Nutarusios į mažylio racioną įtraukti žuvį, pradėkite nuo jūrų žuvų — jos pačios vertingiausios, turi daug polinesočiųjų riebiųjų rūgščių.
Virta ar piene troškinta žuvis, anot pediatrės Dalios Viederienės, turi būti ekologiškai švari. Žuvies tyre derėtų maitinti 1 – 2 kartus per savaitę ir tik tada, kai vaikas jau pripratęs prie mėsos – apie 10 mėnesį.
Kada duoti vaikučiui kitus maisto produktus?
*Kiaušinio nerekomenduojama duoti iki vienerių metų.
*Natūralius jogurtus bei jogurtinę varškę galima duoti nuo 8 – 9 mėnesių porą kartų per savaitę.
*Vienerių metukų sulaukęs mažylis jau gali valgyti beveik viską — tą patį, ką valgo ir tėveliai, be abejo, su saiku ir be aštrių prieskonių. Galite duoti pakramtyti ir rūkytų lašinukų gabalėlį — ir žaidimas, ir dantenų masažas.
Gydytojos patarimai, kaip reikia maitinti kūdikį papildomais maisto produktais:
*Negalima duoti kūdikiui kelių naujų produktų iš karto.
*Nepatariama maisto sūdyti ir saldinti. Susidaręs įprotis sūriai valgyti ateityje gali sukelti hipertoniją. O saldžiai valgant, atsiranda polinkis į cukrinį diabetą, nutukimą, greitai genda dantys.
*Košes ir tyres, kol kūdikis įpras jas valgyti, duoti prieš motinos pieną ar mišinį.
*Kruopas ir daržoves maitinti šaukšteliu. Pasirūpinkite, kad jūsų mažylis turėtų savo šaukštelį, puodelį ir dubenėlį.
*Nepermaitinkite. Nustokite maitinti, jei vaikas nesidomi maistu, nusisuka į šoną ar užmiega. Permaitintas mažylis neskiria tikro alkio, mažiausio streso metu norėdamas nusiraminti, valgo.
*Jei vaikas nenori patiekalo, neverskite jo valgyti, pasiūlykite kita. Tai ugdys vaiko skonį, išmokys pasirinkti
*Neskubėkite. Pratinimas prie naujų maisto produktų – tai laikas, kai vaikas atranda naujus pojūčius ir skonius, įgyja naujų įgūdžių. Reikia duoti kūdikiui laiko prie jų priprasti.
*Niekada nepalikite valgančio kūdikio vieno, nes jis gali užspringti.
*Naudokite tik švarius indus ir įrankius.