Ar žadinti mažylį naktį pavalgyti?

Ar žadinti mažylį naktį pavalgyti?

16. Aug 2016, 06:00 Egle_Mamyciuklubas.lt Egle_Mamyciuklubas.lt

Trijų mėnesių sūnelį auginanti mama sunerimusi, kad jos vaikas - miegaliukas. Galėtų išmiegoti nevalgęs visą naktį, bet mama jį kelia pažindyti. 

Laba diena,

Mūsų kūdikėliui - trys mėnesiai. Jau senokai nusistovėjo toks grafikas, kai vaikutis pavalgo 20 val. ar 21 val. , jis išmiega iki pat 6 ryto. Kadangi esu girdėjusi, kad kūdikiai ilgiau kaip 6 val. naktį negali būti nemaitinami, tai esu susirūpinusi. Keliu jį tarp 4-5 val. ryte, pervystau ir jis jau užsimano pavalgyti. Dieną turime ritmą kas 3 val. valgyti, kartais jis suvalgo mažiau ir paprašo kas 2 val. Esu sunerimusi, ar teisingai viską darau... Kaip turėčiau elgtis? 

Atsako Kazimieras Vitkauskas, vaikų gydytojas, knygos apie kūdikių žindymą “Kūdikio žindymas: nepakeičiamas kaip motinos meilė” autorius.

 Miela mamyte, Jūsų laiške per mažai informacijos, kad galėčiau iš karto Jus ir kūdikėlį tik pagirti ar ir pamokyti. Taigi aptarkime dvi galimas taktikas.

Pirma. Jeigu retai maitinamas kūdikis tokį retą žindymų ritmą ir ilgą miegą naktimis pasirinko pats (visada būdamas šalia mamos ir turėdamas galimybę pasiprašyti maitinamas visada kai tik panori), jeigu šitaip maitinamas vaikelis atrodo sveikas ir laimingas, yra žvalus kai nemiega, jeigu jis yra kasdien pakankamai pasisotina (požymiai - per parą pasišlapina ne mažiau kaip 6 kartus ir šlapimas nėra koncentruotas), o per visus tris mėnesius gerai paaugo (bent po 500 gramų per mėnesį), tai ir mamai belieka tuo džiaugtis ir tikriausiai jokių pakeitimų ji neturėtų siekti ir daryti.

Antra. Jeigu retai žindomas kūdikis nėra žvaliai energingas kai nemiega, sulėtėja jo kūno ūgio ir svorio augimas, jeigu yra kasdieniai skysčių   trūkumo, o tuo pačiu ir maisto (motinos piene yra beveik 90 procentų vandens) trūkumo požymiai - vaikelis retai šlapinasi (mažiau kaip 6 kartus per parą) ir šlapimas pasidaro labiau koncentruotas (tamsesnis ir intensyviau kvepia) -  tai tikrai yra priežastis mamai nerimauti ir siekti kažką keisti.

Ką daryti?

Keitimų tikslas – suteikti kūdikiui daugiau maisto, o geriausias maistas būtų tas pats –mamytės pienas. Gausesnę motinos pieno gamybą ir kūdikiui pieno gavimą paskatina dažnesnis ir ilgesnis žindymas. Taigi vertėtų išnaudoti ir galimybes kūdikį pažindyti naktį.

Tačiau geriau mamai ne prisukinėti žadintuvą arba nemiegoti naktimis ir akylai žiūrėti į  kūdikį, stebint jo miego ritmą (vienas ciklas trunka apie valandą) ir laukiant galimybės jį lengviau pažadinti paviršutiniškojo miego stadijos metu, o guldyti vaikelį šalia. Šalia gulinti mama ir miegodama lengvai išgirsta ir pajunta, kada atėjus paviršutiniškojo miego fazei, jos kūdikis sujuda, dažniau sukvėpuoja. Tada jai tereikią kūdikį prisiglausti prie krūties, pačiai nesikeliant ir neinant prie vaiko, kaip būtų, jeigu jis būtų guldomas atokiau esančioje atskiroje lovelėje.