Kaip maudynės gali lavinti mažylio sėdėjimą ir vaikščiojimą?

15. Jun 2016, 07:00 Egle_Mamyciuklubas.lt Egle_Mamyciuklubas.lt

Keliaujame į baseiną su kiek ūgtelėjusiais mažyliais. Vieniems jų jau metas sėdėti, kitiems gi – žengti pirmuosius žingsnius. O kuo čia dėtas baseinas?

Pradėti lankyti baseiną vaikų sveikatos specialistai rekomenduoja kuo anksčiau.

Pasak “Trasalio” kineziterapeutės Aleksandros Mežanec, kuo anksčiau vaikutis supažindinamas su vandeniu, tuo jam lengviau prie jo priprasti, pvz. jam nebebaisu, jei besimaudant vandenukas papuls į ausytę. Specialistė rekomenduoja į baseiną ateiti su mažyliu nuo dviejų mėnesių arba nuo tada, kai tvirtai laiko galvytę.

Jeigu baseiną su mažyliu sugalvojote lankyti kiek vėliau kaip mūsų herojai, kantrybės jums gali prireikti kiek daugiau. Mat pirmaisiais kartais greičiausiai teks susidurti su mažylio baimėmis ar nepasitenkinimu.

"Neišsigąskite ir nenustokite lankyti. Pradžioje tėveliai mano, kad vos pradėjęs lankyti baseiną jų mažylis iškart plūduriuos ar plauks. Tikrai iš karto to nebus, viskas palaipsniui. Vaikučiai pradžioje tik pažindinasi su vandeniu, pasitaško, o vėliau jie ganėtinai drąsiai maudosi, neria ir jiems tai yra linksma", - pasakojo A. Mežanec.

Jei neišsigąsite savo mažylio verksmo ir apsišarvuosite kantrybe, jei pripratinsite mažiuką prie malonių pojūčių vandenyje – baseine galėsite ne tik linksmai leisti laiką, ne tik grūdinti savo kūdikį, bet ir padėsite jam skirtinguose jo raidos etapuose. 

Anot kineziterapeutės, nuo pusės metų vaikučiams būdingas pagrindinis stuburo linkių formavimuisi reikalingas judesys - atsisėdimas ir sėdėjimas. "Dažnai tėvai daro klaidą - jei tik vaikas bando atsisėsti, pagriebęs tėvų pirštukus - nereikia dar jo sodinti. Kol vaikutis atsisėdęs pats nepaima su abiejomis rankytėmis simetriškai abiejų kojyčių, sakome, kad dar sodinti jį per anksti. Baseinas tuo gerai, kad vandenyje mes neapkrauname vaiko stuburiuko, priešingai, jame galima skatinti mažylio atsisėdimą, stipriname laikyseną", - teigė A. Mežanec.

Puikus sėdėjimą lavinanantis pratimas vandenyje - paimti mažylio užpakaliuką, "įsodinti" į savo delnus, fiksuoti jo klubus, įmerkti mažylį iki pažastų ir stumdyti švelniai pirmyn ir atgal.

Amžius pradėti lankyti baseiną – ne kliūtis. O šiltasis sezonas tam taip pat labai palankus. Svarbiausia - noras ir tinkamas pasiruošimas.

Primename, jog prieš einant į baseiną su kūdikiu, reikėtų turėti maudynėms skirtas sauskelnes-kelnaites Huggies Little Swimmers, kelias įprastines sauskelnes, kurių jums prireiks po baseino, rankšluostį, na ir svarbiausia – gerą nuotaiką, kurios dėka paprasta mankšta vandenyje jums padovanos daug įsimintinų akimirkų.

Smagių maudynių!