Ko imtis, kai mažyliui pūliuoja akytės?

Ko imtis, kai mažyliui pūliuoja akytės?

18. Jun 2014, 11:00 Egle_Mamyciuklubas.lt Egle_Mamyciuklubas.lt

Akys yra vienas svarbiausių mūsų gyvybinių organų, kuris priima iš aplinkos daugiausia informacijos. Jo pagalba žmogus orientuojasi aplinkoje, pažįsta pasaulį, mokosi. Mažylių akys mums išduoda, kaip jis jaučiasi, ar jis laimingas, sunerimęs, džiaugiasi ar kažko baiminasi. Tačiau būna taip, kad mažosios akytės suserga.

Akyčių pūliavimas - dažna problema

Pirmiausia, ką tėveliams reiktų prisiminti - su akimis negalima eksperimentuoti! Įtariate ligą? Skubėkite pas gydytoją ir elkitės taip, kaip jis pataria.

Akyčių pūliavimas yra gan dažna problema kūdikiams. Nemažai mamų kreipiasi būtent su tokiais pasakojimais pas akių ligų gydytoją.

Anot gydytojos oftalmologės Irenos Laurinavičienės, būna, kad gimus vaikučiui, nebūna pilnai atsidaręs ašarų kanalas.

„Tokių mažųjų pacientų turime nemažai. Literatūros duomenimis, taip nutinka apie 5 proc. naujagimių. Kai ašarų latakas būna uždarytas skaidre plėvele, ašarytės susikaupia ašarų maišelyje, tada jos sūpuliuoja“, - pasakojo gydytoja.

Kada atsidaro ašarų kanalas?

Medikai šį sutrikimą vadina įgimta ašarų kanalo obstrukcija, kurią dažniausia lydi ir akies ašarojimas.

„Jei ašarojimo nepastebite, galime tikėtis, kad nutekėjimas yra. Jei ašarytės nenutekėtų visiškai, jos bėgtų per skruostą“, - sakė gydytoja oftalmologė I.Laurinavičienė.

Reikia atlikti tam tikras nesudėtingas procedūras tiesiog namie. Kiekvieną dieną akytei atlikime masažiuką kelis kartus ją nestipriai paspausdami.

Savaime akių kanalas atsidaro daugeliui vaikų, maždaug 50 procentų jis atsidaro per pirmuosius tris gyvenimo mėnesiuis, 80 proc. – per šešis, ir net 95 proc. kūdikių ši problemą išsisprendžia savaime sulaukus pirmojo gimtadienio.