Kaip įtraukti tėtį į naujagimio priežiūrą?

Kaip įtraukti tėtį į naujagimio priežiūrą?

27. Nov 2012, 00:00


Neretai vyrai naujagimį bijo paimti į rankas, išmaudyti, pakeisti sauskelnes. O moteriai taip norisi, kad vyras padėtų rūpintis mažyliu. Kaip to pasiekti?

 

Lankykite kursus kartu

 

Pirmas svarbus momentas, anot psichologės Alikos Sorokinos, tai nėščiųjų kursų lankymas kartu su būsimu tėveliu, kad abu tėveliai iš to paties specialisto išgirstų tą pačią informaciją, kaip reikia rūpintis kūdikiu.

 

Tada moteris mažiau jaudinsis, kad vyras ko nors nežino. Jis jau žinos tai, ką ir jūs.

 

„Ne taip“ nereiškia „neteisinga“

 

Pirmomis mažylio gyvenimo dienomis mamytė stengiasi viską daryti pati savarankiškai. Tačiau jai pačiai reikia dar pailsėti ir atgauti jėgas bei visko pačiai išmokti.

 

Tad leiskite į kūdikio priežiūrą įsitraukti ir vyrui. Juk ir mažyliui reikia bendrauti bei užmegzti ryšį su abiem tėveliais. Taip, tėtis nedarys visko taip, ką ir jūs, bet tai nereiškia, kad jis tai darys neteisingai. Atminkite tai.

 

Leiskite tėčiui susikurti savo apinką ir erdvę rūpinantis mažyliu. Jei jam nesuteiksite tokios galimybės, jis taip ir nemokės pakeisti sauskelnių, aprengti ar teisingai pakelti mažylio.

 

Nekritikuokite, o paskatinkite!

 

Šiuo laikotarpiu kontroliuokite savo pasisakymus. Jei tėtis realiai kažką daro, reikia jį palaikyti, pasakykite, kad jam viskas pavyks, o ne kritikuokite, nes jis daugiau nerodys iniciatyvos.

 

Kiekviena mama turi ypatingą psichologinį ryšį su kūdikiu, todėl natūralu nerimauti, kad jam ko nors nenutiktų. Bet gi tėtis ir nenori pakenkti mažyliui, net jei iš pirmo karto ir netinkamai paims kūdikį ant rankų.

 

Susitarkite dėl daugelio dalykų nėštumo metu

 

Sunku pasakyti nėštumo metu, kaip abu jausitės susilaukę kūdikio, bet galite bent pakalbėti, kas ką darys, kai į pasaulį ateis mažylis. Pakalbėkite abu, kaip jūs įsivaizduojate, kas už ką bus atsakingas – pvz. ar abu maudysite vakarais, o gal vienas tėtis, ar vakarais vežimėlį lauke vežios tėtis po darbo, o mama kelsis naktį prie kūdikio.

 

Visko, žinoma, nenumatysite, tačiau bent sužinosite, kokia jūsų vyro pozicija vienu ar kitu mažylio priežiūros momentu. Jei jo šeimoje viską darė mama ir jis net nežada dalyvauti mažylio priežiūroje, tik uždirbti pinigėlius, tuomet jis ir neįsitrauks į tai.

 

Jūs iš anksto turite išreikšti savo norus, kad abu rūpintumėtės kūdikiu, nkad vyrams jums padėtų visame kame.

 

Būtinai pastebėkite tai, kas gerai pavyksta tėčiui, prižiūrint mažylį, ir stenkitės jo nekritikuoti, jei kas nors nepavyksta. Vyrui viskas pavyks, jam padėkite, tik duokite laiko susidraugauti ir pajusti mažylį.

 

Mamyčių klubas