Išsamus GIDAS, kaip prižiūrėti naujagimio odą

Išsamus GIDAS, kaip prižiūrėti naujagimio odą

15. Mar 2019, 07:23 Egle_Mamyciuklubas.lt Egle_Mamyciuklubas.lt

Kuriai moteriai nesinorėtų išgirsti žodžius “oda kaip naujagimio”? Mums prieš akis iškart iškyla švelni, lygi ir glotni oda. Tai idealiausiu atveju, mat kiekviena mama žino, jog tikrovė kiek kitokia.

Žmogus turi tris odos sluoksnius - epidermį arba paviršinį sluoksnį, vidinį sluoksnį - dermą ir poodinį sluoksnį, sudarytą iš riebalinio audinio - hipodermą. Anksčiau buvo manoma, kad oda turi tik vieną apsauginę funkciją, bet šiame straipsnyje atskleisime, kaip ji susidoroja su kitomis užduotimis.

Odos funkcijos:

  • Apsauginė. Oda apsaugo žmogaus kūną nuo bakterijų, grybelių, virusų, UV spindulių;
  • Termoreguliacija;
  • Medžiagų sintezė - vitamino D, keratino;
  • Imunologinė funkcija;
  • Metabolitų išsiskyrimas - pavyzdžiui, prakaitas iš kūno pašalina karbamidą;
  • Sensorika, kurios dėka galime jausti skausmą, karštį, šaltį;
  • Kvėpavimas: juk žinoma, kad oras patenka į kūną ne tik per plaučius.

Aukščiau paminėtos odos funkcijos būdingos ir suaugusiųjų, ir vaikų odai, tačiau kūdikių oda pasižymi savybėmis, dėl kurių ji tampa pažeidžiama ir neapsaugota, todėl tėvai turi tinkamai ja pasirūpinti.

Naujagimio oda yra penkis kartus plonesnė už suaugusiojo, todėl yra ypač jautri išoriniams dirgikliams ir iškart reaguoja į bet kokius organizmo pokyčius. Be to, naujagimio oda neturi pilnai išsivysčiusios termoreguliacijos, todėl gali greitai atvėsti ar perkaisti. Visa tai lemia didelę polinkį plisti infekcijoms.

Kūdikio odoje itin platus kapiliarinis tinklas, kuris, viena vertus, padidina infekcijų plitimo galimybę, kita vertus - pagerina odos “kvėpavimą”. Dėl to galima teigti, jog kūdikio oda kvėpuoja iki 8 kartų daugiau nei suaugusiojo. Pasak specialistų, kūdikio oda yra itin plona ir ne tik kvėpuoja, bet ir „suvalgo“ visus kremus bei kitus priežiūros produktus.

Skirtingai nuo suaugusiojo, vaiko oda yra prisotinta vandeniu. Kūdikio odoje yra 80 - 90% vandens (suaugusiojo - tik iki 65%). Kadangi kūdikio oda yra labai plonytė, ​​drėgmės lygis gali staigiai sumažėti, todėl ji greitai išsausėja. Tad labai svarbu palaikyti nuolatinę mažylių odos drėgmę.

Naujagimio oda dar neišskiria melanino, todėl negali būti tiesioginiuose saulės spinduliuose.

Kaip pasirūpinti naujagimio oda?

  • Sukurkite kūdikiui optimalią oro temperatūrą, kad jam nebūtų nei per karšta, nei per šalta, nes jo organizmas dar neturi pastovios termoreguliacijos, todėl negali apsisaugoti nuo perkaitimo ar atvėsimo.
  • Maudynės. Kasdien kūdikio maudyti nereikia, nes vanduo sausina odą. Kaskart nereikia naudoti ir muilo, nuo jo plona oda taip pat sausėja. Drėkinkite kūdikio odą. Kasdien apžiūrėkite ją - jei pastebite odos paraudimą ar sausas vietas - imkitės veiksmų: paraudimams šalinti patartina  naudoti krakmolą ar cinko turintį tepaliuką, o sausoms kūno vietoms naudokite natūralų drėkinantį kremą.
  • Ypač pasirūpinkite kūdikio odos raukšlėmis. Jas valykite ir sausinkite švelniai, netrinant.
  • Leiskite vaikui mėgautis oro voniomis. Ryte pabudus ir prieš keičiant sauskelnes ar perrengiant, leiskite vaikučiui pasilepinti ir pabūti nuogam. Tą patį padarykite ir vakare - tegu jo oda pakvėpuoja.
  • Pasirūpinkite, kad kūdikio sauskelnės būtų pagamintos iš minkštos ir aukštos kokybės medžiagos, leidžiančios odai kvėpuoti ir jaustis patogiai visą dieną.

Kaip pasirinkti pirmąsias sauskelnes naujagimiui?

Tavo naujagimiui sukurtos ypatingos pirmosios sauskelnės - Huggies@ Elite Soft kaip antroji apsauga, atėjus į šį didelį pasaulį! Kūdikio oda yra 5 kartus plonesnė už suaugusiųjų odą, todėl pirmosios sauskelnės turi būti ypač švelnios, minkštos ir kvėpuojančios.

Sauskelnės pagamintos iš akytos medžiagos, leidžiančios kūdikio odai geriau kvėpuoti.

Naujosios Huggies@ Elite Soft turi specialų sugeriantį „SoftAbsorb“ sluoksnį, kuris akimirksniu sugeria skystas išmatas ir drėgmę, padėdamas kūdikio odai likti sausai*

Minkštos, mažos pagalvėlės sukuria barjerą tarp kūdikio odos ir sauskelnių turinio.

Huggies@ Elite soft sauskelnės naujagimams turi specialią vidinę kišenėlę, kuri apsaugo nuo pratekėjimo. O viduje esantis drėgmės indikatorius keičia spalvą, kai sušlampa. Visa tai padeda rūpintis mažylio oda, kad jis jaustųsi patogiai ir saugiai, kaip mamos glėbyje.

*Sauskelnės padeda išlaikyti odą sausą iki 12 valandų!