Kada sužinome apie kūdikio kraujo grupę?

Kada sužinome apie kūdikio kraujo grupę?

27. Apr 2015, 09:00 Egle_Mamyciuklubas.lt Egle_Mamyciuklubas.lt

Gimus kūdikiui, jis iškart yra sveriamas, matuojamas jo ūgis ir pan. Ar kartu nustatoma ir jo kraujo grupė? Apie tai teiraujasi ne viena būsima mamytė.

Kaip Mamyčių klubui teigė Latvijos neonatologų asociacijos prezidentė Elita Svareniece, šiuo metu sveikiems naujagimiams kraujo grupė nenustatoma, nors anksčiau tokia praktika buvo.

Manoma, jei mažylis gimė sveikas, tai butinybės imti kraujo mėginį nėra. Jis reikalingas tik kraujo perpylimo atveju. Anot E.Svarenece, jei tėvams rūpi sužinoti, kokia yra vaiko kraujo grupė, jie tai gali padaryti ambulatorijoje.

Yra keturios žmogaus kraujo grupės:

-pirma (0)

-antra (A)

-trečia (B)

-ketvirta (AB)

Pagal Mendelio dėsnį:

Porai, kuri turi I kraujo grupę, gims vaikas, kurių kraujyje nėra A-B tipo antigenų.

Porai su I ir II kraujo grupėmis vaikučiai gims su atitinkama kraujo grupe. Tokia pati situacija ir turint I ir III kraujo grupes.

Žmonėms, turintiems IV kraujo grupes, gali gimti vaikučiai su bet kokia kraujo grupe, išskyrus pirmą, nepriklausomai nuo to, kokio tipo kraujo antigenų turi jų partneris.

Sunkiausia nuspėti, su kokia kraujo grupe gims kūdikis tėvams, kurių kraujo grupės yra II ir III. Jų vaikai gali turėti kurią nors iš keturių kraujo grupių.

Nustačius kraujo grupę, rašomas "+" arba "-" ženklas.

Rezusas – tai antigenas (baltymas), kuris yra raudonųjų kraujo kūnelių (eritrocitų) paviršiuje. Maždaug 85% europiečių jį turi, atitinkamai turi rezus plius. Likusieji 15% europiečių turi rezus minus.

Tai rodo, yra ar nėra kraujo rezusas, kuris žymimas lotyniškomis raidėmis Rh. Kraujo Rh minus pastojimui įtakos neturi.

Pagrindinės sveikatos problemos gali kilti mažyliui, jeigu jo rezus nesutampa su mamos rezusu: 

-anemija

-gelta

-vandenligė.

Beje, Japonijoje pagal kraujo grupę nustatomas žmogaus temperamentas, jo suderinamumas su kitais žmonėmis ir jo sugebėjimus darbe. Japonams tai turi tokią pat reikšmę kaip mums Zodiako ženklai. Tiesa, tikslių mokslinių patvirtinimų iki šiol nėra.

Nežiūrint to, kiekvienas japonas iki smulkmenų žino viską apie savo kraujo grupę. Japonai labai nustemba, jei kuris nors nežino savo kraujo grupės. 

O jūs ar žinote savo, vaikų ar tėvų kraujo grupes?

 
 20150206142717-44313.jpg
27. Apr 2015, 09:52

Mes visi sąžiningai esam "trečiukai" 😃 Ir mudu su vyru, ir vaikai, ir netgi mano tėvai 😀