Kai dantukai dygsta ne pagal nustatytą laiką ir tvarką...

Kai dantukai dygsta ne pagal nustatytą laiką ir tvarką...

20. Feb 2018, 06:00 Egle_Mamyciuklubas.lt Egle_Mamyciuklubas.lt

Iš Raimondos laiško:

Sveiki, mano dukrytei 9 mėnesiai, ką tik prasikalė aštuntas dantukas ir, atrodo, kad toliau dygs iltiniai viršuje, ar gali taip būti? Nes mergaitė labai nerami, naktį prabunda su verksmu, atsisėda miegodama, kiša pirštukus į burnytę. Man atrodo, jog jos dantenos patinusios iltiniš dantukų vietoj. 

Konsultuoja šeimos gydytoja Neringa Sakalauskė:

Bandau maždaug suskaičiuoti Jūsų dukrytės dantukus :) Šiuo metu tikriausiai turite jau centrinius apatinius ir viršutinius kandžius, taip pat viršutinius ir apatinius šoninius kandžius, pagal amžių šiuo metu turėtų galėtų dygti viršutiniai krūminiai dantys, tačiau pasitaiko ir tokių atvejų, kada dantys dygsta nebūtinai pagal nustatytą laiką ir tvarką. Taip pat burnytė mažytė, galbūt galėjote supainioti dantukus. Taigi, taip, tikriausiai dukrytei vėl dygsta dantukas.

Dantukų dygimui būdingas:

  • miego sutrikimas, 
  • apetito sumažėjimas, 
  • irzlumas, 
  • daiktų graužimas, 
  • paburkusios dantenos, 
  • o dažniausiai pastebime, jog labai padidėja seilėtekis, kartais matome pabėrimus aplink burnytę.

Pieniniai dantukai yra labai reikšmingi dantukai, kurie formuoja pieninį sąkandį ir palaiko žandikaulius taisyklingoje padėtyje taip užtikrindami gerą kramtymo funkciją, todėl labai svarbu, kai išdygsta bent vienas dantukas, pradėti valyti dantukus, kad nuvalytume mechaniškai ir sau išugdytume įprotį.

Kaip tai daryti, geriausiai Jums patars Jus prižiūrinti ir gydantis odontologas.

Ekspertai

Neringa Sakalauskė

Šeimos gydytoja, neringa.sakalauske@kraujotyrimai.lt
Neringa Sakalauskė in-vecaku-skola