Ką naudingo žaisti su 6 mėnesių ir vyresniais mažyliais?

Ką naudingo žaisti su 6 mėnesių ir vyresniais mažyliais?

05. Jan 2018, 07:30 Egle_Mamyciuklubas.lt Egle_Mamyciuklubas.lt

Kokiais žaidimais, žaidinimais ar užsiėmimais naudingiausia lavinti vaikučius nuo 6 iki 12 mėnesių? Ką vaikutis moka ir sugeba atskirais amžiaus tarpsniais? Kokie užsiėmimai jį labiausiai lavina?

Būna, kad net nereikia pirkti brangių žaislų, nes namie esantys daiktai gali puikiai tam pasitarnauti...

Apie tai kalbamės su kineziterapeute Sonata Martutaitiene. 

Kalbant apie vaiko psichomotorikos raidą, išskirsiu keletą pagrindinių dalykų: tokio amžiaus kūdikiams labai svarbus PRISILIETIMAS, AKIŲ KONTAKTAS IR GARSAS.

Žaislai

Reikėtų naudoti kuo spalvingesnius žaislus, rodyti juos iš įvairių pusių, slėpti, paskui vėl rodyti, akcentuoti kokios spalvos, kas ten pavaizduota. Su žaisliuku prisiliesti prie vaiko skruostuko, rankytės, kojytės ir t.t.

Garsai

Svarbu vaikui dainuoti, vaizduoti įvairius gyvūnėlius, imituoti jų garsus.

Kaladėlės

Kaladėlės labai tinka, ypač spalvotos, medinės. Galima iš jų statyti bokštą, paskui smagiai jį nugriauti, tada vėl daryti viską iš naujo, tik reikia kantriai laukti, kol vaikas pats ims kaladėlę ir bandys ją kažkur dėti, svarbiausia parodyti, skatinti, girti ir kantriai laukti.

Ragavimas

Patartina dažniau duoti šaukštelį, kad jis bandytų įdėti jį į burnytę, taip gerėja smulkioji motorika ir vaikas greičiau išlavins valgymo judesius, bei įpročius.

Knygos

Labai tinka ir knygutės su gyvūnu, kasdienių daiktų paveiksliukais.

Kamuoliai

Žaidimas su kamuoliu lavina tiek motoriką, tiek psichomotoriką. Vaikas turi mokytis jį gaudyti, spirti, nešti, paduoti. Nesvarbu, ar vaikas sėdi, ar jau pradeda vaikščioti, jį domina viskas, kas jį supa. 

Tėvų užduotis padėti vaikui su viskuo susipažinti, o ne drausti. Brangių žaislų nebūtina pirkti, visi buitiniai daiktai gali buti puikiu žaislu, svarbiausia tėvų fantazija. 

Nuo 6 mėnesių vaikas aktyviai visko mokosi, jam viskas įdomu, reikia stebeti, kas jį daugiau domina ir tada siūlyti tuos daiktus ar žaislus, kurie tame periode jam geriau patinka. Svarbiausia akcentuoti tų daiktų spalvą, formą, garsą, panaudojimą, paskirtį ir nepamiršti pažaisti slėpynių su tuo žaisliuku. 

Nuo 10 mėnesių vaikas pradeda vaikščioti, tad reikia stengtis, kad žaidimai būsų labiau judrūs, dažniau siūlyti nueiti pažiūrėti, kas atėjo, kas atskrido, kas nubėgo ir t.t.

Padėkite vaikui lipti laiptais, aiškinkite, kad reikia aukščiau kelti koją, atsistoti pažiūrėti, kur abi kojytės, mokyti jį keturiom lipti laiptais, tokiu būdu labai gerai stiprėja nugaros raumenukai.