Bučiuodama mažylį, pasikliauk instinktais

Bučiuodama mažylį, pasikliauk instinktais

10. Jan 2014, 13:21 Egle_Mamyciuklubas.lt Egle_Mamyciuklubas.lt

Nuo pat pirmos mažylio atėjimo į šį pasaulį minutės, mes imame jį bučiuoti ir negalime atitraukti nuo jo akių. Taip instinktyviai stipriname tarpusavio ryšį su kūdikiu.

Viso to paaiškinimui, pasirodo, yra ir biocheminės priežastys. Šios priežastys sustiprina mūsų kūno kaip išmintingo kūrinio suvokimą, kuriuo mes retai pasitikime. Mūsų kūnas žino, kaip pagimdyti kūdikį, jei nėra intelektualių žinių apie tai. Kitaip tariant, mūsų biologinė sistema žino, kaip tai padaryti. Viską, ką reikia daryti – pasitikėti instinktais.

Penki pojūčiai

Kai gimsta gyvūnų jaunikliai, matome, kiek daug laiko mamos praleidžia su jais. Tokiu būdu ji perduoda žinias vaikams apie penkis pojūčius – skonį, kvapą, lytėjimą, regėjimą ir klausą.

Ir mažų leliukų mamos elgiasi panašiu principu, dovanodamas savo mažyliui švelnumą, klausydamos jo balso, stebėdamos, kaip atrodo ir elgiasi mažylis. Ir, žinoma, dovanodamos begalę bučinių.

Kai mama pasilenkia prie vaiko, norėdama jį pabučiuoti, ji jaučia jo kvapą. Mažylis taip pat. Mes naudojamės penkiais pojūčiais, norėdamos perduoti ir supažindinti kūdikį su naujais įgūdžiais ir patirtimi. Mes jaučiamės su mažyliu tarsi būdamos viena nedaloma visuma ir tame nėra nieko neįprasto.

Nauda sveikatai

Tyrėjai tvirtina, kad naujagimių bučiavimas teikia ne tik emocinį pasitenkinimą ir biologinį privalumą.

„Kai mama bučiuoja mažylį, aktyvinami vaikučio veido ląstelių patogenai, esantys odos paviršiuje, šios B-tipo patogeninės ląstelės nuolat stimuliuojamos. Tuo pačiu aktyvinama antikūnių gamyba mamos piene, o su juo stiprinama imuninė mažylio sistema“, - teigia Lorena Sompaura, kalbėdama apie tai, kaip veikia imuninė sistema.

Taigi, bučinio metu vyksta kartu paprastas ir sudėtingas procesas, kuris naudingas tiek mamos, tiek mažylio sveikatai.

Mes daug kalbame apie mamos pieną ir jame esančius antikūnius, kurie stiprina mažylio atsparumą ligoms. Tačiau antikūniai, pasigaminę nėštumo metu, yra netikri antikūniai, reikalingi vaikučiui. Jam reikalingi tie antikūniai, kurie yra aplink jį. Būtent todėl mažylio bučiavimas tvirtina ryšį ir leidžia pasigaminti konkretiems antikūniams, reikalingiems konkrečiam mažyliui.

Todėl, mielos mamytės, bučiuokite savo mažylius, skleiskite meilę ir būkite sveikos!

Pagal: www.birthunlimited.ca

 

20140108083649-34630.jpg

 

pypse pypse 10. Jan 2014, 18:26

aš nesiliauju bučiavusi😀 ir savo kūdikėlį ir mažą dičkį😀