3 būtinos sąlygos, kad mažylis ropotų

23. May 2016, 07:00 Egle_Mamyciuklubas.lt Egle_Mamyciuklubas.lt

Kodėl auginant ropliuką svarbu visai šeimai leisti laiką su juo viename lygmenyje? Gal ir nepatogu, bet tai laikina...

Augant mažyliui, net ir patys dažnai nepajuntame, kaip visa šeima kartu prisitaikome prie jo poreikių – švelniai pereidami iš vieno vaiko raidos etapo prie kito. Ropojimas – neabejotinai vienas svarbiausių etapų, kalbant apie pirmuosius mažylio gyvenimo metus.

Pasak sanatorijos "Pušyno kelias" kineziterapeutės Jelenos Frizel, daugelis mamų nori, kad mažylis pradėtų kuo anksčiau vaikščioti, bet dažniausiai dėl to, kad mamos nežino, kodėl toks svarbus tas ropojimas. 

Nėra gerai, kai vaikas praleidžia šį raidos etepą, nes tai gali atsiliepti tolimesnėje jo raidoje. Pavyzdžiui, mokyklinukui, kuris būdamas mažiukas neropojo, gali kilti problemos su rašymu, skaitymu, nes, anot specialistės, ropojimas lavina orientaciją erdvėje. Taip pat ropojimo etapą praleidusiam vaikui gali vėliau kilti problemų su laikysena.

Tėveliams, pasak mažylių ugdymo specialistų,  gyvenimiškus įpročius bent jau tam tikram laikotarpiui būtų gerai taip pat keisti.

Kaip pasakojo "Vaikystės sodo" psichologė Kotryna Brundzaitė, žaidžiant, bendraujant su vaikučiu, labai svarbu tėvams nusileisti į jo lygį. "Vaikui labai svarbu, kad būtų lygiavertiškas santykis, jis nori pabūti su tėvais kaip su žaidimo draugais ir bendraminčiais. O kai tėvai yra aukštai, nebelieka to akių kontakto, kuris yra labai svarbus, bendraujant su vaiku".

Yra keletas sąlygų, kurios būtinos, jei norime, kad mūsų mažylis ropotų:

1) Tinkama apranga. Nespaudžianti, neveržianti, nevaržanti mažylio judesių. Pavyzdžiui, sauskelnių negalima užveržti. Tokiam judriam ropliukui jas užmaukšlinti, žinoma, apskritai sudėtinga, bet tam ir yra naujieji išradimai, skirti būtent ropojantiems vaikams - pvz. Huggies Pants sauskelnės-kelnaitės, kurias viens du - ir užmovei!

2) Tinkama temperatūra ir aplinka. Ropojančiam vaikučiui turi būti nei šalta, nei karšta, paklokite pusiau minkštą dangą, kad mažylis jaustųsi saugiai ir patogiai.

3) Žaidimai. Su ropojančiu mažyliu kineziterapeutė Jelena pataria kuo daugiau žaisti, kad šis raidos etapas būtų kuo ilgesnis.