Ką veikti su 6-8 mėnesių mažyliu: naudingi žaidimai ir kineziterapeutės patarimai

Ką veikti su 6-8 mėnesių mažyliu: naudingi žaidimai ir kineziterapeutės patarimai

06. May 2019, 10:28 Egle_Mamyciuklubas.lt Egle_Mamyciuklubas.lt

Pasak vaikų kineziterapeutės Viktorijos Paltanavičiūtės, mažyliui nuo pusės metukų reikėtų kuo daugiau leisti pagulėti ant pilvuko, tačiau jeigu jis pradeda verkti, pakeiskite padėtį. 

"Geriau tai daryti dažniau trumpesnį laikotarpį. Gulėjimas ant pilvo skatina mažylį judėti į priekį. Reikėtų nepalikti žaislų prie jo, o nepatingėti juos paridenti, kad mažylis pats gaudytų ir siektų jų", - patarė Viktorija. 

Tam labiausiai tinka spalvoti, patogiai paimami kamuoliai, kuriuos galima lengvai paridenti, kad mažylis norėtų siekti ir šliaužtų į priekį.

Žaisliuką reikėtų padėti netoli, mat jei jis bus per toli, vaikutis motyvacijos nebeturės. 

Anot Viktorijos, pusės metų mažyliams įdomūs spalvoti, šviečiantys ir garsus skleidžiantys žaislai. Dėmesį patraukti gali žaislai su veidrodėliu. 

"Gulint ant pilvo šio amžiaus mažyliams stiprėja liemens raumenys, taip jis ruošiasi sėdėjimui, taip pat stiprėja pečių juosta, lavinasi pusiausvyra, koordinacija. Mažylis mokosi viena rankyte paimti žaisliuką, perimti su kita ranka arba siekti abiem - tokiu būdu stiprinamas liemuo ir vaikutis ruošiasi kitam etapui - sėdėjimui", - pasakojo specialistė.

Išmokus sėdėti - nauji žaislai

Vaikučiui atsisėdus, žaidimo principai keičiasi. Pasak kineziterapeutės Viktorijos, šiame etape jau yra nauji žaislai, nauji atradimai, galima viską statyti, viską griauti, mėtyti, stumdyti. Tad rekomenduojama tėveliams pasitelkti kantrybę, atminkite - vaikai tikrai bokštų nestatys, kad ir kaip jums norėtųsi. Viktorija pataria patiems tėveliams statyti ir leisti vaikučiui sugriauti.

Tai puikus etapas mokytis, nes vaikai, griaudami bokštus ir kaladėles, mokosi pažinti visą erdvę. Tik tokiu būdu jie supranta, kaip daiktas nukrenta, kaip nusiridena, kokį garsą skleidžia.

Pažinę erdvę mažyliai mokysis patys nukritusį žaislą pasiekti, pasilenkti į vieną ar kitą pusę. Beje, žaislo, pvz. kibirėlių dėjimas vienas į kitą moko erdvės ir dydžių skirtumo pažinimo.

Šio amžiaus mažylių žaidimams labai tinkami ir namuose esantys buities daiktai: šaukšteliai, nedūžtantys puodeliai, didesni makaronai. Taip pat puikiai tiks daiktai iš gamtos - giliukai, kaštonai, kankorėžiai - bandant juos sugriebti lavinama smulkioji motorika.

Pirmosios kaladėlės, anot kineziterapeutės, turėtų būti minkštos ir saugios, nes dar tik pradėjęs sėdėti mažylis gali ant jų virsti. Viktorija priminė, kad iki 9 mėnesių amžiaus vaikai neturi "apsaugos atgal", t.y. gali kristi, tad visada prilaikykime mažylį iš nugaros, nepalikime sėdėti prie aštrių kampų. 

"Visus žaisliukus ir kitus daiktus žaidžiant rekomenduoju dėti mažyliui tarp kojų ir šiek tiek priekyje, kad kojytės būtų ištiestos, neleiskime mažyliui jų sulenkti arba sėdėti W padėtyje. Tokiu būdu vaikas mokinsis išlaikyti pusiausvyrą ir koordinaciją", - patarė Viktorija.