Kineziterapeutė: Metukų mažylis mėgsta žaisti su visais daiktais

Kineziterapeutė: Metukų mažylis mėgsta žaisti su visais daiktais

05. Mar 2018, 07:10 Mamyčių klubas Mamyčių klubas

Jei ir Tu turi klausimų kineziterapeutei ar kitam specialistui, rašyk adresu: redakcija@mamyciuklubas.lt

Kokius žaisliukus geriausai naudoti ir kaip sudominti besimokantį vaikščioti 11-12 mėnesių mažylį? Kas lavina jo pusiausvyrą ir akių koordinaciją? Ką patartumėte? - klausia mama.

Konsultuoja kineziterapeutė Sonata Martutaitienė:

Kai vaikas pradėda vaikščioti, jam viskas yra įdomu. Svarbu yra vaikščioti su juo ir komentuoti, ką jūs matot, nueiti prie to daikto ir pačiupinėti jį, pasakyti, kokios jis formos spalvos, kam skirtas. Tokiu būdu laviname psichomotoriką bei smulkiąją motoriką.

Dažniausiai tokio amžiaus vaikai mėgsta žaisti su visais daiktais, kuriuos mes naudojam buityje, pvz. virtuvės įrankiai, puodai, makaronai, maišeliai...Svarbu , kad mama turėtų pakankamai fantazijos.

Jei norime pirkti vaikui žaisliuką, geriau, kad jis būtų spalvotas, skleistų garsus, labai pasiteisina muzikiniai žaislai, kuriuos galima paslėpti ir eiti ieškoti tos vietos, iš kur skleidžiamas garsas.

Stebėkit vaiką, pamatysit, kas jam labiau patinka, ne visada juos domina žaislai, kartais jie mieliau žaidžia su daiktais, kurie juos supa ir kuriuos mes naudojam kasdienineje veikloje.

Svarbu leisti vaikui pajausti pagrindą, kuriuo jis vaikšto. Leiskit jam pavaikščioti basomis po smėlį, žolę, akmenukus, grindis, kilimą...būtinai pakomentuokit, koks tai paviršius, kokios spalvos, kokio kietumo...

Leiskit vaikui pargriūti, labai svarbu, kad jis išmoktų griuti ant užpakaliuko, jei jį labai saugosit, jis nežinos, kaip minkštai nugriūti.

Kai vaikštot su vaiku, paprašykit, kad jis pažiūrėtų į vieną pusę, tada į kitą. Paprašykit, kad jis pakeltų kažkokį daiktą nuo grindų, rastų žaisliuką tarp kitų žaislų,geriausiai, kad viska darytų pats. Tokiu būdu lavinsit pusiausvyrą, bei gerinsit akių kontaktą.