtų kreiptis pas specialistą? Dėkoju.

Atsako kūdikių kineziterapeutė Viktorija Paltanavičiūtė:

Sveiki, 

iš Jūsų aprašymo, manau, kad mergytei padidėjęs nugaros raumenų tonusas.  Tokio amžius mažyliai jau turėtų vartytis tiek nuo nugaros ant pilvuko, tiek atvirkščiai - nuo pilvuko ant nugarytės. 

Aš Jums rekomenduočiau kuo dažniau pačiai pamasažuoti, paglostyti nugarytę. Taip pat padėti apsiversti. Reikėtų pasistengti mažylę sudominti žaisliukais ar kitais daiktais tam, kad turėtų kuo daugiau motyvacijos tą daryti. 

Tuomet padėkite jai apsiversti, tačiau stenkitės tik padėti, nepadarykite visko už ją. 

Taip pat stenkitės kuo daugiau būdravimo laiko praleisti ant kietesnio pagrindo, taip mergytei bus daugiau galimybių stiprėti. 

Žinoma, jeigu situacija negerės, rekomenduoju kreiptis į savo šeimos gydytoją.

Sėkmės.

Ekspertai

Viktorija Paltanavičiūtė

vaikų kineziterapeutė, www.viktorijosmasazai.lt
Viktorija Paltanavičiūtė in-vecaku-skola