DISKUSIJA: Kaip parsivežti naujagimį iš ligoninės?

DISKUSIJA: Kaip parsivežti naujagimį iš ligoninės?

12. Nov 2013, 11:43 Gerda_M Gerda_M

Na ir įsiplieskė vakar diskusija mūsų namuose! Tiesa, iš pradžių pristatysiu situaciją. 

Mes su vyru, mūsų draugai ir tėvai kalbėjome apie tai, kaip reikėtų parsivežti naujagimį iš ligoninės. Nuomonių būta įvairių, galutinio sprendimo nėra. Reikalingas MAMYČIŲ KLUBO įsikišimas. 

Taigi, mes su vyru tokie dar pusžaliai būsimi tėveliai, daug ko nežinom, todėl nusprendėm gimdžiusių draugų ir, aišku, savo tėvų, paklausti, ką jie mano, kaip reikėtų parsivežti naujagimį iš ligoninės - su automobilio kėdute ar ant rankų, įvyniotą į apklotėlį. 

Mūsų nuomonė su vyru lyg ir buvo aiški - nupirksim kėdutę ir joje saugiai parsivešim, bet... nuomonė ėmė keistis, kaip orai Lietuvoje. 

Gimdę draugai sakė, jog pirmąjį kūdikį vežėsi ant rankų, įsuptą į pleduką ir jokių problemų neiškilo. Parsivežė saugiai, ramiai, o kelių dienų naujagimiui nebuvo jokio streso būti atskiroje kėdutėje, tolėliau nuo mamos kvapo. 

Antrąjį vaiką iš ligoninės jie parsivežė su kėdute, tačiau dėl to gailisi, mat kėdutė nevisiškai atitinka leliaus nugarytės išlinkimus, o ir šiaip naujagimis turi gulėti tiesiai, be jokių išlinkimų, net ir vežant mažą atstumą. 

Čia įsikišo ir tėvai - jie juk "savo laikais" vežė vaikus ne tik kad gal mašina, bet ir autobusais (gal perdedu). Jie tikina, kad viskas bus kuo saugiausiai, jei lelią vešimės ant rankų, o jei sustabdytų policija, ji tikrai atleistų nuo visų baudų... (abejoju...) 

Mes su vyru linkčiojom galvą ir vis bandėm įsiterpti: "Pagal ES standartus, mažiai turi būti privalomai vežami tik kėdutėse." Daugiau argumentų neturim, nes tikrai nežinom, kaip čia ką daryti. 

Logiškai mąstant: žinoma, kad lelių reikia vežti kuo saugiau (kėdutėje), tačiau jei ji gali pakenkti stuburiukui dėl išlinkimų, tada jau geriau laikyti rankose ir važiuoti vėžlio greičiu, kad parsivežtume pumpuriuką saugiai. 

Mamytės, kviečiu diskusijai ir labai prašau, išsakykite savo nuomonę, kaip jūs vežėte savo mažius iš ligoninės ir kodėl pasirinkote būtent  tokį sprendimą? 

Ačiū! :) 

Naujos sauskelnės Huggies Newborn su drėgmės indikatoriumi ir specialia kišenėle!

Nepamiršk įsidėti naujagimiui skirtų sauskelnių Huggies® į krepšį prieš gimdymą, kad pirmasis mažylio susitikimas su šiuo pasauliu būtų švelnus, minkštas ir sausas!

13. Nov 2013, 12:42

Pirmą sūnų parsivežėm žiemą, naujų metų dieną, sniego absčiai, greitis 40, pati taip pat negalėjau sėdėt, įsitaisėm abu gale, vokelyje, kėdutės nebuvo, nepamenu ar vyras per skubėjimą ją pamiršo, o kelias nemažas, dabar prisiminus - nupurto, o jei kas nutikę būtų . . . tiesa, vienintelis kartas be kėdutės, nes vėliau vežėmės tik kėdutėje. Ir jei pačios mamos nededa vaikų į kėdutę, tai kaip jie gali priprasti ? Nesega, nes vaikas nenori. . . keistai skamba, nes jei vaikutis nuo kūdikystės kėdutėje vežiojamas - tai jam savaime priprantama.

13. Nov 2013, 10:14

Be kalbu tik auto keduteje.jai veztumet ant ranku policininkai tikrai neatleistu nuo baudos.auto kedutes jug gaminamos pagal visus saugumo sertifikatus.jos nedaromos betkaip.man tai pikta kai mamytes veza ant ranku,arba paprastam lopsiuke nuo vezymelio.norint vezti lopsiuke reikalingi specialus saugos dirzai kuriuos reik pirkt atskyrai.

Krisliukas Krisliukas 13. Nov 2013, 10:08 pypse

oj, ačiū, kad pacitavote 😃 nereikėjo tiek dėmesio 😃
tiesą sakant, net nežinau, kodėl taip parašiau, bet iš tikro ir aš vežčiau naujagimį tik kėdutėje, gal dar lopšiuke, jeigu jis prisisega..bet dukrytei aš jo jau nenaudojau, nes nebuvo patogu 😀
o šiaip pažįstu ir ne vieną šeimą,kurie vaikus veža mašinoje apskritai be jokių kėdučių.. ir dar stebisi - o kam to reikia?

Lukunia9 Lukunia9 12. Nov 2013, 21:48 mellisa

👍 tikrai taip..

pypse pypse 12. Nov 2013, 20:22

Cituoju šiuolaikinės mamos žinutę: "žiūrėkite pagal situaciją, jeigu "

čia ta diskusija irgi lygio viena bobutė sako, viena bobutė mano...
šiuo atveju nėra jokios pagal situaciją, jokių jeigu... nesvarbu kirpo, siuvo, guli, ar esi su gerais raumenim negalima vaikučio vežti rankose. o čia įsupimas į kailinius į minkštus vokelius, ar į kombinzoną visai nesvarbu, tas saugumo neprideda. vienintelė galimybė - pagal saugumo reikalavimus pritvirtinta kėdutė ir vaikutis joje. Taškas

12. Nov 2013, 17:33

net nebuvo kile minciu persivesti rankose.abu mazylius parsivezeme vezimoko lopsyje nes jis tinkamas vezioti kudinius nes ir lopsyje vaikas pritvirtinamas ir masinoje lopsys prisitvirtina tai mazoji dar ir dabar i tolimesne kelione vaziuoja jame nes daug ji patogiau jauciasi nei toj kedutei.o jei butume netureje tokio lopsiuko butu keleve abu automobilineje keduteje😀

12. Nov 2013, 17:18 Lukunia9

Kartais ne amžiuje esmė, bet tame, kad neva patyrusios mamos patarinėja iš savo patirties, o kai pirmagimis, tai nežinai ką geriau ir daryti, kai "patarėjų" apstu.

Lukunia9 Lukunia9 12. Nov 2013, 16:23 Milanosmama

Pritariu tau Milanosmama 😀 tikrai taip 😀

Lukunia9 Lukunia9 12. Nov 2013, 16:14

Na jo.. Daug itakoja kai dar jauna nezinai kaip geriau ir protingiausi duoda patarimu ,kad jokiu budu negalima vezti keduteje,dei stuburiuko ir pan. Na antra leliu taip pat vesciau auto keduteje.
Nes teko nesenei matyti video kur vaikus veza be kedutes ,tai susidurimo metu nekazkas .. Kad ir kaip mama myletu leliu ir stipriai laikytu ,susidurimo metu automatiskai vaikas pasileidzia ir iskrenta is ranku..

12. Nov 2013, 16:05

Prieš daugiau nei metus dukrytę parsivežėm lopšyje, nes klausiau neprotingų patarimų, kad negalima auto kėdutėje dėl stuburiuko. Kitą vaikelį ateinantį pavasarį parsivešim tik auto kėdutėje 😀 Jokių kalbų net negali būti apie tai!

12. Nov 2013, 15:31

mano mazyle grizo i namus lopšelyje ,bet dabar privaloma kedutėje ,manau tai geriausias variantas😀ir saugiausias👍

Krisliukas Krisliukas 12. Nov 2013, 14:52

pirmą sūnų (beveik tarybiniais laikais 😃 ) vežiausi namo ant rankų, įsuptą į pleduką.. antrą sūnų tokioj nešioklėj, medžiaginė kaip tašė, jis ten gulėjo.. kadangi buvau kirpta ir siūta, tai mašinoje NIEKAIP nebūčiau galėjusi sėdėti..aš pati joje pusiau gulėjau 😃
trečią dukytę parsivežėm saugiai, pagal ES standartus - kėdutėje 😉
žiūrėkite pagal situaciją, jeigu jus kirps, sius, tai tikrai sunkiai ant rankų parsivešite, nes negalėsite sėdėt 😀

12. Nov 2013, 14:38 pypse

ir pas mus daugvaiku i darzeli atveza be keduciu .... ir kaip rasete jau tiek daug informacijos kad privaloma ir taskas bet visad atsiranda tokiu kurienusizengia...pisigalvodami reikia artumo, perkais,nepatogu vaikui... :/ jaunai seimai kiek pasakojau kad butina kedute...bet ne ...visvien vaika parsiveze laikydami rankose 60km...pasiteisindami kad sukais..sukais..hm..idomiai jie sukaitima traktavo parsiveze vaika silta diena susukta i storiausia pleda.. nuo karscio vaikas buvo visas raudonas. :/

12. Nov 2013, 14:12

mes pirmaja parsivezem keduteje: buvo vasara, ziauriai karsta, zinojom, kad gal net sukais nugaryte, nes visgi kondicionieriaus nejungeme, bet saugumas yra saugumas. antro leliuko laukiam ziemos pabaigoje, net neabejoju, jog parsivesime keduteje.
as ir siaip esu tik uz vaikucio vezima keduteje, kazkada palikom dukryte seneliam ir jie ja issiveze be kedutes, paaiskinom poto su vyru, kad anksciau visu pirma nebuvo tiek eismo, visu antra masinos nebuvo tokios galingos..taip kad laikykimes tasykliu ir busime visi apsaugoti 😀

pypse pypse 12. Nov 2013, 14:09

Kokia dar gali būti diskusija?
Pilnas internetas vaizdų kaip "saugiai" mamos kvapą jausdamas mažylis išplėšiamas iš rankų net nuo menkiausio smūgio.
jokie lopšiai ir įsukimai neskirti vežti vaikus mašinoje.
auto kėdučių paskirtis tikrai nėra primontavus ant važiuoklės vaiką vežioti joje parke, bet kelionėms - taip. net ir trunkančioms vieną minutę. Ir nuo grįžimo namo turi būti formuojamas įprotis - VISADA prisegti vaiką.
Aš tai pakraupus žiūriu prie darželio kaip atvežami ir kaip sulaipinami vaikai. Nors imk ir kokią akciją policijai padaryt. Ne dėl baudų, ne dėl policijos. Dėl saugumo.
Leliuaks 9 mėn buvo susiriatęs pilvuke, susiraitęs prisiglaudęs ir žindomas, susiraitęs nešiojamas slinguose, susiraitęs ir mamytės kvapą jaučia. niekas neliepia tik pagimdyto guldyti į auto kėdutę, tam yra mamos krūtinė. Į kėdutę leliukas guldomas ~3 parą kad SAUGIAI jį taip mylėtą ir lauktą parsivežti namo.
net nesuprantu kam tokia diskusija su artimaisiais, gimdžiusiais ar negimdžiusiais, čia nėra jokių teorijų, negali būti jokių nuomonių, yra tik viena tiesa. Atrodo viskas taip paprasta ir vis tiek kažkam kyla kažkokių klausimų.
jei kėdutė labai išgaubta (ir jau tokią išsirinkote) įtieskite kokį sulankstytą rankšluostuką, kad padėtis būtų mažiau išgaubta. O kai važiuosite didesnį atstumą padarykite prasimankštinimo pertraukėles. mama tegu sėdasi šalia vaikučio į galą, laiko už rankytės, glosto žanduką, jei nori kad kūdikėliui būtų drąsiau.

12. Nov 2013, 13:36

Mes keliavome lopsiuke, namo atvykome saugiai, bet manau keduteje butu zymiai saugiau. Juk net ir trumpoje kelioneje gali nutikti dalyku, del kuriu galbut gailesies visa gyvenima. Tad antraji vakuti vezciau tik autokedutejr. As uz sauguma! 😀

12. Nov 2013, 13:36

Mes keliavome lopsiuke, namo atvykome saugiai, bet manau keduteje butu zymiai saugiau. Juk net ir trumpoje kelioneje gali nutikti dalyku, del kuriu galbut gailesies visa gyvenima. Tad antraji vakuti vezciau tik autokedutejr. As uz sauguma! 😀

12. Nov 2013, 13:23

Mes pirma parsivežėm lopšyje.Buvo žiema,pirmas vaikas.Antrą vežėme kėdutėje,nors taip pat gimė žiemą.Automobilinės kėdutės nuo 0 mėn tam ir pritaikytos,nes vaikiukas mamos pilvelyje guli susilenkęs.Saugokime vaikus ir NIEKADA neignoruokime diržų.Kur jie bebūtų:vežymėlyje,auto kėdutėj ar maitinimo VISADA prisekite!!!!!!!!!!!

12. Nov 2013, 13:16 sandraxa

😪 baisu...

12. Nov 2013, 13:08

buvo pazystamu tarpe nutikimas, bet jau su keleriu metu berniuku ...vaikas niekad nenoredavo buti prisiseges ir tevai leisdavo...buvo trumpa kelione..kaimelyje gal kilometras sis ir oplia avarija...tevai sveiki - vaikas invalidas..visam gyvenimui ☹ ir stai pamoka kai kartais norime vaikams gero ...

1 2