7 požymiai, ar efektyviai žinda mažylis

7 požymiai, ar efektyviai žinda mažylis

10. Aug 2016, 07:00 Egle_Mamyciuklubas.lt Egle_Mamyciuklubas.lt

Mamos Vilijos situacija:

Sveiki, auginu savaitės ir 3 dienų kūdikį, o pienelio vis mažėja. Maitinu iš abiejų krūtų po 20 min. Pavalgęs būna neramus, kišasi rankytes į burną. Ilgai neužmiega. Ką daryti? Gal pieno per mažai, nesotus ar neištraukia? Ačiū.

Atsako tėvystės mokyklos Kaune „Opa Pupa“ opapupa.lt žindymo specialistė Agnė:  

Sveiki, Vilija,

Visų pirma, noriu pasveikinti tapus mama – tai didžiulė dangaus malonė! Kaip džiugu, kad suteikiate geriausią pradžią savo mažyliui – maitinate savo pienu.

Tikrai suprantu Jūsų jausmus, susidūrus su aprašytais sunkumais. Kadangi trūksta išsamesnės informacijos apie jūsų situaciją, pasidalinsiu bendrosiomis rekomendacijomis ir pastebėjimais, tikiuosi, jie pagelbės ir nuramins. 

Visus naujagimius rekomenduojama žindyti pagal poreikį, tačiau ne rečiau kaip kas 2 - 3 val dieną ir 3 - 4 val naktį. Jūsų vaikelis žinda pakankamai ilgai, kad gautų ir riebiojo pieno. Krūtis rekomenduojama keisti ne dažniau kaip kas 1-1,5val. 

Ar efektyviai žinda mažylis, rodo šie požymiai: 

burna plačiai išžiota;

iš apačios rudojo laukelio apžiota daugiau nei iš viršaus;

apatinė lūpa išsivertusi;

smakras remiasi į krūtį;

skruostai žindant išsipučia;

žindimo judesiai pasiekia ausis;

girdimas gurkšnio nurijimo garsas.

Ar mažyliui užtenka pieno, puikiai parodo šlapinimasis – turi šlapintis ne mažiau, kaip 6 kartus, šviesiu, bekvapiu šlapimu. Taip pat tuštintis turėtų ne mažiau, kaip 2 k/d.

Skubu Jums pasakyti - pieno gamybai labai svarbus efektyvus krūties „ištuštinimas“ (nors krūties iki galo ištuštinti neįmanoma, nes pieno gamyba vyksta nuolat) – kol tai užtikrinsite pienelis tikrai neturėtų baigtis. Labai svarbu ir naktiniai žindymai– tai labai paskatina laktaciją. Tad kuo daugiau žindysite – tuo labiau pieno pasiūla atitiks paklausą.

Laktaciją skatina ir kuo daugiau oda – oda kontakto, tad glauskite savo mažylį prie krūtinės kada tik galite ar matote alkio ženklus (čepsėjimas, rankyčių kišimas į burną, galvytės sukiojimas tarsi ieškant krūties).

Rekomenduojama neduoti čiulptuko, buteliuko, nes prie visų krūties pakaitalų labai greitai priprantama, jie mažina norą žįsti krūtį.

Beje, 2-3 sav. būna augimo šuolis, kuomet kabama ant krūties, tam, kad pienuko atsirastų užtektinai – būkite tam pasiruošusi. Tuo metu siūloma laikytis tokios taktikos: 1 krūtis - 1 val., jei žinda ilgiau - duoti kitą krūtį ir sekantį maitinimą pradėti nuo antrosios krūties. Per 1-2 dienas išstimuliuojamas reikiamas hormonų kiekis ir laktacija vėl atitinka poreikį.

Linkiu pieno upių ir sklandaus žindymo! Nenuleiskite rankų ir abu mėgausitės ypatingu žindymo ryšiu dar ilgai.

Ekspertai

OpaPupa

tėvystės mokyklėlė
OpaPupa in-vecaku-skola