Duodame mažyliui mėsos: nuo kokios pradėti ir kada?

Duodame mažyliui mėsos: nuo kokios pradėti ir kada?

13. Mar 2017, 10:00 Mamyčių klubas Mamyčių klubas

Kiek kartų per savaitę galima duoti vaikučiui mėsos? Kokia vertingiausia? Ir kaip ją paruošti? Kalbamės su vaikų ligų gydytoja Laima Bulikaite.

Giedrė:

Laba diena. Mūsų mergytei beveik septyni mėnesiai. Maitinu savo pienieliu, bet primaitinti pradėjome nuo 5 mėnesių dėl per mažai priaugto svorio. Ar jau galima duoti mėsytės? Ir kiek kartų per savaitę reikia jos duoti? Kaip tinkamai paruošti? Nuo kokios mėsos pradėti, kokia maistingiausia? Ačiū 

Konsultuoja Šeimos medicinos centro vaikų ligų gydytoja Laima Bulikaitė:

Mėsą reikėtų pradėti duoti nuo 6-7 mėnesių, jei vaikas maitinamas mišinukais ir jau yra ragavęs daržovių. Jei mažylis žindomas, mėsytę galima įvesti keliais mėnesiais vėliau – jau po daržovių ir grūdinių košių įvedimo.

Labai svarbu neuždelsti mėsos įvedimo pradžios, nes gali išsivystyti geležies stokos mažakraujystė.

Kokia tinkamiausia mėsa?

Vertingiausia yra galvijų mėsa – jautiena, veršiena bei mažiau riebi kiauliena. Paukštienoje geležies yra mažiau. Alergiškiems kūdikiams tinka triušiena, nutrijų mėsa, kalakutiena.

Kaip mėsą paruošti?

-Geriausia naudoti šviežią, nešaldytą mėsą,

-Nuplauti po tekančiu vandeniu, nemirkyti.

-Virti ant silpnos ugnies geriau supjaustytą stambiais gabaliukais, kad liktų vertingų medžiagų.

-Rekomenduojama virti garuose.

-Verdama mėsa netenka apie 50% savo svorio. Todėl prieš gaminimą kiekis turi būti dvigubas.

Kokia kasdienė porcija?

Kasdien kūdikis turėtų suvalgyti 30-50 gramų mėsos. Galima kasdien keisti mėsos rūšį. Mėsa turi būti virta arba troškinta. Mėsytę galima sumalti vieną ar dukart, priklauso nuo vaiko amžiaus. Mėsa duodama pertrinta su daržovių koše.

Kaip duoti?

Reikėtų pradėti duoti nuo šaukštelio ir stebėti, ar neatsiranda alergija. Jei mažylis ir serga mažakraujyte vis tiek nereikėtų viršyti 50 gramų suvartojamos mėsos per dieną, nes pasunkėja skrandžio darbas, blogėja virškinimas.

Mėsa su kruopų koše – sunkus virškinimas ir geležies pasisavinama gerokai sunkiau nei valgant su daržovėmis.