Akių spalva gali kisti pirmuosius 6-9 mėnesius

Akių spalva gali kisti pirmuosius 6-9 mėnesius

08. Mar 2013, 00:00

 

Ne vienai mamytei ir tėveliui smalsu, kokios spalvos bus mažylio akys – ar jos išliks tokios nuo gimimo, ar visgi keis savo spalvą.

 

Kaip teigia pediatrai, tai vienas dažniausių klausimų, kurį užduoda jauni tėvai.

 

Rudaakis mėlynakiu netaps

 

Kūdikio akių spalva, anot specialistų, gali keistis pirmąjį pusmetį ar net iki devynių mėnesių amžiaus. Pilka akių rainelė gali virsti į rudą, žalią arba rudai žalsvą, tačiau ruda spalva šviesesnio atspalvio neįgaus ir vaikutis nebus mėlynakis.

 

Visgi šimtaprocentinio atsakymo, kokios spalvos taps mažylio akys, nėra - tereikia kantriai laukti.

 

Tėvai - tamsių akių, mažylis - mėlynų

 

Kitas jaunus tėvus jaudinantis kalusimas – kaip mažylis galėjo gimti mėlynos spalvos akimis, jei abu tėvai – rudaakiai? Tai, pasirodo, lemia genetika. Tai, kad vaikas gimė mėlynakis, nulėmė tuo metu aktyvus mėlynos spalvos genas (nors paprastai ruda spalva yra aktyvesnė už mėlyną).

 

Kokios akių spalvos bus mažylis, jei vieno iš tėvų akys žalios, kito – rudos? Genetikoje žalia spalva yra aktyvesnė už mėlyną, tačiau pasyvesnė prieš rudą. Kadangi akių genetika sudėtinga, tad vaikučio akių spalva gali būti nuo riešutinio atspalvio iki žalsvo.

 

Ar jūsų mažylio akių spalva kito jam augant?

 

 

09. Mar 2013, 01:17

aš esu rudakė, o vyras mėlynakis.. pirmajai dukrytei nuo 6 mėnesių akys pradėjo ruduoti, visiškai rudos tapo kai dukrytei buvo 8 mėnesiai. dabar jai 4 metai, o akys daug tamsesnės už mano. Na, o mano antrajai jau 10 mėnesių, o akys tamsiai mėlynos, o pas vyrą šviesiai mėlynos. 😀 kiti kai pamato mano antrosios dukrytės akis galvoja, kad ji rudakė, nes akys iš ties labai tamsiai mėlynos.

08. Mar 2013, 15:14

Draugu suneliui akys parudvo, kai jis buvo pusantru metuku.