Ką liudija raumenų tonuso pakitimai?

Ką liudija raumenų tonuso pakitimai?

03. Feb 2012, 07:30

Raumenų tonuso pakitimai diagnozuojami dažnam vaikučiui. Ką reiktų žinoti apie tai?

 

Susirietęs naujagimis

 

Kaip atrodo gimęs kūdikėlis? Jo kumščiukai suspausti, rankytės irgi, kojytės sulenktos. Padėtis tokia, kokioje jis devynis mėnesius gyveno mamos pilvelyje. Gimusio naujagimio raumenų tonusas yra padidėjęs, ir tai vadinama fiziologiniu hipertonusu (padidėjusiu tonusu). Jis paprastai išlieka iki 3 -4 mėnesių.

 

Lankantis pas gydytoją tikriausiai pastebėjote, kaip yra tikrinamas vaikučių raumenų tonusas. Gydytojas, bandydamas ištiesinti vaikučio galūnes (kojas, rankas), pajunta didesnį ar mažesnį pasipriešinimą. Taip pat stebima vaikučio padėtis jo ramybės būsenoje, tikrinami jo refleksai. Vaikučio raumenų tonusas yra svarbus vaikučio motorinės raidos rodiklis. Esant padidėjusiam raumenų tonusui, vaikutis būna įsitempęs, gali vėluoti jo motorinė raida - jis vėliau ima vartytis, sėdėti, šliaužti.

 

Raumenų tonuso pakitimai


Jie būna kelių rūšių. Padidėjęs raumenų tonusas (hipertonusas) ir sumažėjęs raumenų tonusas (hipotonusas). Taip pat gali būti, kad raumenų tonusas skirtingose kūno vietose yra nevienodas. Pavyzdžiui, rankų srityje sumažėjęs, o kojose – padidėjęs. Priežasčių, kodėl vaikučiams yra diagnozuojamas raumenų tonuso pakitimas, yra keletas. Tai – gimdymo traumos, deguonies trūkumas, nėštumo metu mamos persirgtos infekcijos, užsitęsusi naujagimių gelta ir kitos.

 

Paprasta akimi diagnozuoti raumenų tonuso pakitimus nėra labai tikslu, todėl gydytojai gali skirti tam tikrus tyrimus. Jeigu gydytojui kyla įtarimų dėl raumenų tonuso pakitimų, jis gali rekomenduoti galvos smegenų ultragarso tyrimą (neurosonografiją). Tai neskausmingas ir patikimas tyrimas, padedantis laiku pastebėti galvos smegenų pažeidimus ar pakitimus ir nukreipti vaikutį gydymui.

 

Dažniau pasitaikančiam padidėjusiam raumenų tonusui gydytojai taiko šias priemones:

 

Masažas, mankšta su kamuoliais.


 Tai viena iš populiariausių priemonių sunormalizuoti vaikučių raumenų tonusą. Siuntimą masažo kursui jūsų mažyliui suteiks šeimos gydytojas arba pediatras. Paprastai skiriama apie 10 gydomojo masažo seansų.

 

Plaukimas, vonelės ir maudynės.


Vandens unikalios savybės leidžia mažyliui atsipalaiduoti ir labai teigiamai veikia visą jo organizmą, raumenų tonusą taip pat.

 

Medikamentai.


Retais atvejais, kai raumenų tonuso pakitimai susiję su vaikučio neurologinėmis problemomis, gali būti skiriami vaistai.

 

Žemas raumenų tonusas

 

Jis pasitaiko rečiau, negu padidėjęs raumenų tonusas. Vaikutis atrodo suglebęs, jo rankytės ir kojytės neįtemptos. Žemas raumenų tonusas dažniausiai būdingas per anksti gimusiems mažyliams, ypač jei jų neišnešiotumas yra didelio laipsnio ir jie gimė ypač mažo svorio (mažiau kaip 1500 g). Pasitaiko, kad po kurio laiko žemą raumenų tonusą turėjusiam mažyliui nustatomas jau padidėjęs raumenų tonusas. 

 

Žemas raumenų tonusas neretai „lydi“ tokius vaikučio susirgimus kaip rachitas ir anemija.Į raumenų tonuso pakitimus neverta numoti ranka. Labai retais atvejais jie gali signalizuoti apie cerebrinio paralyžiaus galimybę.


Ar Tavo mažylis turėjo bėdų su raumenų tonusu?

03. Feb 2012, 14:18

mes turejome per dideli raumenu tonusa tai ejom i masazus-makstas, peti dar kiek galedama mankstinau 😀 bet masazu visu neisnaudojom nes vaikas taip pat klykt pradedavo tai nutraukem 😀 uzteko 5 kartu dabar viskas tvarkoj 😀

03. Feb 2012, 10:54

mes turime problemu su zemu raumenu tonusu,tad pastoviai masazai ir mankstos,bet jau einame i prieki 😀

laurora laurora 03. Feb 2012, 10:21

musu miesto gydytoja diagnozavo padidejusi raumenu tonusa. gavom siuntima vaziuoti i vilniu, kur pasake, kad visiskai nepadidejes. israse del viso pikto masazus, bet masazai manajai didziausia kancia buvo. nors vaikelis dar tik 4 men.buvo, bet tuoj atpazindavo, kad ne mamyte ji liecia ir taip uzsirekdavo... stovejau ir as salia, bet ne, nepatiko manajai tos proceduros. tad teko nutraukti masazus.

03. Feb 2012, 08:10

Abu mūsų vaikai turėjo problemų su raumenų tonusu. Abiem buvo per didelis tonussu, lankėm masažus, mankštas. Namie mankštinau, masažavau, kiek leido galimybės ir į baseiną važinėjom. Baseinas ko gero, labiausiai padėjo 😉