Ar duoti mažyliui atsigerti vandens po daržovienės?

Ar duoti mažyliui atsigerti vandens po daržovienės?

28. Feb 2018, 08:00 Egle_Mamyciuklubas.lt Egle_Mamyciuklubas.lt

Iš Daivos laiško:

Laba diena, mums 5 mėnesiai ir 2 savaitės, pietums valgome daržovienės pilną porciją. Ar reikia vaikui duoti vandenuko? Jei taip - kodėl ir kada? Šiuo metu dar jis negeria vandenuko, nors gal reikėtų. Ačiū.

Konsultuoja šeimos gydytoja Neringa Sakalauskienė: 

Kūdikiai, kurie yra maitinami mamos pienu (MP), iki 6 mėnesių nerekomenduojama pradėti papildomai maitinti, tačiau, esant tam tikroms aplinkybėms, dažniausiai MP stokai, papildomas maitinimas pradedamas ir anksčiau.

Taip pat kūdikiams iki 6 mėnesių nerekomenduojama ir nereikia duoti papildomai vandens, nes MP sudaro daugiau nei 80% vanduo, tad ir atsigeriama, ir pavalgoma. Gausus vandens gėrimas gali sukelti virškinamojo trakto ligas. 

Papildomas maitinimas pradedamas daržovių tyre, kuri dažniausiai skiedžiama vandeniu, tačiau galima skiesti ir MP ar mišiniu. Maždaug iki 9 mėnesių nerekomenduojama duoti gerti vandens maitinimo metu, nes mažylio skrandukas mažas, prisipildys vandenuku, sotumas ateis greit, o maistingumas bus mažas.

Bet! Dienos eigoje reikia pasiūlyti mažyliui atsigerti švaraus ir šviežio vandenuko kelis kartus per dieną, kad būtų užtikrintas skysčių poreikis (~200-500 ml/d), pagal mažylio amžių.

Jūsų dukrytė šiuo metu negeria vandenuko, nes jai nereikia jo, būkite kantri, kai paaugs, gers, ir suprasite kada ji ištroškus. Jokiu būdu nesaldinkite vandens ir dar neduokite sulčių.

Sėkmės. 

Ekspertai

Neringa Sakalauskė

Šeimos gydytoja, neringa.sakalauske@kraujotyrimai.lt
Neringa Sakalauskė in-vecaku-skola