Ar duoti kūdikiui atsigerti vandens tarp maitinimų?

Ar duoti kūdikiui atsigerti vandens tarp maitinimų?

04. Jul 2017, 06:00 Mamyčių klubas Mamyčių klubas

Iš mamos Indrės laiško redakcijai:

Laba diena. Norėjau paklausti dėl arbatėlės gėrimo. Mažyliui 1 mėnuo. Valgo mano pieną ir hipoalerginį mišinį. Papildomai neduodu jokių skysčių. Suvalgo apie 600-700 ml per parą (valgo 6 kartus), sveria 4900 g. Ar reikia duoti papildomai skysčių tarp maitinimų? Kokių arbatėlių galima duoti, kad nealergizuotų (nustatyta alergija)? Jei reikia girdyti, tai daryti miegančiam tarp maitinimų?

Pasak vaikų gydytojų, jei kūdikis yra sveikas - nekarščiuoja, namuose nekaršta, šiltai neprirengtas - papildomai gerti nebūtina. Bet pasiūlyti tarp maitinimų galite. Jei jam nereikės - negers. Galite rinktis ramunėlių, pankolio, arbatą "Kūdikio pilvukui" ir kt. Kūdikis galėtų išgerti apie 100 ml per parą.

Mamos pienas pradžioje yra liesas, jame daugiau angliavandenių ir pradžioje kūdikis žįsdamas atsigeria. Todėl, kai yra karšta, jį patariama dažnai, bet neilgai žindyti. Bet kai kurie kūdikiai, jei jaučiasi sotūs, gali nežįsti, tada jam galima pasiūlyti papildomai atsigerti. Jei trūks jam skysčių, jis gers, jei netrūksta - negers.

Kai pradeda valgyti tirštesnį maistą, arbatų pasiūlyti reikia, bet jei negers, nereikia ir pergyventi. Po daržovių tyrės, jis gali atsigerti ir mamos pieno, tik mamos pieno nereikėtų duoti po tyrės su mėsa.

Vyresni vaikai daug geria, nes jie įpranta gerti skanius gėrimus. Skysčių riboti nereikia, tik nereikėtų duoti daug saldžių gėrimų, nes nuo jų dar labiau nori gerti. Jei per parą vaikas išgeria apie 2 litrus skysčių, tai yra norma. Jei išgeria daugiau, tuomet reikėtų pasitarti su gydytoju.