Kada kūdikis sąmoningai nusišypso?

Kada kūdikis sąmoningai nusišypso?

19. Feb 2018, 07:20 Mamyčių klubas Mamyčių klubas

Kartais mamoms pavyksta nuotraukose užfiksuoti miegančio naujagimio šypseną. Tai išties jaudinančios akimirkos, tačiau ne visi tėveliai žino, kad pačios pirmosios šypsenos pirmąjį mėnesį yra ne sąmoningos, o refleksinės.

Pirmą savo gyvenimo mėnesį kūdikis šypsosi dar nesąmoningai ir trumpai, kai jaučiasi ramus ir patenkintas. Sąmoninga savo šypsena tėvelius jis apdovanoja šiek tiek vėliau - 6-8 savo gyvenimo savaitę.

Kai kūdikis juokiasi, juokiasi visas jo veidukas. Kai jis išmoks šypsotis, tai darys vis dažniau ir dažniau, ir visada – atsakydamas į tavo šypseną.

Dviejų rūšių šypsenos

Psichologė Renata Garckija sako, kad yra dviejų rūšių kūdikių šypsenos: refleksinė šypsena bei sociali šypsena, kuri yra vaiko reakcija į kalbinimą. Vaikučiui vos tik gimus iš pradžių galima pastebėti refleksinę naujagimio šypseną, kai jis šypsosi dar nesąmoningai.

Praėjus mėnesiui ar keliems, kūdikis padovanoja ir tikrąją šypseną. Kai kūdikis gimsta, jo nervų sistema nesusiformavusi, ir per pirmus gyvenimo mėnesius daromas didžiulis augimo ir vystymosi šuolis.

Maždaug po mėnesio vaikas jau reaguoja į kalbinimus, ir vieną dieną apdovanos mamą ar močiutę šypsena. Kai vaikas šypsosi nebe refleksiškai, o tikslingai, tai reiškia, kad vaikas tarsi bando atkreipti jūsų dėmesį, taip „pakalbinti“. 

Šypsena sustiprina saugumo jausmą

Šypsotis kūdikiui sveika nuo gimimo, nes tai stiprina besiformuojantį jo saugumo jausmą. Šis saugumo jausmas yra visa ko pamatas - ir vėlesnio vaiko pasitikėjimo savimi, ir iniciatyvumo, ir saugumo. Kūdikių šypsena nuo antrojo mėnesio įgauna prasmę, ir nebėra tiesiog refleksas. 

Ar prisimenate, kada Jūsų mažylis padovanojo pirmąją sąmoningą šypseną?


20180118134400-84171.jpg

floryte floryte 21. Feb 2018, 20:17

Per miegus nuo pat gimimo dukrytė išdarinėdavo tokias grimasas(vaipėsi, šypsojosi, susiraukdavo ir kt.), kad man "atėmė" žadą ir atmintį, jog šias akimirkas turėčiau nufilmuoti...Pirma sąmoninga šypsena - tik antrojo mėnesio viduryje.😀