Ar gali būti vienoje krūtyje mažiau pieno?

Ar gali būti vienoje krūtyje mažiau pieno?

17. Mar 2016, 06:00 Mamyčių klubas Mamyčių klubas

Kūdikius krūtimi maitinančios mamos, jei turite klausimų žindymo tema - rašykite redakcijos e-paštu: redakcija@mamyciuklubas.lt ir žindymo specialistai būtinai atsakys. Pasidalinkite ir savo patirtimi.

Mama Aušra:

Kodėl jau nuo pat gimimo vienoje krūtyje buvo ir šiuo metu yra mažiau pienuko (pačias pirmas dieneles ligoninėje vos vos pavykdavo išspausti lašelį, iš kitos lašeliu buvo daugiau)? 

Maitinu 4 mėnesių kūdikį savo pieneliu. Kai jis buvo dar visai mažutis, iš vienos krūties žįsdavo net visą valandą, ir vis tiek neprivalgydavo, nes pasiūlius kitą – mielai valgydavo toliau. Toks jausmas, kad aš galėčiau maitinti ir maitinti iš tos pačios vienos kruties, nes ji visuomet turi pienuko.

Nors žinau, kad reikia kaitalioti krūtis, bet vienoje gaminosi žymiai daugiau, tai iš jos duodavau maždaug tris kartus iš eilės, kad jis viską išvalgytų, nes tikrai prisipildydavo daug.

Šiuo metu, kai vaikui jau 4 mėn., jis pradeda nenorėti tos krūties, kurioje pienuko mažiau (taip spėju, nes nesigirdi to muktavimo, kaip iš kitos, kuri pilnesnė, ir jis iš jos neprivalgo, nes tuoj pat ima kitą). Jis pyksta ant jos, nusuka galvytę, bet aš vis tiek duodu, kad joje nesustotų pienuko gamyba.

Gal padariau didelę klaidą, kad vaikui duodavau valgyti kelis kartus iš eilės iš tos pačios krūties?

Labai dėkoju už atsakymą!

Mamyčių klubą konsultuoja Všį „Pradžių pradžia“ žindymo konsultantė, mama Vilija:

Sveiki, Mamyte Aušra,

Iš jūsų laiško, sakyčiau, kad reiktų kalbėti apie kiekybę, t.y. pieno kiekį. Kiekvienoje krūtyje pieno gamyba daugiausiai priklauso nuo poreikio.

Žinoma, gali būti ir kitų priežasčių, dėl ko vienoje krūtyje gaminasi mažiau pieno, bet daugiau kalbėkime apie dažniausiai pasitaikančią situaciją.

Kuo dažniau stimuliuojama krūtis, tuo daugiau pieno ji gamina. Jei daugiau žindėte iš vienos krūties, kita mažiau buvo stimuliuojama ir gamina mažiau pieno. O jūsų vaikelis greičiausiai gauna tiek pieno, kiek jam reikia, nesvarbu iš kurios krūties.

Norėdama paskatinti pieno gamybą mažiau jo gaminčioje krūtyje, turėtumėte dažniau glausti vaiką prie jos. Siūlykite ją žįsti kuo ilgiau (po truputį kiekvieno maitinimo metu ilginant laiką iki 15-30 min.) ir tik tada, jei dar nori, siūlykite kitą krūtį .

Po maitinimo galite bandyti nusitraukti šiek tiek pieno rankomis ar pientraukiu. Kito maitinimo metu, kai duosite kitą krūtį, iš pirmosios galite nusitraukti pienuko. Atsisakykite čiulptuko, o norėdama nuraminti kūdikį, duokite mažiau pieno gaminančią krūtį.

Kai paskatinsite pieno gamybą ir jo ims gamintis abiejose krūtyse panašiai, tuomet laikykitės principo - 1 valandą laiko žindyti vaiką iš tos pačios krūties, vėliau duoti kitą.

Sėkmės!