37 patarimai, kuriuos būtina žinoti kiekvienai naujai mamai

37 patarimai, kuriuos būtina žinoti kiekvienai naujai mamai

21. Jul 2017, 11:00 Goda_Mamyciuklubas.lt Goda_Mamyciuklubas.lt

Tapimas tėvais tai vienas didžiausių mūsų gyvenimo iššūkių. Vienos jį priima be baimės, o kitos jam ruošiasi ypatingai daug. Dalinamės patarimais visoms, kaip susitvarkyti su šia gyvenimo dovana - buvimu mama.

1. Gyvenk dabar. Neužsibrėžk tikslų, neapsikrauk darbais, tvarkymosi sąrašais, o džiaukis kiekvienu momentu ir leisk laiką kartu su savo stebuklu.

2. Nesijaudink dėl maisto. Pasiūlyk šviežią, įvairų maistą, bet nepaversk to manija. Nespausk, nepanikuok ir kai vaikai bus alkani - jie valgys.

3. Įprask anksti miegoti. Mažyliai miega, nes miegodami auga, o mes - kad pasikrautume kitai dienai.

4. Išmok sakyti „ne“. Jei tai nesusiję su tavimi ar tavo vaikų, šeimos interesais - išmok atsisakyti. Taip pat išmok pasakyti „ne“ vaikams, kuomet jie kaulina naujų žaislų ar dar vieno filmuko.

5. Kurk tradicijas. Nebūtina, kad jos sietųsi tik su Kalėdomis ar gimtadieniais. Jūsų šeimos tradicijos gali būti labai labai mažos, bet tik jūsų. 

6. Būk pasiruošusi ligoms. Ir laikui, kai reikės sėdėti namuose su sergančiu vaiku. Visuomet turėk būtiniausių vaistų. 

7. Pažink savo vaiką. Kiekvienas suaugęs yra unikalus, ypatingas savo stiprybėmis ir silpnybėmis. Vaikai lygiai tokie patys, tad tau reikia kuo geriau susipažinti su šiuo mažuoju žmogumi.

8. Sutelk komandą. Sužinok, kas tie žmonės, kuriems gali paskambinti, kai reikia būtinos pagalbos, valandėlę pažiūrėti vaikus ar kažkuo kitu padėti. Tai nebūtinai turi būti vyras, seneliai ar pusseserė. Paieškok komandos narių ir draugų tarpe. Mylėk juos ir dėkok dažnai.

9. Tapk pavyzdžiu. Jeigu visuomet aimanuosi, kaip sunku auginti vaikus, pergyvensi, nervinsies, tavo vaikai tikrai ilgai nenorės turėt savųjų.

10. Leisk vyrui padėti. Tikrai ne tik mamos viską gali, tad leisk ir tėčiui pakeisti sauskelnes, numaudyti, pasodinti ant puoduko ar paskaityti pasaką. 

11. Kalbėk apie pinigus su vaikais. Paaiškink, kodėl perkate ar ieškote kažko pigiau, kuo svarbi kaina ir kokybė. 

12. Skaityk vaikams kiekvieną dieną. Tai ypatingai lavina jų vaizduotę ir vienas geriausių laiko praleidimų kartu.

13. Daryk mažus iššūkius. Ir ne visus iš karto. Nuo buteliuko iki puoduko. Nuo vaikiškos lovytės iki lovos. Šie maži pasikeitimai yra be galo svarbūs vaikams, todėl būkite kantrūs, leiskite žaisti su nauju puodeliu ar ilgai skaitykite pasaką naujoje lovytėje. 

14. Padėk vaikui užmigti. Jis dar nepažįsta savo ritmo, taip kaip jūs, todėl laikykitės rutinos. Ir net jei po maudynių, pasakos ir bučkio vis dar nesinori miegoti - jūsų svarbiausias darbas ne indus suplauti, bet padėti vaikui užmigti.

15. Dalinkitės ruošos darbus. Nuo pat mažumės skirkite jam darbą, kurį jis gali įveikti - susirinkti žaislus, galbūt kartu išneškite šiukšles ar pasiklokite lovas. Pasitikėkite vaiku, kad jis gali padaryti kažką pats ir tai jam bus didžiulis įvertinimas.

16. Pasitikėk nuojauta. Net jeigu vaikas neturi temperatūros ir nesloguoja, bet jums atrodo, kad kažkas ne taip - atkreipk į tai didesnį dėmesį. 

17. Netapk tarnaite. Mokyk vaiką pasidėti batukus, drabužius į vietą, nusinešti išplautus drabužius į spintą. 

18. Pripažink, jeigu esate neteisi. Atsiprašyk, kai aprėki ar padarai klaidą. Tai išmokys jūsų vaikus taip pat pripažinti savo klaidas ir atsiprašyti.

19. Turėk laiko sau. Kai esi pikta ir pavargus, geriau pabūk atskirai, atsipūsk, o ne perduok šios energijos vaikams. 

20. Skatink draugauti su sese ar broliu. Pavyzdžiui, kasdien per vakarienę ar prieš miegą tegu kiekvienas vaikas pasako, ką įdomaus ir gero nuveikė su sese/broliu. 

21. Atidaryk langus tik viršuje. Tuos, kurių jie nepasiekia arba tik atverkite vertikaliai. Atsarga gėdos nedaro, nes mažyliai beprotiškai mėgsta laipioti.

22. Būk pasiruošusi. Visad turėk pleistro, atsigerti ir švarių drabužių pamainą. 

23. Saugokis tėvų pagyrūnų. Kai girdi, koks tobulas ir kiek daug pasiekęs kitas vaikas, atsipalaiduok. Tėvai tiesiog giriasi viską padaugindami arba tiesiog meluoja.

24. Dalinkis prisiminimais. Papasakok vaikams, kokie buvai kai tau buvo tiek, kiek dabar vaikams. 

25. Padėk telefoną. Kai esi su vaikais - facebook, el.paštas, žinutės - viskas tikrai gali palaukti.

26. Pasiek dangų. Kasdien bent kelioms minutėms ištrūk į gryną orą ir pabūkite po atviru dangumi.

27. Kvailiok. Gyvenimas gali būti per rimtas, todėl leisk  tave matyti besijuokiančią, nutaisančią juokingas mimikas ir besielgiančią, kaip vaiką.

28. Vaikščiok vietoj važiavimo. Jeigu tik yra galimybė - eik viena, su vežimu ar su vaikais.

29. Būkite tėvai, ne bičiuliai. Jūsų  su vyru darbas nėra pats populiariausias ir mėgstamiausias vaikų, bet... Giliai širdyje jie visad jus mylės, o užaugę - ir supras.

30. Matematika gali būti linksma. Naudokis kiekviena proga pažaisti su dydžiais, skaičiais ir formomis. Skaičiuokite kartu apelsinus pirkdami parduotuvėje, aiškinkitės, kuri pusryčių dėžutė didesnė, rodykite apskritimą laikrodyje ir kvadratą lange.

31. Laikykis savo taisyklių. Pirma tik išsiaiškink ar jos teisingos visiems.

32. Šok. Kai jau pavargote nuo milijono klausimų ir prašymų - pagarsink muziką ir išsiliekite kartu su vaikais šokdami. 

33. Atsakyk į visus „kodėl“. Kai liausiesi atsakinėjusi, jie liausis klausinėję, bet ar tikrai to nori? 

34. Turėk atsargines nuotraukų kopijas. Juk nenori prarasti šių ypatingų momentų, nes jų nebepakartosi.

35. Mokyk vaiką pasisveikinti. Parodyk, kas yra akių kontaktas, šypsena ir pabandyk tai padaryti kartu. 

36. Brangink prisiminimus. Kiekvieną vakarą vaikų paklausk, kas jiems šiandien gero nutiko, o kiekvieną naktį prisimink savo geriausius dienos įvykius. Tai moko optimizmo ir gerą įžvelgti įvairiuose dalykuose

37. Būk šalia ir leisk žinoti, kaip stipriai jį myli ir koks jis yra ypatingas - parodyk tai savo veiksmais ir žodžiais.