Alergologė: Jei daržovė alergizuoja, neduokite jos du mėnesius

Alergologė: Jei daržovė alergizuoja, neduokite jos du mėnesius

24. Apr 2017, 09:00 Mamyčių klubas Mamyčių klubas

Anot alergologų, jei per anksti įvesite į mažylio mitybą naujų produktų, nebrandus vaiko organizmas nespės su tuo susitaikyti ir pasireikš alergijos požymiai. Tad kaip teisingai primaitinti mažylį, kad neišprovokuotume alergijos?

Mamyčių klubą konsultuoja sanatorijos „Pušyno kelias“ alergologė, klinikinė imunologė Nemira Vaičiulionienė:

1

Naujas produktas - kas tris dienas

Pirmiausia, į ką reikėtų atkreipti dėmesį prieš pradedant primaitini kietu maistu mažylį – į jo pilvo darbą. Jei viduriukai yra normalūs ar net laisvesni, žodžiu, jei vaikas tuštinasi normaliai, tad galima pradėti primaitini nuo ryžių. Jei linkę viduriai kietėti, pradėkite nuo avižų ar daržovių košių.

Jei vaikas valgo pieno mišinį, tuomet juo balinkite košę. Arba maitinkite košėmis, į kurių sudėtį įeina pienas. Jei vaikas netoleruoja pieno, aišku, pradėkite bepienines košes.

Galima pradėti ir nuo daržovių, bet kiekvieną naują produktą pabandykite duoti iki trijų dienų, po to jau kitą bandykite.

Jei per anksti įvesite į mažylio mitybą naujų produktų, nesuspės vaiko organizmas su tuo susitaikyti, jis visas jėgas meta suvirškinti tą naują produktą, tuomet nebelieka jėgų stiprinti imunitetui.

Žiūrėk – tuomet atsiranda ir bėrimų, ar kitų odos pakitimų.

Ir jokio džiaugsmo, jei vaikas suvalgo tiek, kiek mamytė jam duoda. Nes tokiu būdu nukenčia mažylio imuninė sistema. Geriau darykite viską pamažu ir mažais kiekais.

Nuo kokių produktų pradėti?

Nėra tiksliai literatūroje ar mokslininkų pasakyta, kad pradėti nuo konkretaus produkto primaitinti. Mes patariame taip: jei vaiko mažas svoris, pradėkite nuo kruopų košių, jei normalus – nuo daržovių.

Dažnas žino, kad morkytė alergizuoja, tad privenkite jos pradžioje. Galima pradžioje duoti bulvės, meliono, cukinijos, jei galima - ir mėsytės. Žinoma, įvedinėdama naują produktą, stebėkite, ar neatsirado bėrimų, ar oda netapo šiurkšti, sausa, ar skruostukai nepradėjo rausti.

Jei daržovė alergizuoja, neduokite jos du mėnesius

Jei visa tai pastebėjote, tuomet to produkto nebeduokite. Šio produkto, kuris sukėlė tą procesą, reikėtų neduoti iki dviejų mėnesių.

Ber kartais būna apsirikimas. Pirmą kartą galima ir po savaitės to paties produkto bandyti, galima ir po 5-6 dienų, bet tuo metu vaiko oda turi būti jau švari. Ir jeigu vėl pasikartos alergijos požymiai, tuomet tikrai keliems mėnesiams to prudukto atsisakome.

Per porą mėnesių vaiko organizmas pailsės, sustiprės jo organizmo branda. Tačiau tai nereiškia, kad visam gyvenimui vaikas negalės valgyti, pavyzdžiui, morkos.