Kaip tinkamai maudyti kūdikį? Kineziterapeutės patarimai

07. Apr 2015, 12:00 Egle_Mamyciuklubas.lt Egle_Mamyciuklubas.lt

Pliuškentis šiltame vandenyje prieš miegą patinka daugeliui mažylių. Tačiau pirmuosius mėnesius šis ritualas gali kiek ir bauginti. Tad ką turime žinoti, maudydami kūdikį?

Prieš maudynes leiskite mažyliui paplikinėti

Kaip dažnai maudysime savo mažylį, pirmiausia lemia jo amžius. Naujagimį greičiausiai užtkes išmaudyti du tris kartus per savaitę, jei tinkamai rūpinsimės sritimis, kurias liečia sauskelnės, arba raukšleles, kurios linkusios pašusti. Na o kuo mažylis vyresnis, tuo maudyti jį gali tekti dažniau, mat jis pradeda valgyti pirmąjį maistą ar šliaužioti grindimis.

Anot vaikų kineziterapeutės ir masažo specialistės Viktorijos Paltanavičiūtės, prieš maudynes svarbu mažyliui leisti pabūti nuogam, šiek tiek paplikinėti. Nereikia iš karto leisti viso vaikučio į vandenį - po truputį, kad apsiprastų.

Toms mamytėms ar tėveliams, kurie bijo, jog mažylis iš rankų jiems gali išslysti, yra dvi išeitys  - tai taisyklingas kūdikio laikymas arba maudynes palengvinanti vonelė. Pasak kineziterapeutės, šios vonelės yra labai patogios, nes joje nebereikia kūdikio laikyti, tiesiog patogiai paguldyti. Tačiau svarbu nenusukti akių nuo kūdikio. Jie yra labai judrūs, mėgsta vandenyje pliuškentis, todėl reikia stebėti, kad negurgštelėtų vandens. 

20150407095125-58741.jpg

Maudynių priemones pasiruoškite iš anksto

Labai svarbu viską, ko reikės reikės maudynių ritualui, pasiruošti  iki maudynių pradžios, pavyzdžiui, prausiklio, marliuko, rankšluosčio, švarių sauskelnių ir  rūbelių komplektėlio. Rankšluostį, kuriuo šluostysime mažylį, idealu būtų pašildyti.

“Svarbu mažylį maudyti specialiomis priemonėmis, nes jų odelė yra jautri ir linkusi sausėti. Labai patoogios tokios priemonės, kurios negraužia vaikučiui akyčių ir tinka tiek kūneliui prausti, tiek galvytei trinkti", - pasakojo specialistė.

Prausiklį galima pilti tiek ant savo rankos, tiek ant marliuko, tiek ant kempinėlės, su kuria mes švelniai prausime mažylį - atidžiai nuvalykime kaklo ir visas kitas kūno raukšleles, rankyčių bei kojyčių tarpupirščius.

Kūdikio odelė yra gerokai gležnesnė už suaugusiojo ir gali lengvai sudirgti. Tad labai svarbu įsitikinti, kad prausikliai, kuriuos naudojate, tiktų būtent jautriai kūdikio odelei, būtų jai švelnūs, hipoalergiški, be muilo ir parabenų. O po maudynių suvyniojus mažylį į šiltą ir sausą rankšluostį – ne mažiau svarbu ir vėl suskaičiuoti visas visas mažyčio raukšleles, jas gerai nusausinant.

Geriausias maudynių laikas mažam kūdikėliui – prieš valgį. Žinoma, jei jis nėra labai jau alkanas. O vyresniam kūdikiui tinkamiausias laikas prieš miegą, mat šiltas vanduo atpalaiduos ir paruoš saldžiausiam miegui.

Johnson's Baby Top-To-Toe prausiklis "Nuo plaukučių iki pėdučių"

20150302230812-20722.jpg

Kūdikio odelė yra gerokai gležnesnė už suaugusiojo odą. Kadangi ji dar nėra visiškai susiformavusi, gali lengvai sudirgti. Todėl buvo sukurtas ypač švelnus plaukų ir kūno prausiklis "Nuo plaukučių iki pėdučių" (Top-to-Toe),skirtas jautriai kūdikio odelei ir plaukučiams plauti. Jis yra toks švelnus, kad puikiai tinka naudoti nuo pat pirmųjų maudynių.

Daugelis gimdymo namų visame pasaulyje pirmosioms kūdikio maudynėms renkasi šį švelnų plaukų ir kūno prausiklį. Maudant jis gali būti naudojamas ir kaip vonios putos, ir kaip šampūnas, ir kaip kūno prausiklis.

Vienintelis plaukų ir kūno prausiklis "Nuo plaukučių iki pėdučių" (Top-to-Toe) su NO MORE TEARS® (jokių ašarų) formule, todėl yra toks švelnus akytėms ir odai lyg tyras vanduo.

  • hipoalergiškas, be muilo ir parabenų.
  • tinka ypač jautriai kūdikių odelei
  • pH neutralus odai.

Kaip naudoti: Puikiai tinka naudoti kasdien. Įpilkite po tekančiu vandeniu ir pamaišę ranka ar kempine sudrėkinkite kūdikio odelę ir plaukus. Išmuilinkite ir gerai nuskalaukite.