Ar sunerimti, jei kūdikis kas mėnesį skirtingai priauga svorio?

Ar sunerimti, jei kūdikis kas mėnesį skirtingai priauga svorio?

11. Jan 2012, 07:30


Per pirmąsias paras gimęs kūdikis paprastai netenka pradinio savo svorio. Kiek jis gali daugiausiai netekti? Ar verta sunerimti, jei vieną mėnesį daugiau, kitą - mažiau priauga svorio/ūgio?

 

Kaip "Mamyčių klubui" teigė Šeimos medicinos centro vaikų ligų gydytoja Laima Bulikaitė, per pirmas tris paras kūdikis netenka apie 6-10% savo svorio. Taip yra todėl, kad vaikutis kvėpuoja, kvėpuoja jo odelė, jis šlapinasi ir mažiau valgo. Tam išnaudojama nemažai energijos.

 

Ar tai normalu? Taip. Bet jei kūdikis netenka daugiau nei 10% savo svorio, jau atliekami tyrimai, gali būti įgimtos ligos, virškinamojo trakto ligos ir kitos priežastys

 

Kada naujagimis pradeda priaugti svorio?

 

Kaip sako gydytoja, 10-12-tą gyvenimo dieną viskas atsistoja į vėžes ir mažylis pradeda priaugti svorio, nesvarbu, ar maitinamas krūtimi, ar pieno mišinuku.

 

Per pirmuosius porą mėnesių tas svorio augimas yra ypač intensyvus (per parą – 20-40 gramų) – 800 gramų per mėnesį ir daugiau. Tai yra norma.

 

"Jeigu yra tolygus svorio ir ūgio augimas, tai gerai. Tačiau jei kažkurį mėnesį pastebimas staigus šių rodiklių augimas ar kritimas, jau nėra gerai ir tokiu atveju atliekami papildomi tyrimai", - pasakojo L.Bulikaitė.

 

Kokia yra svorio prieaugio norma?

 

Anot gydytojos, jeigu mama maitina natūraliai – krūtimi ir vaikutis priauga net kilogramą ar daugiau per mėnesį, viskas yra gerai. Tačiau jei adaptuotu mišiniu – ir tiek daug priauga, tuomet stop, jau nėra gerai.

 

Kalbame apie ankstyvą vaikų nutukimą jau kūdikystėje. Jei svoris auga po 1 kg per mėnesį, reikia susimąstyti, kaip dažnai ir kokiais kiekiais vaikas yra maitinamas.

 

Pagal specialias ūgio ir svorio lenteles (kurias turi kiekvienas pediatras), gydytojas jums pasakys, ar vaiko svorio ir ūgio priaugis atitinka normos ribas pagal jo amžių, ar ne. 

 

Jei vieną mėnesį vaikas priauga svorio daugiau, kitą mažiau, taip pat ir su ūgiu – neverta dar nerimauti. Gydytojas žiūri bendrą kelių mėnesių tendenciją. Kartas gydytoja pajuokauja: vieną mėnesį vaikas „auga į ūgį, kitą – į svorį“.

 

Kada reiktų susirūpinti?

 

Svarbūs ir tokie veiksniai kaip tėvų genetika – jie mažaūgiai ar aukštaūgiai, stambaus sudėjimo buvo vaikystėje ar liekni.

 

Antrą vaiko gyvenimo pusmetį svorio ir ūgio prieaugis yra mažesnis. Susirūpinti reiktų tada, kai kas mėnesį tolygiai svoris ima kristi. Kodėl?

 

-Gal tai „kalta“ mityba, gal pienelio trūksta (tuomet reiktų vaikutį prieš ir po maitinimo pasverti), o gal reiktų anksčiau įvesti papildomą maitinimą (ne nuo 6, o nuo 5 mėnesių).

 

-Jeigu maitinate mišinėliais, tuomet galbūt tai kažkokios ligos pradžia.

 

Taigi, jei vaikas proporcingai auga, t.y. nėra didelių svorio/ūgio augimo ir kritimo šuolių – neverta nerimauti. Su gydytoju pasitarkite, kai šie rodikliai nėra proporcingi.