Kineziterapeutė: Skubinti verstis mažylio nereikėtų

22. Mar 2016, 08:00 Egle_Mamyciuklubas.lt Egle_Mamyciuklubas.lt

Jau 5 mėnesiai sukako mūsų super mažylei Medutei. Jos bendraamžiai jau pradėjo verstis nuo nugaros ant šono, nuo šono ant pilvo ir atgal. O Ramunės dukrytė to nedaro. Su kineziterapeute  Viktorija Paltanavičiūte aiškinamės - kada mūsų mažieji turi pradėti verstis ir kaip jiems padėti?

Kiekvienas vaiko augimo etapas, ypač pirmaisiais gyvenimo metais, turi savo aiškų klausimą - kada pagaliau? Kada pagaliau jis man nusišypsos? Kada jis pradės guguoti? Kada paims žaisliuką į rankas? Kada ims verstis? Prieš gerą mėnesį Medutė jau buvo pradėjusi verstis...bet štai ėmė ir nebedaro to. Įdomu, kodėl?

O keičiant sauskelnes, Viktorija atkreipia visų mamų dėmesį į štai tokį klausimą – kiek kartų per dieną keičiame sauskelnes? Kuo mažylis vyresnis tuo kartų mažiau, bet tas skaičius vis tiek didelis. O jei sudėsime visos savaitės kartus? 

Sauskelnių keitimas – taip pat sportas. Ir taip pat svarbu atlikti tai taisyklingai.

"Geriausia kelti mažylę, perkišant savo ranką per vieną jos koją ir keliant už kitos kojytės (žiūrėti nuotr.). Nebijokite, nieko vaikučiui neatsitiks. Kuo mes lėčiau tai darysime, tuo geriau, nes nugaros raumenukai pasitemps", - patarė V.Paltanavičiūtė. 

Kineziterapeutė pabrėžė vieną svarbų momentą - nepamiršti abiejų mažylio kojyčių. Tai reiškia, jog keičiant sauskelnes, mes kelis kartus pakeliame vieną ir tą pačią mažylio kojytę (nes taip esame įpratę), todėl nepamirškime bent po sauskelnių keitimo pakelti ir kitos mažylio kojytės, kad būtų simetrija ir pasitemptų toje pusėje esantys raumenukai. Tai bus kartu ir mankšta, ir linksmas sauskelnių keitimas.

20160321155928-79862.jpg

Laukiant pirmojo vaiko apsivertimo, "gyventi" įsitaisome ant žemės tam, kad pirmasis apsivertimas netaptų dramatišku išgyvenimu. O jei matote mažylio pirmuosius signalus, jog jis jau jau ruošiasi vertimuisi – galite jam šiek tiek padėti.

"Užtenka vieną mažylio kojytę šiek tiek ištiesti, prilaikant savąja ranka, o kitą kojytę sulenkti 90 laipsnių kampu ir paversti į šoną - štai mažylė ir verčiasi", - šyptelėjo Viktorija.

20160321160923-49723.jpg

Tačiau tai dar ne viskas. Antrasis žingsnis ne mažiau svarbus. Po tokio apsivertimo kineziterapeutė pataria stebėti vaikučio rankutes - alkūnės neturėų būti suspaustos viena prie kitos, o būti pečių lygyje.

Išmokius mažiuką apsiversti ant pilvo, ne mažiau svarbu parodyti jam kelią ir atgal. Verčiant mažylį atgal, galioja ta pati taisyklė - stengiamės jį sudominti, kad jis išmoktų pernešti savo svorį taisyklingai.

Tokioms treniruotėms geriausia pasirinkti kietą paviršių, mat ant minkštos lovos, kur labai mėgsta įsitaisyti tėveliai, vaikui yra ir nepatogu, ir bet koks veiksmas iš mažylio pareikalauja kur kas daugiau jėgų. Net ir tokio amžiaus mažyliui svarbu pasakyti, ką mes ruošiamės daryti. Paruošti jį.

Taip jau nutinka, kad mūsų mažyliai patys parodo, į kurią pusę jie išmoks verstis visų pirma. Na o į kitą pusę, pasak Viktorijos, jie pradės verstis po kelių savaičių. Ir skubinti mažiuko nereikėtų. Mūsų užduotis - išlaukti jo paties siunčiamo signalo ir teisingai padėti jam, kuomet ateis laikas. 

Sėkmės.