Kada naujagimis po gimdymo nepaliekamas su mama

Kada naujagimis po gimdymo nepaliekamas su mama

19. Oct 2011, 07:00

 

Praėjo daug metų nuo to laiko, kai kūdikiai po gimimo buvo išnešami į atskirą palatą – mamos atskirai, kūdikiai atskirai. Tačiau ir šiais laikais kai kuriais atvejais kūdikis atskiriamas nuo mamos.

 

Turbūt dauguma jūsų esate patyrusios, kad jau pirmą minutę po gimdymo kūdikis padedamas motinai ant krūtinės. Tai labai svarbu tiek pačiai mamai, tiek kūdikiui – emocine ir pažintine prame. Vaikelis įžengė į naują pasaulį, tad prasideda jo adaptacija, o šalia jausti mamos šilumą jam gyvybiškai būtina.

 

Kaip pasakojo „Northway“ medicinos centro gydytoja akušerė-ginekologė Jūratė Liucija Masiliūnienė, pokyčiai, kai vyras gali dalyvauti gimdyme, kai kūdikis nėra išnešamas, o paguldomas ant mamos krūtinės, atsirado prieš beveik dvidešimt metų.

 

Buvusi viena iš šių pokyčių iniciatorių, gydytoja prisipažino, kad nebuvo paprasta viską iš karto pakeisti.

 

Pirmas naujas žingsnis buvo tėvelio pakvietimas į gimdyklą, antra naujovė – vaikelio palikimas su mama, jo padėjimas ant mamos krūtinės. Bet pastarąją naujovę buvo sunkiau įvykdyti, nes tuomet palatos buvo bendros.

 

Kur kūdikis praleis po gimdymo, šiuo metu lemia ne tik tėvų norai, bet ir tam tikra gimdymo situacija, mažylio sveikatos būklė ir personalo požiūris, tvarka gimdymo namuose.

 

Kada kūdikis nepaliekamas su vaiku?

 

-jei nėra visiškai sveikas ir turi kai kurių sveikatos sutrikimų,

-jei pačiai mamai po gimdymo reikia specialios priežiūros ir režimo.

 

Kita vertus, antru atveju gali būti ir išlygų, mat jei yra atskira palata, visada su ką tik pagimdžiusia mamyte gali pabūti jos artimi žmonės, tad nors ir po Cezario pjūvio operacijos reikalingas režimas, vis tiek artimas žmogus gali pavaduoti ir pabūti su vaikučiu.

 

O ar jums po gimdymo iškart padėjo jūsų mažiuką ant krūtinės?

19. Oct 2011, 21:45

o čia apie tai kaip tada atrodė Gimimo Diena: Ar jums tai patiktų? http://www.zindyk.lt/?p=346

19. Oct 2011, 21:39

Kai pagimdžiau,dukrytes man nedave 12val ir ant krutines negulde..

19. Oct 2011, 21:38

Kai pagimdžiau,dukrytes man nedave 12val ir ant krutines negulde..

19. Oct 2011, 11:31

man ir iskart ant krutines, kai susisuvo mane tada paeme vaikeli aprenge bet taip nesiskyrem

19. Oct 2011, 11:28

is kart po gimdymo dukryte padejo man ant krutines ir daugiau nesiskyrem, visad kartu

19. Oct 2011, 09:35

kai pagimdziau vaika trumpam padejo ant krutines man bet paskui pastebejo kad labai daug ir gilus plisimai ir labai kraujoju tai ateme mano suneli padare narkoze ir greitai siuvo,vaika paskui pamaciau tik 17val vakaro,kai vyras grizo antgal i gimdymo namus beje vaikutis pabuvo tol kol buvo tetis salia paskui vaika vel isnese ir vaikuti atgavau tik kita diena.

19. Oct 2011, 09:01

PO cezario Tetis iskart nuo pirmos sek.su vaiku buvo ,abu ivaziavo i palata po valandos,naturalus gimdymai -buvo iskart vaikai kartu 😀

tifer tifer 19. Oct 2011, 08:53

2 is 5 vaikų buvo nuo manęs atskirti.Faustiną padėjo porai minučių,bet kadangi man neatsidalino placenta,tai greitai paėmė,išnešė,o aš gavau pilną narkozę,pabudau po kelių valandų.tai kol atsigavau,tai tik vakare atnešė dukrytę,pagimdžiau ryte.o Eliją gimdžiau vėlų vakarą,tai kadangi jis buvo neišnešiotas pagal mano skaičiavimus 36 sav.,pagal gydytojus 35 sav.tai irgi nedėjo ant pilvo ,o išnešė į šildomą lovytę,į naujagimių skyrių ir atnešė tik ryte.o su kitais vaikais nuo pat gimimo buvome kartu.Tomą ir Ignę tai tik tą tyrimą,kur iš kulniuko kraujukas imamas buvo be manęs sesutės išsivežę daryt,o Roką tai vežiau aš pati iki procedūrinio,tai galima sakyt iš vis nuo gimimo ir nebuvom išsiskyrę

19. Oct 2011, 08:35

na bent kauno klinikose jai mamai atliktas cp ir vaikas sveikas,tai antra para jau vaikas keliauja pas mamyte. na o mano atveju,mes tik 4ta para su dukriuku buvome kartu 😀