Kaip geriausiai guldyti kūdikį: ant nugaros, pilvo, šoniuko?

Kaip geriausiai guldyti kūdikį: ant nugaros, pilvo, šoniuko?

04. May 2017, 07:00 Egle_Mamyciuklubas.lt Egle_Mamyciuklubas.lt

Kaip taisyklingai ir saugiausia guldyti naujagimę į lovytę, kad neužspringtų? To klausia mama VaidaKlausimą atsakė akušerė Ieva Girdvainienė.

20170410120939-92305.jpg

Jeigu naujagimiui labai patinka miegoti ant pilvuko, kiek ilgai galima jį palikti tokioje pozoje? Ar nakčiai galima taip guldyti? Ar visuomet reikia keisti jo miegojimo padėtis? 

"Jeigu vaikui patinka miegoti ant pilvo, tuomet galima jį taip paguldyti, tačiau reikia prižiūrėti ir dažniau stebėti, ar neatpylęs pieno, ar normaliai kvėpuoja" , - Mamyčių klubui kalbėjo Vilniaus m. universitetinės ligoninės Naujagimių skyriaus vedėja, gydytoja pediatrė, med. dr. Violeta Drejerienė.

Nakčiai specialiai guldyti ant pilvo gydytoja nepataria. Jeigu vaikas ramiai miega, jo vartyti taip pat nereikėtų.

Kada naudinga paguldyti vaikutį ant pilvo? 

Anot pediatrės, labai naudinga mažylį paguldyti ant pilvuko prieš maitinimą. 

"Žinoma, tokioje pozoje nepalikite mažylio vieno, visuomet būkite šalia. Taip pat labai komfortiška poza kūdikiui, kai jis yra kniūbščias. Tuomet labai gerai pasišalina susikaupusios žarnyne dujos. Kartasi kūdikis net išsituština", - pasakojo med. dr. V. Drejerienė.

Kniūbščio vaiko poza yra ir ant krūtinės – atsisėskite patogiai, priglauskite prie savęs kūdikį, viena ranka laikykite jo sulenktas kojytes, kita – nugarytę. Tai labai patogi ir miela poza, nes mažylio ir mamos/tėčio širdys plaka šalia, kūdikis jaučia tėvų kūno šilumą.

Keiskite kūdikio gulėjimo padėtis

Anot gydytojos, pirmųjų mėnesių kūdikėlio pozos/padėtys turi būti keičiamos. Nes visą laiką vaikutį guldant tik ant vieno šono, gali atsirasti galvytės, kaklo deformacijos, juk mažylis labai greitai auga. Vieną kartą guldykite ant vieno, kitąkart ant kito šono.

Kūdikio guldymas ant šono yra saugiausia padėtis po maitinimo – jeigu atpils pieną, jis ištekės, o jei vaikutis gulės ant nugaros, bus didesnis pavojus jam užspringti. 

O kaip jūsų mažyliai mėgdavo ir mėgsta gulėti, kokia poza užmiega?

Džiaugsimės, jei išbandysite naują platformą "Akušerė skuba į pagalbą"!

20170419102305-89086.jpg