Ar ožkos pienas gali padėti esant atpylinėjimams?

Ar ožkos pienas gali padėti esant atpylinėjimams?

02. Jan 2013, 00:00

Mamytė Lina:

 

Sveiki, rašau Jums ir tikiuosi sulaukti atsakymo, nes nežinau, ką daryti. Vaikelio gydytoja nieko konkrečiai nepataria. Turiu 2 mėnesių pirmagimį sūnelį. Vaikelis gimė neišnešiotas - 35 sav. Man buvo diagnozuota preeklamsija, todel skubiai buvo atlikta cezario pjūvio operacija. Vaikelio svoris auga neblogai - jau sveriame 4,200 kg.

 

Tačiau kankinamės abu: mano kūdikis, nes yra nuolat alkanas, ir aš - todėl, kad jis verkia. Savo pieno turiu labai nedaug, todėl kūdikį primaitinu mišinėliu. Šiuo metu valgome Aptamil AR, nes kūdikis daug atpylinėja. Valgome kas 3 valandas 7 kartus per parą (nevalgome tik naktį). Kiekvieną kartą suvalgome 120 ml., kartais ir 150 ml. mišinuko (plius pienas iš krūtinės).

 

Pavalgęs kai kada atpila, kai kada ne. Kai kada atpila po kelių valandų, kai vaikelis susijudina prieš kitą maitinimą keičiant sauskelnes. Valgydami uztrunkame apie 1 val., po to 1 ar 1,5 val. pamiega ar šiaip paguli ir vėl ima rėkti, nes jau alkanas, todėl sauskelnes visada keičiame su riksmais. Bijau vaikeli permaitinti, todėl visada bandau "pratempti" bent jau iki 3 val. Tačiau realiai vaikelis išbūna nevalgęs apie 2 val. ar net mažiau.

 

Bandeme mišinuką Friso - kurį laiką lyg buvo neblogai, bet pradėjo atpylinėti varškyte. Dar bandeme Tutelli - pastebėjau, kad šitas mišinukas jam bųdavo sotesnis (vietoj 120 ml suvalgydavo 90 ml), tačiau gausiai atpylinėdavo. Todėl vėl grįžome prie Aptamil AR.

 

Patarkite, ką mums daryti, kad mažiau kankintumėmės abu ir kad vaikelis būtų sotus? Girdėjau, kad nuo atpylinėjimo gali padėti ožkos pienas. Ar tiesa? Jei taip, kaip ir kokiomis normomis patartumėte ji gerti.

 

Pataria gydytoja Irena Putnina, Friso atstovė Pabaltijo šalims:

 

Sveiki, Lina,

 

Jūsų kūdikis gimė neišnešiotas - 35 sav., ir dviejų mėnesių jau sveria 4200 g, tai panašu, kad auga sparčiai, nors ir turi polinkį atpylinėti. Tai labai svarbu, nes vien atpylimas, jei gerai auga svoris, kūdikiui nėra pavojingas, tai laikina problema, kuri bėgant mėnesiams mažės ir palaipsniui išnyks, kai subręs žarnynas, sustiprės skrandžio rauko raumenukai.

 

Atpylimai mažėja, nyksta 4-6 mėn. amžiuje. Atpilantiems tinka specialūs tirštesni pieno mišiniai: Aptamil AR, Aptamil Comfort, Friso Vom. Dviejų mėn. kūdikis gali suvalgyti po 150-180 ml pieno per maitinimą, jūsų kūdikis motinos pieno, ko gero, gauna labai nedaug.

 

Neramumas, prabudimai gali būti ir dėl pilvo dieglių, spazmų, čiulpimas ramina, todėl gali atrodyti, kad kūdikis nuolat alkanas. Neaišku, kodėl tiek ilgai trunka maitinimas - 1-1,5 val? Ar tiek ilgai duodate žįsti krūtį? Tiek ilgai maitinamas kūdikis pritraukia oro, ir jei neatsirūgsta, gali padažnėti pilvo diegliai.

 

Kūdikiui paprastai užtenka pavalgyti per 30-40 min. Maitinant tirštesniu mišiniu, skirtu atpilantiems, reikia pasirūpinti, kad būtų didesnė žinduko skylutė, kad kūdikis čiulpdamas nepavargtų. Jūsų atveju reikėtų vartoti vieną iš pasirinktų didesnio tirštumo mišinių, kurie mažina atpylimus ir pilvo dieglius ir nekietina vidurių.

 

Visi pieno mišiniai, skirti sveikiems kūdikiams, yra panašaus sotumo ir skystumo, kiek sotesnis tik Milumil, tačiau jis skystas ir kūdikis greičiausiai stipriai atpylinės.

 

Ožkos pieno duoti 2-3 mėn. kūdikiui nepatartume, tikrai nėra duomenų, kad jis mažina atpylimą, o žalos nesubrendusiam žarnynui gali padaryti daug, kūdikiui neužteks geležies, gali atsirasti mažakraujystė, tuo labiau, kad gimė neišnešiotas ir negavo iš mamos paskutiniais mėnesiais reikiamų geležies atsargų.

 

Nuo 4 mėnesių atpylinėti linkusį kūdikį galima pradėti pratinti prie košių - bus sočiau ir tirščiau - mažės atpylinėjimas. Jei kūdikis labai neramus, dirglus, atpylinėja, gimė neišnešiotas, reikėtų ir vaikų neurologo konsultacijos, kad įvertintų jo nervų sistemos būklę, atliktų neuroechoskopiją.

 

 

02. Jan 2013, 13:13

Erikai duodavau ozkos pienelio ,Martynui kazkaip ne nors be proto atpilinedavo ir jis ir as budavom pienuoti