Ką žinome apie staigios kūdikio mirties sindromą?

05. Feb 2018, 09:00 Mamyčių klubas Mamyčių klubas

Nėra pasaulyje mylinčios mamos, kuri nebūtų šokinėjusi vidury nakties pasiklausyti, ar jos kūdikis miega, tiksliau, ar jis dar kvėpuoja. Su mamoms ir specialistais kalbamės apie staigios kūdikio mirties sindromą (SKMS) ir apie tai, ką privalome daryti, norėdami jo išvengti.

Kaip ir daugelis mažylių, jau mėnesio sulaukęs Jonas pamiegoti mėgsta. Labiau dieną, negu naktį. Nepaisant to, antrąkart mama tapusi Inga nei naktį, nei dieną neiškenčia nepatikrinusi, ar sūneliui viskas gerai.

"Atrodo, jau antras vaikas ir viską žinau, bet tas budrumas vis tiek išlieka. Ir kai atvyko Jonukas į namus, visi bėgdavom klausyti, kaip jis miega", - šyptelėjo Inga.

Staigios kūdikių mirties sindromas, pasak akušerės Agnės Škudienės, tai tokia kūdikių mirtis, kuri įvyksta visiškai netikėtai, kai kūdikis visiškai sveikas.

"Ji dar vadinama mirtimi lopšyje, nes įvyksta kūdikiui miegant. Anksčiau buvo manoma, kad mama ar tėtis prispaudžia savo kūnu mažylį ir jis uždūsta. Bet nauji tyrimai rodo, jei moteris yra sveika, nerūko, nevartoja narkotikų, alkoholio, nėra pervargusi, ji kaip tik šalia savo kūdikio geriau jį girdi ir reaguoja į jo kvėpavimo pokyčius. Iki šiol mokslininkai neranda priežasčių. Hipotezių daug, tačiau dauguma nuomonių krypsta link to, jog ši mirtis susijusi su kažkokiomis kvėpavimo centro, esančio smegenyse, anomalijomis", - pasakojo akušerė A.Škudienė.

Pasirodo, tai dvigubai dažnesnė kūdikių mirties priežastis, nei visos kitos priežastys kartu sudėjus. Ir tai nepriklauso nei nuo mažylio rasės, nei nuo gyvenimo sąlygų.

Taisyklės, kurių privalu laikytis

Nors priežastys, kodėl taip įvyksta, nėra tiksliai apibrėžtos iki pat šių dienų, tačiau egzistuoja kelios taisyklės, kurių kūdikių tėvams rekomenduojama laikytis:

  • Lovelėje negali būti jokių minkštų daiktų, pagalvių, žaisliukų
  • Jeigu klojama antklodė, tai ji turi būti klojama vaikučiui iki pažastų, jos kampai turi būti užkišami po čiužiniu, kad kūdikis jos neužsimestų.
  • kuo dažniau žindykite kūdikį.

"Žindymas yra natūralus būdas, apsaugantis naujagimį nuo daugybės rizikos veiksnių. Ir viena iš jų - staigi kūdikių mirtis, mat žįsdamas kūdikis su mamos pienu gauna medžiagų, kurios brandina jo smegenis ir tuo pačiu kvėpavimo centrą smegenyse. Žįsdamas kūdikis naktį dažniau keliasi, todėl neįminga taip stipriai, kad galėtų sustoti jo kvėpavimas. Be to, ir mama, naktį žindydama, miega jautriau ir reaguoja į mažylio kvėpavimo pokyčius", - pasakojo akušerė.

Dažniau vėdinkite kambarius

Beje, noras apsaugoti savo mažylį nuo SKMS, yra dar vienas svarus argumentas, kodėl kiekvieną dieną bent po kelis kartus reikia išvėdinti kambarius.

Pasak akušerės, kai karštas oras kambaryje, naujagimiams dažniau sutrinka kvėpavimas, jis tampa nereguliarus, todėl tai gali būti viena prižasčių, kodėl gali nutikti staigi mirtis.

Venkite naudoti "mobiliąją auklę"

A.Škudienė siūlo vengti naudoti mobiliąsias aukles, nes patiems tėvams sekti vaiko būklę yra žymiau patikimiau. Tyrimai rodo, jog realios naudos šie prietaisai neturi, o elektromagnetinė spinduliuotė gali turėti neigiamą poveikį kūdikiui. 


20180118134400-84171.jpg