Gydytoja atsako: Ką daryti, jeigu skiepo vietoje sukietėjimas?

Gydytoja atsako: Ką daryti, jeigu skiepo vietoje sukietėjimas?

21. Jan 2016, 11:30 Goda_Mamyciuklubas.lt Goda_Mamyciuklubas.lt

Turi klausimų specialistui? Nedvejok ir rašyk redakcija@mamyciuklubas.lt. 

Mamos Simonos klausimas:

2015-12-03 kūdikis (8 mėnesių 4 dienų) buvo paskiepytas 4 mėnesio skiepais- Pentaxim ir Synflorix į kojytes. Po skiepo dūrio vietose buvo paraudimas bei atsirado sukietėjimas. Paraudimas savaitės bėgyje pranyko,tačiau vieno skiepo vietoje sukietėjimas laikėsi apie mėnesį,o kito (dešinėje kojyteje) laikosi iki šiol. Sukietėjimo skersmuo apie 2 cm. Nedidelė temperatūra (37-37,1) po skiepo laikėsi kelias dienas, vaikas buvo ramus. Artėja diena,kai turėtume skiepytis pakartotinai (6 mėn.skiepukas), tačiau abejoju ar galima ir ar nesulauksime dar didesnės reakcijos į skiepus? Skaičiau sveikatos ministro įsakymą,jog patinimas,kuris laikosi ilgiau nei 3 dienas,laikomas nepageidaujam reakcija į skiepa ir apie tai šeimos gydytoja turėtų pranešti atitinkamoms institucijoms. Ar esu teisi? Kaip elgtis? Esu už skiepus,tačiau bijau,kad nebūtų didesnių ne vietinių nepageidaujamų reakcijų...

Atsako "Tarandės šeimos klinikos" šeimos gydytoja Neringa Sakalauskė

Mamyte, 

Kaip jau pastebėjote, Jūsų mažyliui pasireiškė patys dažniausi šiems skiepams (1 kūdikiui iš 10) nepageidaujami poveikiai: skausmas, paraudimas, sukietėjimas > 2 cm, patinimas sušvirkštimo vietoje, taip vadinamosios vietinės reakcijos, atsiradusios per 48 val nuo vakcinacijos. Dažniausiai dar pasireiškia ir kūdikio irzlumas, mamos dar pastebi, kad vaikas “be reikalo” dažnai verkia ir sunku nuraminti mažylį. Dažniausiai šie visi simtomai pranyksta per 48-72 val, ką ir Jūs pati galite patvirtinti.

Patariu Jums, ir sakau savo pacientams, jei mamas kas neramina, pasakykite Jus prižiūrinčiam gydytojui (kaip ir šiuo atveju). Neabejoju, kad aptarsite rūpimus klausimus ir juos išspręsite. Na, o apie nepageidaujamas reakcijas informuos Jūsų gydytoja/as. 

Sėkmės!

Ekspertai

Neringa Sakalauskė

Šeimos gydytoja, neringa.sakalauske@kraujotyrimai.lt
Neringa Sakalauskė in-vecaku-skola